Varga Judit: Rendkívüli időkben felelős cselekvésre van szükség

VARGA Judit
Budapest, 2020. november 18. Varga Judit igazságügyi miniszter megnyitó expozét tart az alaptörvény kilencedik módosítását tartalmazó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A módosítás célja, hogy gyors és hatékony választ tudjon adni Magyarország a szomszédban zajló fegyveres konfliktus hatásaira - így összegezte Varga Judit igazságügyi miniszter az alaptörvény tizedik módosítását keddi expozéjában. 
Vágólapra másolva!

Az alaptörvény veszélyhelyzeti módosításáról szóló módosításának expozéjában Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondta, békés évtizedek során hittük azt, hogy a fizikai konfliktusok ideje lejárt, de ez most a 21. század részévé vált. Éppen ezért a rendkívüli időkben felelős cselekvésre van szükség - tette hozzá.

A háború következtében az energiaellátás területén soha nem látott helyzet alakult ki, és jelentősen megugrottak az árak - mondta Varga. Kijelentette, hogy a mostani helyzetben komoly veszélyek leselkednek az élelmiszer-biztonságra is. Magyarország mindig is a béke oldalán állt - tette hozzá.

Varga Judit Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar energiaellátás biztonságát fenyegető szankciókat továbbra sem támogatjuk - mondta a miniszter. Varga Judit közölte, népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb menekültet Ukrajnából, és továbbra is zajlik az ország történetének legnagyobb humanitárius akciója.

Az alaptörvény-módosítás célja, hogy hatékony és gyors döntéshozatal valósuljon meg. A koronavírus-járvány is megmutatta, hogy a hagyományos jogrend nem képes gyors döntéshozatalt biztosítani. A javaslat biztosítja, hogy a kormány gyors és kiszámítható módon legyen képes kezelni a háború hatásait.

Varga Judit kifejtette, kihívásokkal teli időszakot élünk, ezért a józan eszünkre kell hallgatnunk. Sokan elhitték, hogy csak zöld korszakokat fogunk élni, de bekopogtatott a valóság - tette hozzá.

Garancia

Vitányi István, a Fidesz vezérszónoka az elhangzottakra azt mondta, hogy a háború miatt fellépő negatív következmények minden magyar állampolgár által tapasztalhatóak.

Gyors és hatékony nemzeti válaszokat kell adni erre a helyzetre, és a magyarok biztonsága az első - tette hozzá. Mindezt pedig az alaptörvény tizedik módosítása és a katasztrófavédelmi törvény módosítása garantálja - mondta Vitányi.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy már az 1990-es években a jugoszláviai háború során módosította az akkori Országgyűlés az alkotmányt a nemzetközi feszültségre hivatkozva. Meg kell adni a lehetőséget a végrehajtó hatalom számára, hogy egy-egy rendkívüli helyzetben gyorsan és hatékonyan tudjon lépni a módosítás révén - tette hozzá.