Az ismert léleklátó, Kiss Kató irodájánál látta a Blikk egyik olvasója Berki Mazsit. A lap megkereste a nőt, aki azt mondta, nem kapott rá engedélyt, hogy beszéljen az esetleges látogatásról. Mazsi pedig még nem válaszolt a megkeresésükre. Az özvegy a megválaszolatlan kérdések miatt, végső kétségbeesésében fordulhatott abszurd, teljesen irracionális segítséghez. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerint nem meglepő, hogy ilyet tett, mivel az ember egy krízisnél beszűkült tudatállapotba kerül. Berki Mazsiban most leírhatatlan fájdalom uralkodhat, és másokat is felkereshet, hogy válaszokat kapjon, hogy megpróbáljon valamibe belekapaszkodni. A szakember szerint egy ilyen tragédia után azt a legnehezebb elfogadni, hogy vannak, maradhatnak megválaszolhatatlan kérdések is.

Mazsi a Blikk szerint másfél órát töltött az épületben, ahol a halottlátó nő él, majd mosolyogva távozott. A léleklátó egyébként azt nyilatkozta, neki már szombaton megjelent Berki Krisztián szelleme, úgy érezte, Krisztián segítséget kért tőle a halála után egy nappal.

Ilyenkor kevésbé tud úgy gondolkodni, dönteni, reagálni az ember, ahogy mondjuk egy átlagos hétköznapi helyzetben tenné vagy egy kívülálló tudna. Fogadjuk el azt, hogy érzelmileg teljesen bevonódott a felesége, hogy óriási érzelmi zűrzavar, sok kérdőjel van a benne, megmagyarázhatatlan kérdések tömkelege, ami belső feszültséget hoz magával. Ennek a csökkentése miatt fordult látóhoz, mert szeretne válaszokat kapni

– magyarázta az esettel kapcsolatban Makai Gábor.

A pszichoterapeuta azt mondta,

a gyászfolyamat része a tagadás, a sokkos állapot, a krízis állapota.

Berki Krisztián felesége pedig az élő példája annak, hogy az ember hogyan próbálja meg ilyenkor túlélni a tragédiát és értelmet adni az értelmetlennek.

dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeutaFotó: Mudra László - Origo

„Az embernek ilyenkor minden az eszébe jut arról, mit lehet, mit kéne, mivel tudna előrébb jutni. Ez lehet látó, lehet akár valláshoz, Istenhez való fordulás. Mindenesetre egy ilyen, akut kezdeti gyászfolyamatban, az érzelmi zűrzavarban a megválaszolhatatlan kérdésekre próbál valahogy válaszokat keresni. A veszteség feldolgozásának fontos része, hogy történjen meg az elfogadás. Fontos ebben az időszakban, hogy ténylegesen képes legyen megélni, kiélni az érzéseit" - tette hozzá, majd arról beszélt, hogy ilyenkor gyakori a sírógörcs, a tompaság, a totális bizonytalanság, a biztonságérzet elvesztése, az érzelmi kitörés és a szomorúság. Szerinte az lenne a legfontosabb, hogy Berki Mazsinak most legyen kire támaszkodnia.

Berki Mazsi teljesen összetört férje halála napjánFotó: Polyák Attila - Origo

A társas támasz protektív is ebben a helyzetben. Ne hagyjuk önmagára a gondolataival, fontos lenne, hogy tudjon kapcsolódni másokhoz! A krízis, a sokkos állapot nem betegség, hanem egy állapot. Érdemes lenne pszichológust is bevonnia, hogy kapjon pszichés menedéket, hogy valahogy képes legyen visszanyerni a kontrollt az életében"

– mondta, végül arról beszélt az Origónak, hogy egy idő után már nem látó fog Berki Mazsinak válaszokat adni, nem tőle várja majd az információt, tudást, hanem például a bűnügyi szakértőktől. Mondjuk attól, mi áll a boncolási jegyzőkönyvben.

Berki KrisztiánForrás: instagram.com

A 41 éves Berki Krisztán holttestére 8 éves kislánya talált rá IX. kerületi otthonának teraszán május 6-án, pénteken reggel. Az Origo informátora azt mondta, szomszédai a tragédia előtt több napig kiabálásokat és veszekedéseket hallottak a lakásból, és azt is, hogy korábban is voltak már ott  rendőrök. Továbbra sem tudni, pontosan mi okozta a halálát, az viszont biztos, hogy kábítószergyanús anyagot találtak a helyszínen és kábítószer-birtoklás gyanúja miatt indítottak eljárást a budapesti rendőrök. A tervek szerint a hét második felében boncolják a holttestét.