Egy videómegosztón terjedő kihívást csinált meg az a 20 éves fiú, aki az életét kockáztatva lopta el a szomszédja kaktuszát. Ezzel persze bűncselekményt is elkövetett, amiért eljárást indítottak ellene. Az eset nem egyedi, ezért a rendőrök ezt, és az ehhez hasonló ügyeket külön vizsgálják.

A XV. kerületi asszonynak egy szemközti lakó szólt, mert látta, ahogy valaki a szomszédos erkélyről átmászik az erkélyére, és ellopja a virágját. Az idős asszony becsengetett a lakásba, ahonnan betörtek hozzá, ahol egy bocsánatkéréssel együtt visszakapta az ellopott kaktuszt. Mindez egy hónapja történt, akkor azonban még nem fordult rendőrséghez. Egy hete viszont már igen, ugyanis újra szóltak neki, hogy valaki megint átmászott az erkélyére.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bejelentést követően a rendőrök eljárást indítottak lopás miatt, és gyanúsítottként hallgatták ki a 20 éves szomszéd fiút.

A fiú a lopást azzal magyarázta a rendőröknek, hogy egy közösségi videómegosztó oldalon látott kihívásnak tett eleget: mászott át a szomszéd erkélyre és lopott.

Mindezért akár két évre is börtönbe kerülhet.

Egyébként azt is mondta: "a második alkalommal már

 nem mentem át a szomszédba, csak a saját erkélyemen tornáztam.

"Tisztában vagyunk vele, hogy a közösségi médiában rendszeresen bukkannak fel újabb és újabb kihívások, ezek egy része pedig kifejezetten veszélyes, még akkor is, ha bűncselekményt nem valósít meg – mondja a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa.

Példaként említi az olyan videókat, amikor az emberek azt vették fel, ahogy mosószerkapszulát ettek, vagy egy pénzérmével rövidre kellett zárni a konnektorba dugott telefontöltőt, vagy speciális pózban, úgynevezett planktartásban kellett feküdni a leglehetetlenebb, köztük sokszor veszélyes helyeken.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya figyelemmel kíséri az ilyen trendeket is. Az osztály munkatársai különböző rendezvényeken, előadásokon rendszeresen találkoznak a fiatalokkal, ilyenkor ezekről a jelenségekről is beszélgetnek velük. A fiatalabb korosztályt azonban sokkal hatékonyabban tudjuk elérni saját közegükben: az online térben, a közösségi médián keresztül, a BRFK ezért több influenszerrel együttműködik, és ezeket a videókat publikáljuk is – mondja Ligvai Péter.

De nem csak a gyerekek figyelmét hívják fel a veszélyekre, hozzátartozóikat, tanáraikat is tájékoztatják, például a szülői felügyeleti programokról vagy a videómegosztók családi biztonsági módjáról.