Orbán Viktor tusványosi politikai prognózisai mind beigazolódtak

Vágólapra másolva!
Tekintettel a háború és energiaproblémák által tarkított nehéz nemzetközi helyzetre, szóba kerülhetnek Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében az energiaválság, az orosz-ukrán konfliktus, a rezsiárak, az ukrán gabona kiesése miatt valószínűleg Európa felé elinduló embertömeg, vagy az Európai Unió gazdasági helyzetének és integrációnak a kilátásai is – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány jogi szakértője megjegyezte, hogy 2014 óta a szélsőséges liberálisok egyik céltáblájává vált a program, a konzervatív-szuverenista értékrend virágzását a nemzetközi baloldal ugyanis nem nézi jó szemmel, sőt minden elképzelhető módon próbálja támadni az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben elmaradt, így idén 31. alkalommal tartják Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort (amit leginkább Tusványosként emlegetnek), ahol 2019 után ismét beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Ön szerint miről fog beszélni a kormányfő?

Egykoron Széchenyi István írta: „A Múlt elesett hatalmunkbul, a Jövendőnek urai vagyunk." A magyarság legyen ura saját jövőjének, és ez a filozófia mintegy áthatja a magyar miniszterelnöknek az egész nemzethez szóló, a kelet-erdélyi Tusnádfürdőn elhangzó beszédeit.

A múlt és benne a közös hitek, a nemzeti mítoszok természetesen erőt szolgáltatnak, amiből még a legnehezebb, súlyos kihívásoktól terhelt időszakokban is lehet meríteni, mint azt nem egyszer bizonyította is e nemzet az elmúlt 1100 esztendőben.

Idén – a pandémia következményeire tekintettel – két esztendő kihagyás után 31. alkalommal rendezik meg Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort. Mára már hagyománnyá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök programadó és iránymutató üzenetet intéz a teljes magyarsághoz, ahol az aktuális témák között – tekintettel a háború és energiaproblémák által tarkított nehéz nemzetközi helyzetre –,

szóba kerülhet az energiaválság, az orosz-ukrán konfliktus, a rezsiárak, az ukrán gabona kiesése miatt valószínűleg Európa felé elinduló embertömeg, vagy az Európai Unió gazdasági helyzetének és integrációnak a kilátásai is.

Az évek során szinte megkerülhetetlen rendezvénnyé nőtte ki magát ez az esemény. Mi ennek az oka, másrészt mi az üzenete, ha a közösséget, az ott lévő emberek értékrendjét nézzük?

A magyar kormányfő személye és jelenléte ebben a tekintetben kulcskérdés, Orbán Viktor – hozzáállása és elszántsága révén –, mint az már az elmúlt években is bebizonyosodott, alkalmas a legfontosabb, a magyarságot érintő nemzetközi kihívásokra válaszokat adni, vagy akár a nemzetek közötti vagy éppen a társadalomban – külső vagy belső hatásra – meglevő feszültségek oldására is. Sőt, Tusványost kimondottan lehetőségnek tekintheti a miniszterelnök arra, hogy ilyen módon, intézményesen is folyjon egy párbeszéd a világ és a magyarság között. Ami persze nem mentes a súrlódásoktól, hiszen

2014 óta a szélsőséges liberálisok egyik céltáblájává vált a program, a konzervatív-szuverenista értékrend virágzását a nemzetközi baloldal ugyanis nem nézi jó szemmel, sőt minden elképzelhető módon próbálja támadni az elmúlt években.

Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn, 2019. július 27-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ami az eseményt illeti – és ehelyütt feltétlenül szólni kell Németh Zsolt képviselő úr esszenciális szerepéről –, sokan gondolják úgy, hogy Tusványos a magyar nemzet politikai szívcsakrája, ahol sokan érzik azt, amiről Tamási Áron így fogalmazott: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." Erről is szól a Bálványosi Szabadegyetem köz- és nemzetpolitikai üzenete.

Ön szerint mi volt az évek során a miniszterelnök legmeghatározóbb kijelentése, amit ezen a rendezvényen elmondott?

2018-ban a kormányfő arról beszélt, hogy

A szomszédunkban háború zajlik Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Nos, ez megismétlődött 2022-ben is, a külhoni magyarok tanúságtétele a nemzeti kormány mellett mindenképpen példaértékű. Megjegyzendő, hogy a kárpát-medencei magyarság közjogi helyzetének javításához támasztékot adhat az, hogy az érintett országok, országrészek jelentős része az Európai Unión belül található; a Vajdaság, illetve Szerbia esetében ki kell jelentenünk, hogy

az EU hivatalos álláspontja szerint 2025 előtt biztosan nem remélhető szerbiai uniós csatlakozás, Ukrajna esetében pedig ez belátható időn belül föl sem merülhet a tagjelölti státusz ellenére sem.

Ugyanakkor az is tény, hogy keleti szomszédunk jövőbeni esetleges nyugati integrációja mirajtunk keresztül vezet, vagyis a kellő magyar támogatás hiányában jelentősen beszűkülnek majd a lehetőségei. A magyar külpolitika már komoly eredményeket elért 2010 óta, így jelentősen javult a kapcsolat a szlovákokkal, a szlovénekkel, szerbekkel, de minden látszólagos csörte ellenére a horvátokkal is, miközben végre javultak transzatlanti kapcsolataink is – e javuló külpolitikai pozíció pedig, a belpolitikai stabilitással együtt, alapot biztosíthat megújult nemzetpolitikánk kiteljesedéséhez is. Magyarország a rendszerváltoztatást követő időszak után ezekben az években a nemzeti kormány elkötelezettségének köszönhetően ismét alkalmas arra, hogy hatékonyan támogassa határon túli nemzeti törekvéseinket, így a magyar nemzeti kisebbségek, köztük például a székelység ügyének előbbre lendítését is.

A területi autonómia kérdéskörében moderált tusványosi „kerekasztal" mindehhez prioritásként ismét napirendre tűzheti az államok keretében elérhető legmagasabb kisebbségi státusz rendezésének szükségességét.

Csoportokba verődve tiltakoztak a migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, 2016. június 2-án Forrás: MTI/Ujvári Sándor

2016-os beszédében Orbán Viktor kijelentette, hogy „egyre többet és egyre erőteljesebben kell foglalkoznunk a biztonság kérdésével". Látjuk, hogy milyen igaza volt. Kijelenthető, hogy amit Orbán Viktor mond – már évek óta –, azok végül mindig igazolást nyernek?

Ennek a gondolatnak az előképe 2015-ben hangzott el az eseményen, amikor figyelmeztetett, hogy

a 2014-ben elindult bevándorlási hullám okozta nyomás csak a kezdet.

Egyrészt rámutatott, hogy a tét Európa és az európai értékek megmaradása, másrészt nemzeti érdekeink, az európai keresztény kultúrkör fontossága mellett is hitet tett. Különös színt kap ez a mondat ma, amikor

hazánkat már két irányból éri migrációs nyomás, és várhatóan a balkáni útvonalon is csak egyre súlyosbodni fog a helyzet, amint a háború és a gazdasági válságok hatásai elérik Afrikát és a Közel-Keletet.

Érdekes kérdés lehet továbbá az ország és a nemzet szerepe a változó globális politikai helyzetben, melyet jól mutat, hogy az orosz katonai akció hatására a világ a korábbi példákkal ellentétben polarizálódott. Míg korábban – például Kuvait esetében – a világ jelentős része azonnal a nyugati agenda mellé állt, ma az orosz-ukrán konfliktus hatására, az Egyesült Államok és Európa szankciós és egyéb követeléseit nem övezi osztatlan egyetértés a nemzetközi színtéren. Érdekes megfigyelni milyen – olykor a diplomácia alapvető protokolljait is mellőző – fogadtatásban részesült Joe Biden amerikai elnök a közelmúltban Szaúd-Arábiában tett hivatalos látogatásán, és milyenben Donald Trump, amikor ő járt a közel-keleti országban.

Joe Biden és Donald Trump Forrás: Getty Images/Justin Sullivan

Az említett változás bő három évtized alatt ment végbe, mely egy globális átrendeződést is előre jelezhet, kérdés, milyen feladatokat és lehetőségeket rejthet a magyar emberek számára.

Ez csak néhány témakör, amelyek kapcsán – utalva akár Trump győzelmére, vagy a világpolitikai súlypontok átrendeződésére –

kétségtelenül bejöttek a miniszterelnök politikai prognózisai, amelyeket korábban Tusványoson megfogalmazott.