Júliusban a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei több mint 17 tonnányi, jellemzően második világháborús bombát és lőszert vittek el és semmisítettek meg országszerte.

A Magyar Honvédség alakulata vasárnap Facebook-oldalán azt írta, hogy idén csaknem 1200, bombával kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett ügyeletükre. Csak júliusban 140 alkalommal riasztották a tűzszerészeket különböző típusú robbanóeszközökhöz, ebből 41 eset igényelt azonnali intézkedést. Az elszállított veszélyes robbanóeszközök ártalmatlanítását biztosító föld alatti robbantások száma idén meghaladta a 280-at.

Képünk illusztrációForrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook

Bejegyzésükben a júliusi kiemelt tűzszerész eseményeket is összefoglalták. Azt írták, hogy a csepeli szabadkikötő területén földmunkák közben egy második világháborús GP-250 típusú, 120 kilogrammos amerikai légibomba került elő. Gyújtószerkezeteinek eltávolítását követően elvitték a bombatestet a tűzszerészek.

Egy másik eset során erdészek értesítették a rendőrséget arról, hogy Sopron határában, a Dudlesz-erdőben légibombához hasonló tárgyat találtak. A honvédség tűzszerészei megállapították, hogy egy SD 50 típusú, 50 kilogrammos, világháborús német légibomba került elő, amit az aljnövényzet részben eltakart. A robbanótestet – amiben nem volt gyújtószerkezetet -, a katonák elvitték a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.