Több tonnányi bombát semmisítettek meg a tűzszerészek egy hónap alatt

bomba
Vágólapra másolva!
Júliusban a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei több mint 17 tonnányi, jellemzően második világháborús bombát és lőszert vittek el és semmisítettek meg országszerte.
Vágólapra másolva!

A Magyar Honvédség alakulata vasárnap Facebook-oldalán azt írta, hogy idén csaknem 1200, bombával kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett ügyeletükre.

Csak júliusban 140 alkalommal riasztották a tűzszerészeket különböző típusú robbanóeszközökhöz, ebből 41 eset igényelt azonnali intézkedést.

Az elszállított veszélyes robbanóeszközök ártalmatlanítását biztosító föld alatti robbantások száma idén meghaladta a 280-at.

Képünk illusztráció Forrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook

Bejegyzésükben a júliusi kiemelt tűzszerész eseményeket is összefoglalták. Azt írták, hogy a csepeli szabadkikötő területén földmunkák közben

egy második világháborús GP-250 típusú, 120 kilogrammos amerikai légibomba került elő.

Gyújtószerkezeteinek eltávolítását követően elvitték a bombatestet a tűzszerészek.

Egy másik eset során erdészek értesítették a rendőrséget arról, hogy Sopron határában, a Dudlesz-erdőben légibombához hasonló tárgyat találtak.

A honvédség tűzszerészei megállapították, hogy egy SD 50 típusú, 50 kilogrammos, világháborús német légibomba került elő, amit az aljnövényzet részben eltakart.

A robbanótestet – amiben nem volt gyújtószerkezetet -, a katonák elvitték a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.