Szent István Nap: ezekkel a programokkal ünnepel ma az ország

Így látszott a tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án a Gellért-hegyről.
Vágólapra másolva!
Hagyománytisztelő és formabontó programok várják az érdeklődőket az augusztus 20-i ünnepségsorozatban. Csárdafesztivál, Panorama Classical, Hősök útja, Hold-Fény-Mesék, Operett Korzó és többek között Road Movie Live is lesz. Reggel 8-kor az állami ünnepséggel kezdődik a program, Novák Katalin államfő Budapesten és Székesfehérváron ünnepli augusztus 20-át, Szent István napját. A legfőbb látványosság az esti budapesti tűzijáték lesz - bár ennek megtartásáról csak délben hoz döntést az Operatív Törzs. A reggel 9 órára tervezett légiparádé azonban a Honvédség szakértőinek döntése értelmében az időjárás miatt elmarad. FRISSÍTÉS: a tűzijátékot elhalasztották, megvan az új időpont is.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin a fővárosi állami ünnepség mellett a koronázóvárosba látogat, ahol a Szent István téren tartja meg az állami ünnep hivatalos ünnepi beszédét. A köztársasági elnök szombat reggel 8 órakor részt vesz a budapesti Kossuth téren az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emlékezetére szervezett díszünnepségen. A zászlófelvonást követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjeinek nyilvános tisztavatására kerül sor.

Novák Katalin köztársasági elnök idén először beszél államfőként augusztus 20-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin 10 órakor Székesfehérvárra látogat, ahol beszédet mond a Szent István téren. Az ünnepi kenyérszentelést követően Cser-Palkovics András polgármesterrel és Spányi Antal megyés püspökkel együtt Szent István király lovasszobrának megkoszorúzásán vesz részt. Az államfő 14 órától a Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetéseket adja át a Sándor-palotában, majd 17 órakor részt vesz az ünnepi szentmisén és a Szent Jobb-körmeneten a Szent István Bazilikában.

Este rendhagyó módon szervátültetett gyermekeket lát vendégül családtagjaikkal a Sándor-palotában, velük és a Transzplantációs Alapítvány munkatársaival közösen nézik meg a tűzijátékot a Sándor-palota teraszáról.

Negyvenezer eszközt használnak fel

Már telepítik az augusztus 20-ai fővárosi tűzijáték pirotechnikai eszközeit a Szabadság hídon. Ha az időjárás megengedi, akkor szokás szerint este 9-kor kezdődik a műsor. A szervezők szerint komplex élményt nyújt majd a tűzijáték drón show-val, vetítéssel, épületfestéssel és hangjátékkal. Az idei tűzijátékon negyvenezer bevizsgált pirotechnikai eszközt használnak fel, amit kétszázharminc kilövési pontról lőnek a magasba.

Idén is nagyon látványos lehet a tűzijáték Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Hét fő kilövési pontunk van a Dunán, ez hét uszályt jelent, illetve hatvanöt ponton lesz még a Dunán 4,5 kilométeren látható. Ezek gyöngyözve sorakoznak majd fel a Margit hídtól a Petőfi hídig, illetve a Szabadság hídon, lesznek még termékek az Erzsébet hídon. Lesznek különféle bombák, egylövéses üstökösök, különböző szimbólumok, és ugye a mindenki által kedvelt görögtűz is itt lesz majd" – mondta Kotasz Gergő pirotechnikus.

A látványos pirotechnikai show-t a közmédia Duna csatornája élőben közvetíti. A tűzijáték mellett a tavalyihoz hasonlóan idén is drón-show-val, épületfestéssel és hangjátékkal készülnek a szervezők.

Máshol is lesz tűzijáték

erről korábban beszélt Kovács Zoltán, a programsorozat lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

Nagy a sürgés-forgás Balatonbogláron, ahol négynapos szüreti fesztivál kezdődött csütörtöktől. Tűzijáték nemcsak a fővárosban, hanem számos balatoni településen is lesz. „A 45. Boglári Szüreti Fesztiválon, ami idén negyvenkilenc éves, hagyományszerűen ismét a strandról a Platán strandról lőjük fel a rekord nagy balatoni tűzijátékunkat. Én azt gondolom, hogy ez az egyik legközkedveltebb látványosság" – fogalmazott Trejtnar Anita, a fesztivál főszervezője.

Augusztus 20-a, Szent István napja kiemelkedik a nemzeti emléknapok, ünnepek sorából. A budapesti ünnepségsorozatra idén a tavalyi csaknem kétmillió látogatónál is többet várnak.

Mindezek mellett még ezek lesznek a legfőbb programok:

Csárdafesztivál a Vörösmarty téren: a magyar virtus íze és ritmusa beköltözik a belváros szívébe. Közel 50 színpadi produkció, nóta, cigányzene, népzene és néptánc az anyaországon innen és túlról a programok között.

Operett Korzó a Vigadó téren: a lenyűgöző dunai panoráma társaságában, válogatást láthatunk majd a magyar operett műfaj legjavából, hallgathatunk musical- és rajzfilmslágereket, valamint a békeidők budapesti éjszakájának legjavából is érkeznek majd a színpadra produkciók.

Hold-Fény-Mesék az Andrássy úton: Többek között Arany János, Benedek Elek, Illyés Gyula és Petőfi Sándor magyar monda- és mesevilág ihlette történeteinek felhasználásával készült a Hold-Fény-Mesék, amely kifejezetten az ünnepi alkalomra íródott allegorikus műben a Tündérkert elrabolt fényének történetét meséli el. Mindezt a fényfestés és az utcai installációs művészet eszközeivel, mozgó óriás alakokkal, monumentális élőképekkel.

Hősök útja a Budai Várban: hét sorsfordító döntés históriája, hét magyar hős, hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt 1000 évből a Hősök útja programsorozatban a Budai Várban a Tóth Árpád sétányon.

Aranyvonat az Alkotmány utcában: a Szent Korona és a jogar, valamint a Szent Jobb élethű másolatával idén is megtekinthető nemzeti kincsünk, az Aranyvonat.

Panorama Classical a Gellért-hegyen: piknikhangulat a lámpafüzérek meghitt fénye alatt, Budapest egyik legszebb panorámájával! A Gellért-hegyen megbújó Filozófusok kertjében augusztus 19-21. között megrendezésre kerülő, páratlan élőzenei élmény résztvevői kényelmes babzsákokból és puha pokrócokon élvezhetik a hazai komolyzene és jazz műfaj kiválóságainak fellépéseit.

Sporthősök a Március 15. téren: Augusztus 20-21. között a Március 15. téren várja látogatóit a labdarúgás legnagyobb eseményének történeti kiállítása, amely 1930-tól napjainkig mutatja be a világbajnokságok legérdekesebb pillanatait, magyar sikereit.

Road Movie Live a Műegyetem rakparton: a Műegyetem rakparton augusztus 20-21. között népszerű magyar zenekarok lépnek fel, akik a Road Movie Live programsorozat keretében, a VOLT FILM felkérésére írt dalaikat adják elő, amelyeket egy-egy hazai régió, város, falu, vagy akár csak egy utca, egy épület ihletett. A Road Movie Live ezekből is nyújt válogatást.

Varázsliget a Vajdahunyad váránál: a Szent István-napi ünnepségsorozat ideje alatt, augusztus 20-21. között a gyerekeké és játékos kedvű szüleiké lesz a Vajdahunyad vára és a Kós Károly sétány. Mesekiállítás és cirkuszi játszóház mellett hazai és nemzetközi fesztiválok artistái is gondoskodnak a legkisebbek szórakoztatásáról, de lesz herceg- és hercegnőképző program is.

Utcazene Fesztivál és Food Truck Show a Szabadság téren: három napra a Veszprémi Utcazene Fesztivál huszonhárom külföldi és tizennégy hazai zenei előadója és számtalan foodtruck költözik a Szabadság térre augusztus 19-21. között. A rendezvényre látogatók öt színpadon és öt utcazenész megállóban ismerkedhetnek a legkülönfélébb zenei stílusokkal és előadókkal.