Brüsszelre nem lehet számítani, a nemzeteknek saját magukat kell megvédeni

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
Brüsszel esetén sajnos bebizonyosodott, hogy nem lehet rá számítani, és csak a nemzetek védhetik meg állampolgáraikat – szögezte le az Origo megkeresésére Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője. Pálfalvi szerint itt lenne az ideje, hogy Európa kövesse a magyar példát. Hozzátette: egyre biztosabb, hogy nehéz tél vár a kontinensre.
Vágólapra másolva!

Rekordbevétel és osztalékfizetés a Gazpromnál, az Oroszország elleni szankciók hatását pont az oroszok nem érzik, míg Európa tönkremegy. Miért nem hatásosak az uniós szankciók?

A szankciók Brüsszel által várt hatása nemcsak a logika szabályai szerint nem következhetett be. A magyar kormány felhívta a figyelmet arra, milyen brutális következménnyel járt volna hazánk esetében az orosz olaj és gáz korlátozása.

Mintha atombombát dobnának a magyar gazdaságra. Ez történik most Európa más országaiban.

Ha az EU-s országok nem vásárolnak gázt Oroszországtól, és közben nem gondoskodnak az így kieső energiaforrás megfelelő pótlásáról, akkor kész a baj. Nem csoda, hogy a közvélemény értetlenül nézi ezt a helyzetet, hiszen nehezen tudtuk elképzelni, hogy német gyárak sorra leálljanak a kormányuk hibás döntése miatt. Ez most itt történik a szemünk előtt. Ez volt eddig a logikai magyarázat, de van egy másik oka is annak, hogy a szankciók nem működnek. Ez pedig az, hogy

a brüsszeli, nyugati politikai döntéshozók elszakadtak a valóságtól, nincsenek tisztában a mindennapok igazi kérdéseivel. Ideológiával ugyanis nem lehet fűteni.

Franciaország növeli a gázszállításait Németországnak, amely cserébe elektromos áramot szolgáltat, amennyiben az energiaválság miatt arra szükség lenne télen - jelentette be a francia államfő hétfőn Forrás: shutterstock

Magyarországon a kormány Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter munkájának köszönhetően nem az emberekkel fizetteti meg a szankciók árát, hanem éppen ellenkezőleg, minden lehetséges eszközzel mérsékli a negatív, globális és szankciós hatásokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott az orosz féllel, hogy szeptemberben és októberben naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra a Gazprom. Ez miért jó Magyarországnak?

A válasz nagyon egyszerű, amit a Nyugat jelen állapotában nem ért. Az, hogy Szijjártó Péter megállapodott az orosz féllel, növeli az energiaellátásunk biztonságát. Ez nem ideológiai kérdés, hanem egyszerűen arról szól, lesz-e mivel fűteni télen. Ez a lehető legracionálisabb válasz a kérdésre és nem a szankciók. Ez a különbség egyébként abból fakad, hogy nálunk a választókat képviseli az Országgyűlés, és nem külföldi érdekeknek kíván megfelelni.

Gyurcsányék az energiaellátást és a rezsicsökkentést is veszélyeztetik felelőtlen és veszélyes politikájukkaláll a Fidesz közleményében. Gyurcsányék itthon napi szinten támadják a rezsicsökkentést és folyamatosan próbálják megtéveszteni a magyar családokat, Brüsszelben pedig Gyurcsány felesége lobbizik azért, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat. Miért dolgozik a baloldal a magyar emberek érdekei ellen?

A miértre választ adhat az a tény, hogy Amerikából milliárdos kampánytámogatás érkezett a baloldal számára, hogy áprilisban megdöntsék a magyar kormányt. Ez a törekvés nem állt le, Magyarország szálka a nyugati világ körme alatt, miután a magyar érdeket képviseli a kormány, szemben a globalista érdekekkel. Ahol csak lehet, belpolitikában, külpolitikában, ezért gyengíti hazánkat Gyurcsány Ferenc vagy Dobrev Klára.

Európában hatalmas gondokat okoz az aszály, amellett, hogy energiaválság van. A németek és a franciák életszínvonala is veszélybe került. Mire számíthatnak az európai emberek az elkövetkező hónapokban?

Az optimista hozzáállás szerint találnak megoldást, amiért szurkolunk nekik, de a realitás szerint ehhez már nyáron gyökeres fordulatot kellett volna vennie a nyugati politikának. Halvány útkeresések látszanak, de ez messze van a valódi megoldástól. Csak egy vészjósló példa, hogy Hága azért kért haladékot az orosz energiával szembeni szankció bevezetéséhez, mert a város nem tudja pótolni a kieső mennyiséget és tönkremennek. A helyzet tehát tragikus.

Télen sokaknak lehet gondjuk a fűtéssel Fotó: Major Kata - Origo

Sajnos okkal félthetjük azokat a nyugati embereket, akik nem tehetnek kormányuk rossz döntéséről. A háború kitörése óta ugyanis azok a kormányok, amelyek követik Brüsszel elhibázott politikáját, minden egyes szankcióval a családok helyzetét rontják. Hazánk ebből próbál kimaradni. Ezért is mondja a magyar kormány a kezdetektől fogva, következetesen, hogy a béke az egyetlen megoldás, amit nem lehet szankciókkal elérni. Brüsszelre pedig ebben a kérdésben, sajnos bebizonyosodott, hogy nem lehet számítani, és csak a nemzetek védhetik meg állampolgáraikat. Itt lenne az ideje, hogy Európa kövesse a magyar példát! Egyre biztosabb, hogy nehéz tél vár rájuk.