Száz nap múlva indul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program

Veszprém
Vágólapra másolva!
Veszprém és a Bakony–Balaton régió viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban. A felkészülésről, a címmel járó lehetőségekről és a kulturális év terveiről Markovits Alízzal, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatójával beszélgetett a veol.hu.
Vágólapra másolva!

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a veol.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz.

Magyarországon Pécs után most Veszprém és a Bakony–Balaton régió nyerte el a címet, amelyet a Covid miatt 2021-ről átütemezett erdélyi Temesvárral és a görögországi Elefszínával együtt visel majd 2023-ban.

Hozzátette, hogy ezzel az egyedülálló lehetőséggel szeretnék európai láthatóságú, kulturális-kreatív központként pozicionálni a régiót Veszprém erőközponttal. Markovits elmondta:

Markovits Alíz vezérigazgató Forrás: VEB 2023 Zrt.

Arról is beszélt a portálnak, hogy másik törekvésük a szezonalitás leküzdése. Ennek érdekében a holtszezonban Holtszezon kortárs irodalmi fesztivált indítanak útjára, és az idén első ízben megrendezik a Balaton Wine & Gourmet gasztrofesztivált, amely a régió gasztronómiájának egy régóta hiánypótló seregszemléje. Hangsúlyozta:

Ritkaságnak számít, hogy nem egy város, hanem egy térség viseli a címet

Markovits szerint Veszprém felismerte, hogy igazán sikeres csak az őt körülvevő térséggel lehet, ezért szorosabb együttműködést kezdeményezett a Bakony–Balaton régióval. Nagy örömükre szolgál, hogy 116 település csatlakozott a programhoz, és az ott működő civil szervezetek, vállalkozások, önkormányzatok fáradhatatlanul és nagy lelkesedéssel formálják és alakítják az EKF-év programját.

A közhiedelemmel ellentétben nem EU-s finanszírozásból, hanem a kormány támogatásából és a települések hozzájárulásából valósítjuk meg a programot.

Az infrastrukturális beruházások Veszprémben és 18 régiós helyszínen indultak el, ugyanakkor nem könnyítette meg a helyzetet a Covid-járvány, az építőipari áremelkedés, majd a háború és az energiaválság, de a legjobb tudásuk szerint haladnak előre ezekkel a feladatokkal is - tette hozzá a vezérigazgató. Markovits Alíz leszögezte: mivel a megszokottnál jóval több látogatót várnak, fontos, hogy megfelelően felkészüljenek a megnövekedett figyelemre.

Kiváló programok lesznek

A jövő évi program a kultúra teljes spektrumát felvonultatja. Az EKF-program előkészítéséért és koordinálásáért felelős Veszprém–Balaton 2023 Zrt. saját fejlesztésében valósul meg több kiemelt program, például a január 21-ei grandiózus nyitórendezvény. Ugyanakkor számos program szakmai együttműködéssel vagy pályázati úton jön létre. Markovits Alíz arról is beszámolt, hogy a sikeres együttműködés egy kiváló mintája a Magyar Filmintézettel közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál, amely példája egy térségi összefogásnak is, hiszen három település, Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred közösen házigazdája a rendezvénynek. A program egy jelentős részét azok az események alkotják, amelyeket a csatlakozó települések pályázati felhívásainkra sikerrel nyújtottak be: Zirctől Balatonboglárig, Várpalotától Badacsonyig gazdag kínálattal várjuk a látogatókat.

Hozzáfűzte:

Már csak 100 nap van hátra az ünnepélyes megnyitóig, ezért október 14-én, pénteken utcabál keretében mutatják be programjukat Veszprém belvárosában.

A program sokszínűségét a műfaji csoportosításon túl szeretnék komplex módon, fotós és videós bemutatók segítségével ismertetni. Péntektől elindul a VEB 2023 EKF-programajánló mobiltelefonos alkalmazása, és megnyitják a veszprémi sétálóutcában az EKF-infópontot, ahol első kézből lehet informálódni az évadról.

- emlékeztetett a vezérigazgató.