Sodrófával összeverte, majd agyontaposta saját szeretőjét a kecskeméti asszony

Kecskemét, városháza, légifelvétel, belváros
Aerial photo from a drone shows the town hall in downtown Kecskemet, Hungary.
Vágólapra másolva!
1972. július 10-én reggel azzal hívták egy kecskeméti közértből a mentősöket, hogy valakit elütöttek. Nem sokkal később kiderült, hogy Rácz Istvánnak kért egy nő segítséget. A férfi állapota olyan súlyos volt, hogy néhány napon belül belehalt a sérüléseibe. A rendőröknek azonban gyanús volt az eset, nem hitték el a gázolás történetét. A fő gyanúsítottuk a férfi élettársa, Tóth Jánosné Dódi lett, akit már hétszer elítéltek. Éppen akkor is a behívóját várta a 1,5 éves büntetésére.
Vágólapra másolva!

Rácz István egy romos kecskeméti házban élt az élettársával, Tóth Jánosnéval, akit Dódinak becéztek. A lepusztult külsejű háznak 9 állandó és 2 alkalmi lakója volt. Velük élt Dódi édesanyja és 6 gyereke, a legfiatalabb még csecsemő, a legidősebb 17 éves volt. Átmeneti vendég volt még a mentőknek telefonáló nő és "Dódi" szellemileg korlátozott unokatestvére, egy 14 éves fiú.

Az elhanyagolt külsejű lakóépület, ahol a súlyos bűncselekmény történt Forrás: Magyar Rendőr/Arcanum

A Rácz István testén lévő sérülések rendkívül súlyosak voltak. Majdnem az összes bordája többszörösen eltört, az ágyéki csigolyái szintén.

A szeme alatti „monoklikat" pedig az okozta, hogy egy nagy ütéstől betört a koponyája. A nyomozást vezető rendőr, Lukács Mihály sokszor látott már elgázolt embert, így azonnal észrevette, hogy Rácz sérülései inkább verésre utalnak, mintsem gázolásra. Ezt a férfi is megerősítette, amikor nagy nehezen meg tudott szólalni a kórházi ágyon.

Az orvosszakértők is ezt támasztották alá, a vizsgálataik alapján egy sima felületű tárggyal, később kiderült, hogy tésztagyúróval - verhették fejbe a férfit, ettől tört be a koponyája. Bordái darabokra törését pedig azzal érte el a támadója, hogy rátérdelt a mellkasára és úgy ütötte. Azt is kiderítették, hogy mikor történhetett a támadás, legalább a kórházba kerülése előtt 12 órával, tehát július 9-én 21 óra 30 perc előtt.

Tóth Jánosné "Dódi" Forrás: Magyar Rendőr/Arcanum

István 17 évig élt együtt imádott feleségével, aki 1970-en karácsonyán meghalt. Ez a tragédia nagyon megviselte. Annak ellenére, hogy a következő év februárjában összeállt a kétes múltú "Dódival", a feleségéről fennmaradt két fényképe volt a legféltettebb kincse. Amikor júliusban a férfi eldöntötte, hogy bekeretezteti az egyik képet,

"Dódi" féltékenységi rohamban tört ki és káromkodva szidni kezdte a férfit, aki az egész családjáról gondoskodott és szerette is az asszonyt. A képek miatt megromlott a kapcsolatuk.

Ezért a férfi úgy döntött, hogy elhagyja "Dódit" és a volt anyósához költözik Kiskunfélegyházára. Július 9-én elment az asszonyhoz az összes ruhájával, és elmesélte, hogy végleg otthagyja élettársát, majd visszaindult Kecskemétre, de megígérte, hogy az éjszakát nem tölti ott.

"Dódi" elmondása szerint a férfi július 8-án ment el otthonról és csak július 10-én hajnalban, 5 óra után ért haza, a szemei dagadtak voltak és részeg volt. Ez azonban lehetetlen volt, mivel a sérülései miatt maximum 50-100 métert tudott volna sétálni, az orvosszakértők szerint nem bolyonghatott egész éjjel. Sőt, szerintük járni is csak úgy tudott volna Rácz, ha közben többször orra bukik, ennek viszont nem volt nyoma a testén.

A rendőrök ekkor jöttek rá, hogy "Dódi" hazudik.

A rendőrök a nyomozás ideje alatt szinte naponként konzultáltak az igazságügyi orvosszakértővel Forrás: Magyar Rendőr/Arcanum

"Dódi" anyja és legidősebb fia megtagadták a vallomástételt, de a rendőröknek így is volt elég tanúja és bizonyítéka ahhoz, hogy összerakják a képet. Máté Erzsébet, "Dódi" unokatestvére és három szomszéd is az asszony ellen vallott. A rendőrök szerint István és a nő, mint mindig, a gyilkosság estéjén is a férfi volt feleségének a képe miatt veszekedtek.

A férfi kézzel, a nő egy nyújtófával támadott. "Dódi" volt a gyorsabb, a fegyverével betörte István koponyáját, majd az ájult testére ugrott és addig taposta és ütötte, amig a bordái darabokra törtek.

Az élettelennek tűnő testet levetkőztette és behúzta az ágyba, majd betakarta.

A bíróság ismét bűnösnek találta az asszonyt és 12 évre ítélte.

Forrás: Magyar rendőr