Ellepik a magyar börtönöket a migránsokat szállító embercsempészek

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Migránsok tüntetnek a magyar oldalon álló rohamrendőrökkel szemben a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
100 rabból 13 azért van börtönben, mert migránsokat csempészett át az országon. A börtönökben lassan tarthatatlanná válik a helyzet. Az embercsempészek a legtöbbször maguk is migránsok, így tovább nehezíti a helyzetet, hogy nem csak más rabokkal, de az őrökkel sem tudnak, sok esetben nem is hajlandóak kommunikálni. Fogva tartásuk, elsősorban a nyelvi nehézségek miatt, és a követett vallási előírásaikból adódó étkezési igények miatt ráadásul jelentős plusz feladatokat és komoly többlet költséget jelent a hazai börtönöknek. A migráns rabok információink szerint a saját közösségeiket próbálják megszervezni a börtönökben, és csak egymással beszélnek. Tegnap az a két iraki migráns került börtönbe, akik Budapesten kezdtek lövöldözni. Célzottan, az őket üldöző rendőrökre lőttek, de más ártatlan embereket is eltalálhattak volna. Mellettük négy társukat is letartoztatta a bíróság. Ők is migránsok, vagy migrációs hátterűek.
Vágólapra másolva!

Már több mint 2500 embercsempész van börtönben. Jelenleg, de számuk folyamatosan nő.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Csak tegnap, egyszer hat embercsempészt tartóztatott le a bíróság. Mivel mindannyian külföldiek, egyértelmű volt, ha szabadon maradnak, azonnal elhagyják az országot, és máshol bujkálnak.

A banda minden tagja külföldi, négyen irakiak, egyikük török, míg a hatodik férfi ugyan német állampolgár, de információink szerint ő is migrációs hátterű.

A bandának az volt a feladata, hogy 21, magát szírnek valló migránst csempésszen keresztül Magyarországon.

Ahogy általában a hasonló bűnözők, ők sem ismertek határokat. A kisteherautót vezető férfi, és a társai ugyanis nem csak azt kapta parancsba, hogy a migránsokat mindenáron szállítsák le, más konkrét instrukcióval indult útnak:

- utasította őket a megbízójuk.

Fegyver is kaptak, a banda vezetője egy pisztolyt készített be a kisbusz váltója mellé. Amelyet az egyik iraki férfi nem is félt használni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A rutinos rendőröknek Inárcson lett gyanús a kisbusz, ott akarták megállítani. A sofőr azonban azonnal gázt adott, amikor meglátta a szirénákat.

Több, mint harminc kilométeren keresztül menekült. Többször a leállósávból előzött. Hajmeresztő, és egyben életveszélyes manővereket mutatott be az autósok között.

Csak a puszta véletlennek köszönhető, hogy már ekkor nem sérült valaki, és nem történt tömegszerencsétlenség.

Az pedig szinte a csodával egyenértékű, hogy nem történt tragédia, amikor a megbízójuk utasítása szerint tüzet nyitottak a rendőrökre. Ugyan célzottan rájuk lőttek, mivel azonban minden bizonnyal képzetlenek ezen a területen, nagy valószínűséggel csak vaktában lőttek. Óriási szerencse, hogy a reggeli csúcsforgalomban senki nem talált egy eltévedt golyó.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Végül Budapesten már akkora volt a forgalom, hogy nem tudtak tovább menekülni autóval. Kiugrott, és gyalog futottak tovább, egyenesen be a közeli autópiacra. De még ekkor is lövöldöztek. Ismét a rendőrökre.

Nem véletlen, hogy speciálisan kiképzett kommandósokat kell bevetni, akik ahogy megérkeztek, golyóálló mellényt vettek fel, és géppuskákkal eredtek a nyomukba. A közelben fogták el őket.
Társaikat pedig onnan közel 200 kilométerre, Győrtől nem messze. Természetesen ők sem adták meg magukat.

Ketten a bilincselésnek is ellenálltak, ezért a terrorelhárítók kommandósainak le kellett őket teperni, és sokkolót kellett használni.

illusztráció Forrás: AFP/Gerard Julien

Ahogy a fenti példa is mutatja az embercsempészek száma folyamatosan, napról napra nő. Ma már meghaladja a rabok összlétszámának a tizenhárom százalékát.

2015, Horgos-Röszke határátkelő Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Csak 2022-ben 1653 fővel növelték a fogvatartottak létszámát.

A migránsokat utaztató embercsempészek jelentős száma, maga is migráns. A 90%-uk külföldi, 73 ország állampolgárai.

2015, Horgos-Röszke határátkelő Forrás: MTI/Sóki Tamás

Fogva tartásuk - elsősorban a nyelvi nehézségek és a követett vallási előírásaikból adódó étkezési igények miatt - jelentős plusz feladatokat és számottevő többlet költséget jelent a büntetés-végrehajtási szervezet számára.