Közzétette az Állami Számvevőszék azon kérdőív kérdéseit, amelyeket annak a hat baloldali pártnak és Márki-Zay Péternek küldtek el, akik közösen indultak a 2022-es országgyűlési választáson. Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az általa alapított MMM az Egyesült Államokból. 

 

A 2022. évi országgyűlési választások kampányköltségeire fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését övező fokozott közérdeklődésre tekintettel közzétesszük az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogáshoz tartozó pártok vezetőinek , illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjének, Márki-Zay Péternek küldött adatbekérés egyes űrlapjait –

emelte ki közleményében az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Mint írják: „Ezekkel az Állami Számvevőszék azon pénzeszközök esetleges kampánycélú felhasználását, annak körülményeit kívánja tisztázni, amelyet a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldi szervezettől kapott."

Komoly kérdéseket kaptak Márki-ZayékFotó: Polyák Attila - Origo

Az űrlapokon olyan kérdések szerepelnek, miszerint: „Az MMM által delegált tagok jogosultak voltak-e kifizetés elrendelésére a kampánytevékenységre fordítandó pénzek tekintetében?" „Kérem nyilatkozzon arról, hogy a közös listát állító hat párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) helyett, illetve azok érdekében, vagy a hat párttal, vagy azok valamelyikével együtt az MMM szervezett-e választási kampánytevékenységet." Olyan kérdést is feltettek Márki-Zay Péternek, hogy nyilatkozzon arról, miszerint a közös listát állító hat párt helyett, illetve azok érdekében, vagy a hat párttal, vagy azok valamelyikével együtt a kampány lebonyolítása során a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadást finanszírozott-e az MMM - írta a Magyar Nemzet. 

Mint az köztudott, Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az általa alapított MMM az Egyesült Államokból. Mint a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit". Az ügyben titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság.