Magyarország nem köti össze az EU-s pénzek ügyét más ügyekkel, írta a Sanna Marin finn miniszterelnöknek Twitter-oldalán Orbán Viktor. A magyar kormányfő Sanna Marin egy interjújára reagált.

Magyarország nem köti össze az EU-s pénzek ügyét más ügyekkel – jelentette ki Orbán Viktor bejegyzésében.

Orbán Viktor úgy fogalmazott,

Magyarország eddig sem kötötte és ezután sem fogja összekötni az EU-s pénzek ügyét mással.

Mint írta, Magyarország támogatja Finnország NATO-csatlakozását, és annak ratifikálását a parlament januárban napirendre is tűzi.

Magyarországnak elvi álláspontja van több kérdésben. Így van ez mind a svéd-finn NATO-csatlakozás szempontjából, amit az ország támogat, mind a globális minimumadó, mind a szankciók ügyében, amelyeket nem támogat, és ez független az EU-s pénzektől.

Orbán Viktor Twitter-oldalán arra reagált, hogy az YLE közszolgálati rádiónak adott interjújában Sanna Marin arról beszélt, hogy „ha legközelebb találkozok Orbán Viktorral, egyenesen meg fogom tőle kérdezni", hogy a NATO-ratifikáció „késleltetése" összefüggésben van-e az uniós források befagyasztásával. Hozzátette, bízik benne, hogy a magyar miniszterelnök nem kötné össze a két ügyet, mert Finnország sem tett így soha. „Mi mindig korrektek voltunk", jelentette ki.