Idén is tilos petárdázni, és persze életveszélyes

pirotechikai bemutató készenléti rendőrség petárda
A magyar jogszabályok szerint minden esetben tiltott petárdák a Készenléti Rendőrség pirotechnikai bemutatóján és sajtótájékoztatóján 2015 december 28-án Koncz Tamásnak
Vágólapra másolva!
Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok pedig december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók fel. Aki mégis petárdázik, az nemcsak komoly veszélynek teszi ki magát és a körülötte lévőket, de komoly büntetést is kaphat. 
Vágólapra másolva!

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba soroltakat csak december 28. és 31. között lehet megvenni. Azokat azonban tilos azonnal használni.

Forrás: Origo

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell - közölte az ORFK.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles annak az árát visszafizetni.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvenni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy

pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljanak az emberek. Illetve felhívják a figyelmet arra, hogy aki illegális árustól vásárol, magát és a környezetét is veszélyezteti.


A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tűzijátékokat távol kell tartani más tűzveszélyes anyagoktól. Gyerekek elől mindig el kell zárni.

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos. Aki ezt megszegi, szabálysértést követ el, amiért 150 ezer forintra is büntethetik.

A petárda súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódást vagy halláskárosodást.