Itt a bizonyíték: akár hat magyar baloldali EP-képviselő is benne lehet a brüsszeli korrupciós botrányban

Dobrev Klára, Cseh Katka, Gyurcsányné, Cseh Katalin
Vágólapra másolva!
Döbbenetes új információkra bukkant az Origo a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban, ugyanis az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) egyik emberi jogi jelentése alapján joggal feltételezhető, hogy akik megszavazták, érintettek a brüsszeli korrupcióban. Márpedig köztük van szinte az összes magyar baloldali EP-képviselő, köztük Gyurcsányné, Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is. A Manu Pineda képviselő nevéhez köthető, emberi jogi vonatkozású jelentésben Marokkó és Katar egyaránt pozitívan szerepelnek, ráadásul a jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy vajon miért támogatta ilyen erőteljesen a szocialista és a liberális Renew frakciók tagjainak többsége a kuvaiti és katari állampolgárok vízummentességét. Mutatjuk a részleteket!
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról korábban már beszámolt az Origo, egyre nagyobb méreteket ölt az Eva Kaili volt szocialista EP-alelnök nevével fémjelzett brüsszeli korrupciós botrány.

Kaili és társai is rengeteg pénzt kaptak külföldi államoktól azért cserébe, hogy az érdekeiket képviseljék.

Az EP számos csúcspolitikusa idegen külföldi érdekek szolgálatába állt. Előbb az derült ki, hogy óriási pénzekért Katar érdekében dolgoztak, aztán az is, hogy a marokkói titkosszolgálat is alkalmazta őket. A hatóságok számos házkutatást tartottak, több millió eurónyi készpénzt és ajándékokat foglaltak le. A botrány főszereplője Eva Kaili, szocialista EP-képviselő, aki egyben az Európai Parlament alelnöke is. A szálak - nem meglepő módon - a Soros-hálózatig is elérnek.

Magyar szálak a korrupciós botrányban

Gyurcsányné és Gurmai Zita után nemrég újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett Kailival. Ujhelyi István nemcsak, hogy szoros kapcsolatban volt Kailival, hanem közösen szervezett vele konferenciát, valamint egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a korrupciós botrányba keveredett görög politikusnő. Ujhelyi azonban decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival.

Ami biztos, hogy az Origo által fellelt új információk alapján akár magyar baloldali EP-képviselő vagy képviselők is érintettek lehetnek a brüsszeli korrupciós botrányban.

Eva Kaili és Gurmai Zita egy konferencián Forrás: Origo

A Manu Pineda-jelentés sok mindent megváltoztathat

Az Origo az üggyel összefüggésben megvizsgálta azt az emberi jogi jelentést, amelyben Marokkó és Katar egyaránt nevesítve vannak, ráadásul magyar baloldali EP-képviselők is megszavazták.

A Manu Pineda spanyol szocialista EP-képviselő nevével fémjelzett jelentés célja az abban foglaltak szerint a regionális stabilitás és biztonság tágabb értelemben vett közel-keleti régióban történő támogatása.

Az Európai Parlament 2022. november 23-án hozott állásfoglalást róla, és amelynek 8. és 29. pontja több okból is érdekesek. A jelentés 8. pontjában úgy fogalmaznak, hogy

A 29. pontban pedig azt írják, hogy

Érdekes, hogy a jelentés azt is említi, hogy

az Öböl-menti országokkal való szorosabb partnerséget az emberi jogok terén tett előrehaladásra vonatkozó, egyértelmű referenciamutatókkal kell összekapcsolni,

valamint

a nők jogait, a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságát, az emberi jogvédők szabadon bocsátását, a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot, a migráns munkavállalók jogait.

Ami viszont a legérdekesebb, hogy

üdvözli a Bizottság a Kuvait és Katar állampolgárainak vízummentességére vonatkozóan előterjesztett javaslatot.

Eva Kaili Katartól fogadott el kenőpénzeket Forrás: Twitter/Labor Ministry of Qatar

A jelentés szerint felhívják a Bizottságot arra, hogy haladéktalanul kezdjen technikai megbeszéléseket azon kritériumok teljesítésének biztosítása érdekében, amelyek

Ez azért érdekes, mert Kaili éppen Katartól fogadott el kenőpénzeket a korrupciós ügyben, és a minap ismét új részletekre derült fény.

A jelentés elfogadása

A jelentésről a 2022. novemberi plenáris ülésen már nem volt igazán vita - összesen csak 4 módosító indítványt nyújtottak be hozzá (ezek Iránt és Izraelt érintették).

Az AFET-előterjesztés (az Európai Parlament Külügyi Bizottsága) mögött a parlamenti többség már eleve biztosítva volt:

  • 469 szavazattal ment át,
  • 67 ellenszavazattal és
  • 104 tartózkodással (a fideszes képviselők tartózkodtak, továbbá az ECR és az ID frakciók fele is.)
Ujhelyi István tagadta, hogy ismerné Eva Kailit Forrás: Origo

Plenáris végszavazás

A magyar baloldal részéről Ujhelyi István nem tudott ott lenni a szavazáson, de Eva Kailihoz fűződő viszonya miatt nyilván megszavazta volna. A valóságban is megszavazták a többiek: a Gyurcsány pártjához tartozó Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és maga Gyurcsányné is, a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton.

Ami az ügy érdekessége, hogy az SD (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) és a Renew frakcióból ellenszavazat nem volt, ami a decemberi fejlemények tükrében különösen érdekes.

Mi lehet a háttérben?

Az egyik kérdés a jelentéssel kapcsolatban, hogy

Az SD részéről nem volt sem ellenszavazat, sem tartózkodás; a Renew részéről csupán 12 tartózkodás volt, például a csehek részéről. Ha a 8. pontban a jelentés maga is felsorol rengeteg emberi jogi és jogállamisági problémát, akkor

A Renew frakció, amelynek Cseh Katalin is tagja, ellenszavazat nélkül szavazta meg a jelentést Forrás: Facebook

Összességében elmondható, hogy a fentiek tükrében jogos a kérdés, hogy vajon érintettek lehetnek-e a magyar baloldali EP-képviselők a brüsszeli korrupciós botrányban, hiszen

a Manu Pineda-jelentésben Marokkó és Katar is egyaránt nevesítve vannak, és a jelentést megszavazták a dollárbaloldal képviselői.

Nem ez lenne az első eset

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, nem ez lenne az első eset, hogy kiderüljön: egy baloldali képviselő korrupciós ügybe keveredik. Az adóhatóság tavaly nyár óta vizsgálódik a momentumos politikust, Cseh Katalint is érintő ügyben, miután a nyomozók megállapították, hogy

Cseh Katalin céghálózatának tagjai gyanús körülmények között juthattak több milliárd forintnyi uniós pályázati pénzekhez.

Gyurcsányné Strasbourgban 2019. július 16-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A botrány kirobbanása óta egyébként négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét; Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A BELGA RENDŐRSÉG CSAKNEM 1,5 MILLIÓ EURÓT FOGLALT LE A BRÜSSZELI RÉGIÓBAN AZ ÜGYBEN VÉGREHAJTOTT HÁZKUTATÁSOK SORÁN. A VÁD ELLENÜK: BŰNSZERVEZETHEZ TARTOZÁS, PÉNZMOSÁS ÉS KORRUPCIÓ. EGYES HÍRADÁSOK SZERINT ÖSSZESEN HATVAN EP-KÉPVISELŐ LEHET ÉRINTETT AZ ÜGYBEN.