Novák Katalin: Elfogadhatatlan, ami Kárpátalján történik

NOVÁK Katalin; MILANOVIC, Zoran
Budapest, 2023. január 20. Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Zoran Milanovic horvát államfőt a Sándor-palotában 2023. január 20-án. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Zoran Milanovic horvát elnököt tájékoztattam arról, hogy 150 ezer magyar él Kárpátalján, és az ő jogaikat megnyirbáljak, elfogadhatatlan, ami ott történik - minderről Novák Katalin köztársasági elnök beszélt pénteken, miután a horvát államfővel tárgyalt. Zoran Milanovic az Origo kérdésére elmondta, azért bünteti Brüsszel Magyarországot, mert nem szimpatikus nekik a mostani kormány, ez az Unió megsemmisüléséhez vezethet. 
Vágólapra másolva!

Novák Katalin államfő a pénteki tájékoztatón arról beszélt, hogy Zoran Milanovic horvát köztársasági elnöknek ez az első hivatalos külföldi útja Magyarországon. Milanovic bátor kiállása sokszor segít az európai vezetőknek a tisztánlátásban - tette hozzá. A köztársasági elnök köszönetet mondott azért is Milanovicnak, hogy részt vesz Veszprém európai kulturális fővárosának a megnyitóján.

Együttműködési lehetőségek

Novák szerint a két ország vezetői elkötelezettek abban, hogy minél mélyebb kapcsolatok legyenek, és Európa még erősebb legyen. A tárgyaláson szóba került, hogy Horvátország schengeni tagsága és az euróövezeti csatlakozása Magyarország számára is segítség. Könnyebb lesz a jövőben a két ország közötti kereskedelmi és turisztikai kapcsolat - tette hozzá. 3,8 milliárd eurót is meghaladta a két ország külkereskedelmének a volumene 2022-ben, és a harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere a horvát állam Magyarországnak. A magyar államfő bízik benne, hogy a határok megnyitása révén még több turista utazhat Horvátországba, és még több horvát érkezhet.

Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Zoran Milanovic horvát államfőt a Sándor-palotában Forrás: MTI/Bruzák Noémi

- mondta Novák Katalin. Folytatni kell az EU bővítését a Nyugat-Balkán irányába - tette hozzá. Az illegális migrációt fel kell tartani, mert ez veszélyt jelent Európa számára. Egyetértenek a felek abban is, hogy bővíteni kell a két ország közötti infrastrukturális fejlesztéseket.

Az energetikai együttműködésről azt mondta Novák Katalin, hogy

- tette hozzá. Horvátország és Magyarország is komoly demográfiai kihívással néz szembe, ezért a családok támogatása révén megosztottuk a közös tapasztalatainkat. Novák Katalin az együttműködési lehetőségek között említette, hogy a két országban élnek kisebbségek, és örömét fejezte ki, hogy egyre több támogatást kapnak a horvátországi magyarok.

Milanovic: Minden ország szuverén módon intézhesse az ügyeit

Zoran Milanovic horvát államfő a pénteki tájékoztatóján arról beszélt, hogy több mint 1000 éve együtt él a két nép, és nem voltak komolyabb súrlódások a két nép között. Felidézte, hogy Magyarország már a délszláv háború idején is segítette a horvátokat. Az államoknak legyen joga az ügyeiket intézni a saját ízlésüknek megfelelően - tette hozzá.

Az EU nem tud úgy működni, hogy a brüsszeli bürokrácia diktáljon mindenben, és nyitottnak kell lenni különözőségek irányába - tette hozzá.

A horvát államfő örömét fejezte ki, hogy barátként fogadták Magyarországon. Az EU jól működött, de egy Európai Egyesült Államokat nem támogatunk. Az EU túl szoros ölelése elűzte a briteket az Unióból - tette hozzá. Milanovic:

Milanovic arról is beszélt, hogy 2015-ben még másként gondolkozott a migrációról. Horvátországnak pedig mostantól kezdve védenie kell a déli határait a schengeni csatlakozás miatt - tette hozzá.

Milanovic: Ez az EU széteséséhez vezethet

Az egyik legakuttabb problémának tartom, hogy világos kritériumok nélkül az erősebb jogán döntenek a pénzek odaítélésről az Európai Unióban - mondta az Origo kérdésére Zoran Milanovic horvát elnök. A korrupciós vádakról azt mondta, hogy továbbra sem lehet ezt meghatározni pontosan, és azért bünteti Brüsszel Magyarországot, mert nem szimpatikus nekik a mostani kormány, ez az Unió megsemmisüléséhez vezethet - tette hozzá. Szólt arról is, hogy

Novák Katalin kérdésre elmondta, nem a két államfő hatásköre a Mol-INA kapcsolata. Milanovic megerősítette, hogy nem beszéltek erről a kérdésről.

Novák Katalin: Elfogadhatatlan, ami Kárpátalján történik

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta, hogy a horvát elnököt tájékoztatta arról, hogy 150 ezer magyar él Kárpátalján, és az ő jogaikat megnyirbáljak. Elfogadhatatlan, ami Kárpátalján történik. A kisebbségi törvény jelenlegi változata nem elfogadható Magyarország számára - tette hozzá. Novák Katalin beszámolt arról is, hogy már a tavalyi ukrajnai látogatása során felhozta a kisebbségi problémákat.

A kisebbségek jogait garantálni kell, ha Ukrajna csatlakozni szeretne az EU-hoz - tette hozzá.

Milanovic szerint érthetetlen, hogy az ukrajnai kisebbségi kérdésről és a magyarok elleni fellépésekről miért hallgat az EU. Arról is beszélt, hogy Horvátországban a szerb kisebbségek kapcsán kialakult protokollt kell alkalmazni Ukrajnában is.

A szankciók katasztrofálisak - mondta Milanovic egy másik kérdésre. Nem leszünk kiskutyák az Unióban, hogy arra megyünk, amerre a legnagyobb kutya ugat - tette hozzá.

Horvát-magyar-csúcs

Pénteken Novák Katalin köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatásra érkezett hazánkba Zoran Milanovic horvát államfő. A köztársasági elnök a Kossuth téren katonai tiszteletadás keretében fogadta Zoran Milanovic horvát köztársasági elnököt. A horvát elnök ezt követően a Hősök terén koszorúzott.

Szombaton a magyar és a horvát elnök beszédet mond a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos megnyitóján Veszprémben.