A dollárbaloldal pénzintéző szervezete az amerikai hatóságokat is becsaphatta

Korányi Dávid, Bajnai Gordon,  FOTÓ FOTÓTÉMA épületfotó SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus miniszterelnök tanácsadó államtitkár
Washington, 2009. december 4. Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (b) sétál a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A dollárbaloldal intézője, Korányi Dávid amerikai szervezete, az Action for Democracy (AD) regisztrációja során az amerikai hatóságokat is megtéveszthette. Vizsgálandó körülmény ezzel kapcsolatban, hogy bár a regisztrációs íven azt jelezték, hogy nem kívánnak professzionális adománygyűjtővel szerződni, a bejegyzésük során jogilag közreműködő Copilevitz, Lam & Raney ügyvédi iroda egyik tagja, Errol Copilevitz üzletszerűen foglalkozik adománygyűjtéssel. A kansasi ügyvéd Korányiék szervezete előtt többek között sztriptízbárok és úgynevezett pornóklubok jogi képviseletét vitte - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

2022. november 25-én Jeszenszky Zsolt műsora, a Politikai hobbista internetes verziója egy titokzatos kansasi ügyvéddel foglalkozott. Bemutatták M. Errol Copilevitzet, a Copilevitz, Lam & Raney, PC ügyvédi iroda tulajdonosát. A cég honlapja szerint ez a társaság politikai adománygyűjtéssel, valamint telemarketinggel foglalkozik. A Politikai hobbista feltételezése szerint, mivel gyorsan sok pénz érkezett Korányiékhoz, emögött kulcsszerepe lehetett Copilevitznek, aki a kilencvenes évek óta nagy szereplő az amerikai demokraták pénzgyűjtési mechanizmusában.

Jeszenszky a Tamba Bay és a The Center for Investigative Reporting közös, 2013-as tényfeltáró írását idézte, amely egyenesen úgy mutatta be a rejtélyes ügyvédet, mint „az adományozás világának vitathatatlan királyát".

A cikkből az is kiderült, hogy

az ötven legbotrányosabb amerikai adománygyűjtő közül 37-et ő képviselt. Copilevitz kiugróan magas haszonkulccsal végzi ezt a tevékenységét, és közreműködését követően az állampolgári adományoknak csak egy töredéke jut el a megcélzott szervezetekhez. A fő adománygyűjtő ügyvédi tevékenységét sztriptízbárok és úgynevezett pornóklubok jogi képviselőjeként kezdte.

Ennek tükrében érdemes azt is értelmezni, hogy Copilevitz ügyvédi irodája lett Korányi Dávidék szervezetének, az Action for Democracynak az egyik jogi képviselője. A Nemzeti Információs Központ (NIK) nemrég nyilvánosságra került második részjelentése alapján a Copilevitz, Lam & Raney teljes körű jogi képviseletet kínál nonprofit szervezeteknek. Az ügyvédi iroda kapcsán a magyar szolgálatok a nyilvánosság előtt elfedett, adománygyűjtésekhez kapcsolódó valós pénzmozgásokat azonosítottak, és ők is kitértek arra, hogy az Errol Copilevitz által képviselt 37 jótékonysági intézményt az Egyesült Államok ötven legkevésbé transzparens szervezete között tartják számon.

Bajnai Gordon és Korányi Dávid Forrás: MTI/Beliczay László

Az Action for Democracy New York államban benyújtott regisztrációs kérdőívén a 6. kérdés arról szólt, hogy a szervezet szerződött-e, illetve tervez-e szerződni a jövőben professzionális adománygyűjtővel, mire Korányiék nemmel válaszoltak. Mindez legalábbis érdekes Copilevitzék felbukkanásának tükrében. Korábban láthattuk, hogy a diaszpóra körében folytatott kampánytevékenység kapcsán nem zárható ki, hogy Korányiék megtévesztették az amerikai hatóságokat.

Ugyanis bár az Action for Democracy hivatalosan a diaszpórában élő magyarság voksolásának elősegítését tűzte ki fő céljául, ehelyett az általa Amerikában összegyűjtött milliárdos összegeket a magyarországi országgyűlési választások befolyásolására használták fel.

Emlékezetes, hogy Korányiék részéről az első utalás már 2022. február 24-én megtörtént Magyarországra. A Nemzeti Információs Központ szerint a regisztrációs okiraton szereplő időpontban, 2022. március 9-én az AD már több százmillió forintot utalt a magyar szervezeteknek. A cég valószínűsíthetően célhoz kötötten felépített pénzügyi háttérrel (nem mikroadományokra építve) jött létre.

A nemzetbiztonsági vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is. Az a jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a vállalkozások a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták, ezért a NIK átadta a birtokába került információkat, pénzforgalmi adatokat az Állami Számvevőszéknek, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.