Brüsszeli korrupciós botrány: Gyurcsányéknak tudnia kellett a gyanús ügyletekről

Gyurcsányné, Dobrev Klára, korrupció, Iratxe Garcia Perez
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc és felesége látványosan csöndben van a témában, próbál úgy tenni, mintha semmiről sem tudna - minderről Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy Iratxe García Pérez (Gyurcsányné legfőbb szövetségeseí), az európai szocialisták frakcióvezetőjének kabinetfőnöke, Laura Ballarin többször együtt nyaralt Eva Kailival.  
Vágólapra másolva!

Iratxe García Pérez, az európai szocialisták frakcióvezetőjének kabinetfőnöke, Laura Ballarin többször együtt nyaralt Eva Kailival. Ballarin és Kaili közös nyaralásáról több kép is a nyilvánosság elé került és az is kiderült, hogy ezek az események 2018 és 2021 között történtek, vagyis nem egyszeri alkalomról beszélünk, kijelenthető, hogy baráti viszonyban voltak.

Pérez szoros kapcsolatban van a magyar baloldallal is, legfőképpen Gyurcsány Ferenc feleségével. A Gyurcsány-párt meghívására 2022 márciusában Magyarországra is látogatott, közös képet is készítettek Gyurcsánynéval.

SZINTÉN JÓL MUTATJA A KETTŐJÜK KÖZÖTTI VISZONYT AZ IS, HOGY GYURCSÁNYNÉT PÉREZ SZEMÉLYESEN IS TÁMOGATTA A BALOLDALI ELŐVÁLASZTÁSI SZÍNJÁTÉK MÁSODIK FORDULÓJÁBAN.

Nem Gyurcsányné az egyetlen magyar baloldali politikus, aki részese lehetett az elképesztő, történelmi jelentőségű botránynak. Ő és Gurmai Zita is szoros kapcsolatot ápoltak Eva Kailivel, de baráti kapcsolatban volt a korrupcióba belebukó politikussal Ujhelyi István is.

Erről tudnia kellett volna Gyurcsánynének

A baloldal és a példátlan uniós korrupciós botrány kapcsolatáról Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet elemzőjét kérdeztük.

A brüsszeli korrupciós botrány újabb részletei, miszerint az EP szocialista frakcióvezetőjének kabinetfőnök együtt jachtozott Eva Kailival, elvezethet ahhoz, hogy komoly következmények legyenek a baloldalon?

A balliberális oldal következmények nélküli. Az Európai Parlamentben is úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna, mennek tovább azon az úton, amelyen már eddig is jártak. Mindeközben újabbnál újabb részletek derülnek ki a brüsszeli korrupciós botrány kapcsán, a vádalkuknak köszönhetően pedig várhatóan újabbnál újabb nevek látnak majd napvilágot. Mindez azt eredményezi, hogy a balliberális oldal hitelessége tovább csökken, a jövő tavaszi európai parlamenti választáson sokkal rosszabbul fognak majd szerepelni, mint amire számítottak. így politikai következménye mindenképpen lesz a korrupciós botránynak, mind Magyarországon, mind az európai politikában.

Iratxe Garcia Perez és Gyurcsányné. Az előbbi személy kabinetfőnöke Eva Kailivel nyaralt töbször is Forrás: Origo

Várható-e, hogy a Gyurcsány-párt felszólítja lemondásra az EP-szocialista frakcióvezetőjét?

Gyurcsány Ferenc és felesége látványosan csöndben van a témában, próbál úgy tenni, mintha semmiről sem tudna.

A globális baloldal a korrupciós ügyek kapcsán is összezár, próbálják minimalizálni a veszteségeiket.

Meddig hallgathat a súlyos botrányról a hazai baloldal?

Nem tudom, nem emlékszem – ezek a leggyakrabban használt kifejezések akkor, amikor a brüsszeli korrupciós botrányról vagy a guruló dollároktól kérdezik a balliberális politikusokat. Mindezzel lényegében önmaguk paródiáivá váltak, ugyanis ember nincsen a földön, aki ezt elhiszi nekik. Innentől kezdve, ha tovább folytatják ezt a kínos hallgatást, a társadalmi megítélésük tovább zuhanhat. Ennek köszönhető, hogy tavaly áprilisi történelmi vereségük óta nem növekedett, hanem éppen ellenkezőleg, csökkent a támogatottságuk.