Már csak a Gyurcsány-pártnak vannak szavazói a baloldalon - ezt mutatja minden felmérés

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2023. február 5. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A különböző politikai preferenciára irányuló felmérések, közvélemény-kutatások szerint 12 és 20 százalék között áll a Gyurcsány-párt, ezzel ők vezetik a népszerűségi mutatókat a baloldalon. Nincs olyan mérés, amely alapján ne a bukott miniszterelnök pártja lenne a hatalmas fölénnyel vezető Fidesz-KDNP után a második legnépszerűbb politikai formáció Magyarországon. Mindezek tükrében kicsit sem meglepő, hogy a mérhető támogatottsággal nem vagy alig rendelkező baloldali pártok politikusai tömegesen lépnek át a Gyurcsány-pártba.
Vágólapra másolva!

Elöljáróban el kell mondani, hogy minden közvélemény-kutatás szerint hatalmas fölénnyel vezet a Fidesz, egy mostani választáson 50-52%-ot kapna a kormánypárt.

A baloldalhoz köthető Závecz Research Intézet március 13-án közölt, legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a biztos pártválasztók körében a baloldalon

a Gyurcsány-párt 18 százalékkal vezet;

a bukott miniszterelnök vezette politikai formációtól mindenki drámaian le van maradva.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kovács Attila

A Gyurcsány-pártot követi a Mi Hazánk 9 százalékkal, majd a Momentum 6 százalékkal. Az MSZP a Závecznél 5 százalékon áll, a többiek a parlamenti küszöb alatt vannak. A Jobbik 4 százalékot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és az LMP egyaránt 3 százalékot kapna. A Karácsony Gergely-féle Párbeszéd és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) pedig 1 százalékon állnak.

A szintén baloldali Medián március 11-én leközölt felmérése szerint

Gyurcsány Ferenc pártja a biztos szavazók körében 14 százalékkal vezeti a baloldali népszerűségi listát.

A Momentumnak 9 százalékot mértek, a Mi Hazánknak és az MKKP-nak 6-6 százalékot, a Jobbiknak pedig 5 százalékot. Más pártok kiesnének a parlamentből, az MMM, az LMP és Párbeszéd 2-2-2 százalékkal, míg az MSZP 1 százalékkal. Szintén 1 százalékot kapna Jakab Péter volt Jobbik-elnök mozgalma (A Nép Pártján).

A Nézőpont Intézet február 27-én közzétett közvélemény-kutatása alapján

Gyurcsányék a biztos választóknál 12 százalékon állnak,

őket követi a Mi Hazánk és az MKKP 9-9 százalékkal, majd a Momentum 5 százalékkal. A többi párt a Nézőpont szerint nem jutna be a parlamentbe. A Jobbik 4 százalékot szerezne, míg az MSZP, az LMP, az MMM és Jakab mozgalma egyaránt 2 százalékkal kellene beérje. Ennél rosszabb eredményt már csak Karácsony pártja érne el, egész pontosan 1 százalékot.

A baloldali Republikon Intézet február 24-én nyilvánosságra hozott felmérése alapján

Gyurcsányék a pártválasztók körében 20 százalékon állnak,

a második pedig a Mi Hazánk 7 százalékkal.

Az MSZP és a Momentum jelentősen lemaradva 6 százalékot kapna a kutatás szerint, míg az LMP 5 százalékot. A többi párt (Párbeszéd, Jobbik, MKKP) 2 százalékot szerezne, tehát nem jutnának be az Országgyűlésbe.

A Gyurcsány Ferenc pártjához közel állónak tartott IDEA Intézet február közepén tette közzé felmérését.

A bukott miniszterelnök pártját szintén 20 százalékra,

a Mi Hazánkat 9 százalékra, a Momentumot 6, az MKKP-t pedig 5 százalékra mérte. A baloldali közvélemény-kutatónál az MSZP 3 százalékon, a Jobbik és a Párbeszéd 2 százalékon, míg az LMP 1 százalékon áll.

Figyelemre méltó, hogy

a Republikon és az IDEA nem is méri Márki-Zay mozgalmát,

vélhetően azért, mert az MMM nem éri el a módszertanuk alapján az 1 százalékot.

A fenti számok tükrében egyáltalán nem nevezhető meglepőnek, hogy a valós támogatottsággal nem vagy alig rendelkező baloldali pártok politikusai

tömegesen lépnek át a Gyurcsány-pártba.

Erről a jelenségről az Origo itt írt részletesen.