Gyurcsány Ferenc már nyíltan és egyre kíméletlenebbül fenyegeti az ország többségét

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.,
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc ugyanazt az agresszív, politikailag kirekesztő beszédet tartotta meg március 15-én, amit bármely pártrendezvényen elmondhatott volna – mondta Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban a DK elnökének ünnepi beszédét értékelve. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a bukott miniszterelnök beszédében teljesen szembement március 15 eszmeiségével. Miközben próbálta bizonygatni, hogy ő mekkora hazafi, megint több mint 3 millió magyar embert sértegetett. Rotyis Bálint kifejtette, hogy a konzervatív, jobboldali gondolkodású magyarokat a bukott kormányfő emberszámba sem veszi, sőt rendszeresen és egyre kíméletlenebbül fenyegeti őket. A szakértő arról is beszélt: az, hogy a többi baloldali párt még egy kisebb, saját rendezvényt sem mert tartani, arra utal, hogy ezek a pártok nagyon rossz állapotban vannak. A politológus szerint Gyurcsány Ferenc célja az, hogy még azelőtt kész helyzet elé állítsa az ellenzéket, hogy egyáltalán elindulnának a tárgyalások a 2024-es választásokról. Amennyiben egy adott településen minden épkézláb politikus átlép a DK-ba, onnantól kezdve nincs miről tárgyalniuk, hiszen csak a DK tud majd jelöltet állítani.
Vágólapra másolva!

Március 15-én a tavalyi évhez képest már csak a DK tartott nagyrendezvényt az ünnep alkalmából az ellenzéki oldalon. Mit üzen ez a baloldal állapotáról?

A nemzeti ünnepeknek a politikában több funkciója is van, ezek közül az egyik a támogatók felmutatása. Figyelembe véve, hogy a baloldalon belül nagyon komoly verseny van a politikusokért és a szavazókért, így érthető, hogy a Gyurcsány-párt elengedhetetlennek tartotta, hogy legyen saját rendezvényük. Miután idén nincs választás, így jól láthatóan nem a mozgósítás volt a fő szempont, ugyanakkor

az, hogy a többi baloldali párt még egy kisebb, saját rendezvényt sem mert tartani, arra utal, hogy ezek a pártok nagyon rossz állapotban vannak.

Annak hátterében, hogy miért nem tartottak rendezvényt, az a félelem állhat, hogy a Gyurcsány-párthoz képest láthatóan kevesebb embert tudnának megszólítani és mozgósítani. Összességében visszaköszönt az a megállapítás, amit a közvélemény-kutatások is megerősítenek, hogy a baloldalon a Gyurcsány-pártot leszámítva mikropártok versengenek egymással.

A bukott miniszterelnök az évértékelő beszédéhez hasonlóan a március 15-i beszédében is szidta a Fidesz szavazóit, „talpnyalóknak és kollaboránsoknak" nevezte őket. Hogyan értékelhető Gyurcsány Ferenc beszédének tartalma és stílusa?

Gyurcsány Ferenc beszédében teljesen szembement március 15 eszmeiségével. Miközben próbálta bizonygatni, hogy ő mekkora hazafi, újfent több mint 3 millió magyar embert sértegetett. Eddig sem volt titok, hogy

a konzervatív, jobboldali gondolkodású magyarokat a bukott kormányfő emberszámba sem veszi, sőt, rendszeresen és egyre kíméletlenebbül fenyegeti ezeket az embereket.

Egy olyan politikus, akinek a demokrácia jelent valamit, sosem vetemedne arra, hogy több mint 3 millió honfitársunkat ellenségnek bélyegezze, akiket le kell győzni. Gyurcsány Ferenc haragja minden bizonnyal abból táplálkozik, hogy

minden kísérlete ellenére a magyarok nem engedték vissza a hatalomba, ráadásul a politikai életútja alatt számtalanszor bizonyította, hogy hatalomvágya nem ismer határokat.

Mit üzen az, hogy a Gyurcsány házaspár egy színpadon beszélt? Kijelenthető, hogy nem tagadják tovább, hogy Gyurcsány a főnök a baloldalon, és ő mondja meg, kinek, mit kell csinálnia?

Gyurcsány Ferenc eddig is úgy tekintett magára, aki a baloldalt vezeti, ugyanakkor most már annyira megkérdőjelezhetetlenné vált a szerepe, hogy nyíltan fel is vállalja ezt a vezetői pozíciót.

Már nemcsak meggyőz, vagy megvesz embereket, hanem akár a volt szövetségeseit is nyugodt szívvel fenyegeti.

A március 15-ei beszédében is megüzente pár mondat erejéig, hogy nélküle senki se merjen ellenzéket szervezni, mert aki nem fogadja el a bukott miniszterelnök személyét, azt ki fogják túrni az ellenzéki térfélről. Azon persze kár csodálkozni, hogy Gyurcsány lett a baloldal főnöke, a jobboldal már évek óta figyelmeztetett erre mindenkit.

Hogyan értékelhető Gyurcsányné beszéde?

Gyurcsány Ferenchez hasonlóan szintén nem foglalkozott március 15-e szellemiségével. Mind a ketten ugyanazt az agresszív, politikailag kirekesztő beszédet tartották meg, amit bármely pártrendezvényen elmondhattak volna. Attól sem riadt vissza, hogy a beszédét hamis állítások sokaságával tűzdelje tele. Gyurcsányné visszatérő vádja volt, hogy a jelenlegi kormány ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból, mely állítást ezerszer cáfolták már.

Természetesen, aki már hallotta a Gyurcsány házaspárt beszélni, az megszokhatta, hogy a legnagyobb hazugságokat is képesek rémisztő természetességgel és magabiztossággal terjeszteni.

Gyurcsány a beszédében „törvénytelennek és hazafiatlannak" titulálta a törvényesen megválasztott kormányt. Miért hergel a bukott miniszterelnök, mit akar ezzel elérni?

Gyurcsány Ferenc beszédei olyanok, mintha a DK közösségi oldalának kommentáradatát szerkesztették volna egy folyó szövegbe.

A beszédei hemzsegnek a kirekesztő, fenyegető, agresszív jelzőktől, bár a vádak jellemzően a valósággal köszönő viszonyban sincsenek.

Gyurcsány az agresszív és modortalan stílussal a társadalom többségét fenyegeti, miközben ezzel azt a kisebbséget elégíti ki, akik elfogadják személyét. Ennek köszönhető az, hogy az ellenzéki térfélen egyedül a DK-nak van egy nem túl nagy, de rendkívül elkötelezett tábora. Bár ezt a tábort képes volt Gyurcsány egyben tartani, viszont eközben egyre nehezebbé, már-már lehetetlenné válik számára az, hogy képes legyen egy olyan mérsékelt hangnemet megütni, amivel legalább a baloldal egészét meg tudná szólítani.

Ráczné Földi Judit szerint nem történt erőszak a Parlamentben Forrás: Mandiner

Ráczné Földi Juditot az eskütételkor magához szorította az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc, amely meglehetősen kellemetlen pillanat volt. A március 15-i ünnepségen Gyurcsányné megpuszilta és átölelte Rácznét. Mit akartak ezzel üzenni, van-e ennek valamilyen üzenetértéke?

Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc botrányos jelenete a felesége figyelmét is felkeltette, és ennek a helyzetnek a tűzoltását láthattuk.

Ugyan a Gyurcsány házaspár magánéletére nincs rálátásunk, de politikailag jelenleg egymásra vannak utalva, így fontos számukra, hogy a tökéletes pár képét fenn tudják tartani a nagyközönség előtt.

Ettől függetlenül az a vélekedés, hogy Gyurcsány Ferenc egyre nehezebben tudja saját viselkedését és annak következményét mérlegelni, megállja a helyét. Gyurcsányné tűzoltása legfeljebb a legelhivatottabb DK-szavazók lelkét tudja csak megnyugtatni.

Azzal, hogy a bukott miniszterelnök a saját pártját jelölte meg, mint az egyedüli igazi ellenzéki formációt, egy dilemma elé kívánta állítani a baloldali politikusokat, akiknek most el kell dönteniük, hogy hisznek-e még a saját politikai közösségükben, van-e még jövőjük a saját pártjukkal, vagy jobban járnak, ha inkább követik Gyurcsány Ferencet Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Egyre több baloldali politikus igazol át a DK-ba, és Gyurcsány Ferenc maga mondta el a sajtónak, hogy továbbiak várhatóak. Mi a hosszú távú cél ezzel, mire számíthatunk a DK berkein belül?

Gyurcsány Ferenc célja, hogy még azelőtt egy kész helyzet elé állítsa az ellenzéket, hogy egyáltalán elindulnának a tárgyalások a 2024-es választásokról.

Amennyiben egy adott településen minden épkézláb politikus átlép a DK-ba, onnantól kezdve nincs miről tárgyalniuk, hiszen csak a DK tud majd jelöltet állítani.

Ezzel a stratégiával Gyurcsány el tudja érni, hogy a 2024-es választásokat követően letisztuljon a pálya, és rajta kívül ne maradjon politikai erő az ellenzéki térfélen. Azzal, hogy a bukott miniszterelnök a saját pártját jelölte meg, mint az egyedüli igazi ellenzéki formációt, egy dilemma elé kívánta állítani a baloldali politikusokat, akiknek most el kell dönteniük, hogy hisznek-e még a saját politikai közösségükben, van-e még jövőjük a saját pártjukkal, vagy jobban járnak, ha inkább követik Gyurcsány Ferencet.

Gyurcsány és felesége mindent megtesznek, hogy felszalámizzák a baloldali pártokat Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Miután az ellenzéki mikropártok vezetői képtelenek megakadályozni az árulók távozását, így elmondhatjuk, hogy

Gyurcsány Ferenc nemcsak informálisan a baloldal vezetője, hanem formálisan is, neki van egyre több politikusa és alapszervezete.