10 ok, amiért imádni fogsz belföldön vakációzni

Decorative details of the interior of a room in a Scandinavian style. room interior scandinavian detail decor diffuser aromatic composition humidifier candle book design home minimalism modern style living contemporary white apartment comfort comfortable
Composition with incense sticks, diffuser, candles and books on the table in the interior of the room.
Vágólapra másolva!
Ha vakáció, akkor irány külföld! Ismerős? Mindannyian utaztunk már, és mindig fantasztikus élmény. Van valami csábító a messzi távolban, mégis sok minden szól amellett, hogy minőségi időt töltsünk a szülőföldünk felfedezésével. Íme 10 ok, amiért érdemes elkezdeni!
Vágólapra másolva!

1. Kevesebb időt töltesz utazással, több időt felfedezéssel

Természetesen az utazás része a kalandnak, de néha úgy érzi az ember, hogy szívesen kihagyná belőle a fáradalmakat. A helyi turizmus szépsége abban rejlik, hogy felpattanhatsz vonatra, buszra, biciklire, hajóra, autóba szállhatsz, vagy éppen gyalogolhatsz, és annyi időt töltesz utazással, amennyit akarsz.

2. Többet tudhatsz meg az országod történelméről és örökségéről

Valódi értéket képvisel, ha megismered az országod hátterét, és egy rövidebb vagy hosszabb vakáció remek módja annak, hogy elmerülj benne. Szeretnél többet megtudni a városodról és a történelemben játszott szerepéről, vagy felfedezni egy olyan területet, ahol még soha nem jártál? Egy egészen rövid nyomozással olyan helyeket találhatsz, amelyekről eddig még nem is hallottál, de sajnálnád, ha elmulasztanád bejárni őket! Festői szépségű tájak, gőzölgő gyógyfürdők, mesebeli várromok, izgalmas múzeumok, változatos nemzeti parkok és arborétumok, pompás főúri kastélyok és a sort még folytathatnánk!

3. Olyan barátokat szerezhetsz, akikkel később is összejárhatsz

Nincs is jobb, mint rokon lelkekkel találkozni. Számtalan utazó szerzett már életre szóló barátokat a világ másik felén tett utazásai során. Ha az új barátokkal a szülőfölded felfedezése során találkozol, akkor az mindenképp plusz, hogy közel vannak hozzád, és könnyen elérhetőek további izgalmas közös kalandokhoz.

Forrás: Origo

4. A magas szintű vendéglátás már itthon is elérhető

Hiszek abban, hogy Magyarország csodálatos, rengeteg a felfedezésre váró kincs. Meg vagyok győződve róla, hogy aki megteheti, hogy utazzon, szívesen tölti a pihenését »itthon«, ha az igényeinek megfelelően kiemelkedő bánásmódban részesül” – vallja Rieth Krisztina, az ötcsillagos gondoskodású nyaralás koncepciójának megálmodója és megvalósítója.

A turizmus területén szerzett 20 éves tapasztalatukkal Krisztináék a szobaminőség mellett az ügyfélgondoskodásra is nagy hangsúlyt fektetnek Bükfürdőn megnyílt apartmanjaikban. Érkezés előtt kérdőív segítségével mérik fel leendő vendégeik igényeit, hogy a náluk töltött időben minden körülmény maximálisan az ő szokásaikhoz igazodhasson. De az apartmanok mesébe illő környezete is csábító: ősfás környezet 10 000 nyírfával, 7 hektár tó, több mint száz madárfaj. Apartmanjaik üzemeltetésével a magyar kisvállalkozókat is támogatják, ugyanis többségében általuk gyártott termékeket – köntös, szappan, kávé, tea stb. – használnak a bekészítések során.

Azt látom, hogy Magyarországon a hagyományos turisztikai szakma rettentő módon elkényelmesedett... Bevallom, gyakran én is azért választottam inkább külföldi úti célt, mert itthon nem érte el a vendéglátás minősége azt a szintet, ami más országokban alapnak számít. Nem kaptam meg azt a figyelmet és gondoskodást, ami jólesett volna” – jegyezte meg Rieth Krisztina, kiemelve, hogy az elkövetkező időszakban az utazók aszerint választanak majd desztinációt, hogy hol kapják meg a pénzükért mindazt a kényelmet, figyelmet, amit elvárnak.

Rieth Krisztina: Hiszek abban, hogy Magyarország csodálatos, rengeteg a felfedezésre váró kincs Forrás: Origo

5. Segít újra felfedezni a gyermekkori emlékeidet

Idővel a mindennapi stressz elhomályosíthatja a régi emlékek élénkségét. Ezért amikor kilépsz a mókuskerékből, és felkeresed gyermekkorod egyik színterét, újraszínezed a régi emlékeket.

6. Megfizethetőbb

Viszlát, drága repülőjegy! Még ha nem is a legolcsóbb opciót választod, gazdaságosabban tudsz majd utazni. Például a saját országodban könnyedén elkerülöd a bosszantó turistacsapdákat, amelyek többletdíjat vagy belépőt kérnek. Pontosan fogod tudni, hogy melyik vendéglőbe érdemes beülni, és még a közlekedési hálózatot is könnyebben áttekintheted.

7. Zsúfolt időbeosztás mellett is lehet vakációzni

Sokan nem tudnak előre tervezni a szabadnapokkal, egy belföldi utazást viszont sokkal egyszerűbben be lehet illeszteni a legzsúfoltabb munkarendbe is. Mivel nem külföldre mész, hamar rá fogsz jönni, hogy még a hétvégék is rengeteg lehetőséget kínálnak. A hosszú hétvégék még értékesebbé válnak, és a költségvetésedből rengeteg mindent megtehetsz.

8. Környezetbarát

A repülésből származó szén-dioxid-kibocsátás elkerülése jelentősen csökkenti az utazás ökológiai lábnyomát. A vonat vagy a tömegközlekedés még környezetbarátabbá teszi az utazást. Ha pedig biciklivel vagy gyalog közlekedsz, nemcsak a kalandfaktort növeled, de az utazást is zöldebbé teszed.

9. Biztosra mész

Itthon nem kell tartanod a váratlan meglepetésektől. Például Bükfürdőn a gyógyfürdő garantáltan megszakítás nélkül várja a vendégeket szezonon kívül is, sem a szolgáltatáskör csökkentésére, sem bezárásra nem kell számítani.

10. További utazási ötleteket ad

Az otthoni utazás függőséget okoz; ha egyszer elkezded, nehéz abbahagyni. Ha úgy döntesz, hogy többet akarsz látni a saját országodból, garantált, hogy az első hetekben legalább egyszer ezt fogod gondolni: „Mit csináltam egész idő alatt? Miért nem gondoltam erre hamarabb?”