Balog Zoltán: Krisztus feltámadásának valóságából akkor látszik valami ebben a világban, ha a keresztények életében látszik

BALOG Zoltán
Budapest, 2023. április 9. Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke gyermekek között a húsvéti ünnepi istentiszteleten a budapesti Hold utcai református templomban 2023. április 9-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Krisztus feltámadásának valóságából akkor látszik valami ebben a világban, ha a keresztények életében látszik - mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap Budapesten, a Hold utcai református templomban.
Vágólapra másolva!

A református püspök igehirdetésében arról beszélt: A hit kockázatos dolog, de nem azért, mert az emberek leszólják, hanem mert következményei vannak.

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke gyermekek között a húsvéti ünnepi istentiszteleten a budapesti Hold utcai református templomban 2023. április 9-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A hit következménye, hogy "másként kell élni", és ez talán rossz hír azoknak, akik úgy gondolják, hogy alapvetően rendben van az életük. De ez a jó hír is, mert a feltámadás fényében nemcsak másként kell, de másként lehet és szabad is élni - mondta a református püspök.

Mint mondta, húsvét örömhíre, hogy a "halál közepette ott van bennünk az élet". Hozzátette, hogy a halál jelenlétét a világban könnyebb elképzelni, mint a feltámadásét. A halál naponta "szembejön velünk, körülvesz minket".

Látjuk az ukrajnai faluban készült fényképen, a néhány hónapos, halott csecsemő szürke arcán, a szeretett ember betegágyánál ülve, félve, hogy nincs tovább vagy a temetőben járva, ahol majdnem minden a halálról szól. De a halálban benne vannak a tönkrement szeretetkapcsolataink is, az elvesztett barátok, a kihűlt kapcsolatok - tette hozzá Balog Zoltán.

Hangsúlyozta: húsvét meghívása, hogy "mielőtt eljutunk a csendes, fölszabadult húsvéti örömig, (...) temessük el Krisztus halálába" mindazt, ami elveszett, ami a "halál útján visz", mert ebből a halálból lesz az élet győzelme.