A belgrádi iskolai lövöldözés óta Magyarországon is több bejelentést kapnak a rendőrök

Belgrád, 2023. május 03. Hozzátartozók a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolához vezető utcán, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án. Három tanulót megsebesített, az egyiket életveszélyesen, mielőtt elfogták a rendőrök. MTI/EPA/Andrej Cukic
Vágólapra másolva!
Szörnyű tragédia történt egy belgrádi általános iskolában május elején. Egy 13 éves fiú fegyverrel ment be az iskolába, ahol lelőtte több iskolatársát, az iskolaőrt és egy tanárt, valamint több diákot megsebesített. Az eset nagy hatással lehet a hazai diákokra is, ezért a rendőrség háttérbeszélgetést tartott az iskolai lövöldözések megelőzésével kapcsolatban. Elmondták, hogy nagyon fontos jó mintákat mutatni a gyerekeknek és kiderült az is, hogyan lehet felismerni, ha egy gyerek viselkedése rossz irányba halad.
Vágólapra másolva!

Az egyik belgrádi általános iskolában egy 13 éves fiú május 3-án, nem sokkal a tanítás megkezdése után több iskolatársára és tanárokra is rálőtt.

A lövöldözésben összesen kilenc gyerek halt meg, valamint az iskolaőr és egy tanár. Ezen felül több gyerek is megsérült.

A fiú több hete tervezhette a támadást, amihez végül az apja fegyverét használta. A lövöldözés miatt a szerb kormány háromnapos gyászt hirdetett.

Hozzátartozók a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolához vezető utcán, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Az ORFK szóvivője a történtekre reagálva elmondta, hogy

az elmúlt időszakban több olyan bejelentést is kapott a rendőrség, hogy gyerekek beszéltek arról különféle csoportokban, vagy egy barátnak, hogy mi lenne, hogy ha ők is lövöldöznének az iskolájukban.

Gál Kristóf hozzátette, hogy a gyerekeknek valójában nem lett volna lehetőségük erre, egyáltalán nem volt a közelükben fegyver.

Garamvölgyi László a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, és Oláh-Paulon László az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondták, hogy felismerhető és megelőzhető a probléma, amire külön, több órás képzés is van. Magyarországon évek óta tudatos megelőzési munka zajlik.

Az Origó kérdésére Oszik Márta szakpszichológus elmondta, hogy hogyan lehet felismerni annak a jeleit, hogy egy diák azt fontolgatja, hogy rátámad az iskolatársaira, tanáraira. Szerinte a diák erről beszélni fog, vagy esetleg agresszívabban viselkedik.

Elkezd érdeklődni a fegyverek iránt, ez felismerhető utalásokból, vagy akár a gyerek rajzaiból is.

A pszichológus szerint ezt a környezetének, a szülőknek, osztálytársaknak, tanároknak észre lehet venniük.

– mondta Oszik Márta. Hozzátette, hogy az is probléma szokott lenni, amikor

nem adnak a gyereknek lehetőséget, hogy csökkentse a benne lévő feszültséget - például sporttal.

Képünk illusztráció Forrás: police.hu

Oláh-Paulon László kitért arra is, hogy nagyon fontosak azok a csoportok, ameyek a biztonságért felelősek az iskolákban. Magyarországon ők az iskolaőrök.

Az ő felkészítésük, kiképzésük is nagyon fontos, hogy jelzést tudjanak adni, ha úgy érzik szükséges. Erre komplex programot építettek fel nemzetközi tapasztalatokkal.

Az eddigiek alapján működik is ez a rendszer Magyarországon. Volt olyan diák, aki tervezte a társai meggyilkolását, valamint olyan is, aki a tanárát késelte meg - de a szerbiaihoz hasonló eset nem történt.

Minden leélt életévéért meg akart ölni egy embert

S. Ábelt először 2010-ben fogták el, mert a blogjában arról írt, hogy hogyan ölné meg az egyetemi társait. Az ötletét valószínűleg külföldi iskolai gyilkosságok inspirálták. Készült is a gyilkosságokra, fegyvertartási engedély szerzett, majd beszerzett egy fegyvert is.

S. Ábel Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azt tervezte, hogy összesen 22 embert fog meggyilkolni, minden leélt életévéért egyet.

2017-ben emberölés előkészülete miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Hármas osztályzat miatt késelt

Egy győri középiskolás fiú 2019 decemberében a második órán hármast kapott matematikából, majd az ötödik óra fizika volt, amit ugyanaz a tanárnő tartott. A 17 éves diák már a becsengetésnél odaadta a felszerelését az osztálytársainak, mondván neki arra már nem lesz szüksége.

A fiú az óra elején kivitte a füzetét a tanárnőnek, majd hátulról megszúrta egy késsel.

Az osztálytársai szerint a fiú azért támadta meg a tanárnőt, mert hármast kapott matematikából, ami neki már rossz jegynek számított.

Forrás: KISALFÖLD.HU/H. BARANYAI EDINA

A támadás után megkérdezték a fiútól, hogy miért tette, mire annyit válaszolt:

"Ebből majd tanul a tanárnő".

A tanárnőt súlyos sérülésekkel vitték kórházba, meg is kellett műteni.