Bakondi György: Csaknem 49 ezer határsértőt fogtak el idén

Röszke, határ, határátkelő, kerítés, kapu, szögesdrót, tranzit, tranzitzóna, járőr, katona, rendőr
Röszke, 2020. január 29. Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én. A határátkelőnél 2020. január 28-án hajnalban migránsok nagyobb csoportja próbált a kerítést megrongálva magyar területre jutni a szerb oldalról. MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Csaknem 49 ezer határsértőt és 387 embercsempészt fogtak el idén Magyarországon - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György hozzátette: ez azt jelenti, hogy jelentős nyomás alatt tartják a határunkat a migránsok és az embercsempészek.

Közölte, hogy

a magyar börtönökben lévők 12 százaléka embercsempészet miatt tölti büntetését,

a 2048 embercsempész 73 ország állampolgára.

- jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy az embercsempészés elleni fellépés a magyar államnak rendkívüli terheket jelent.

A főtanácsadó szólt arról, hogy Magyarország minden olyan országgal együttműködik - a Frontexszel is igyekszik együttműködni -, amelyik a nemzeti határokat, a belső biztonságot szolgáló határok kontrollját segíti. Ausztriával, Szerbiával van ilyen együttműködés, de Horvátország, Szlovénia és Ausztria is együttműködik e téren - fűzte hozzá. Azt mondta, ezek helyes kezdeményezések, "csak az Európai Unió álláspontjában nem látszik változás sem a finanszírozás, sem a jogi támogatás oldaláról".

Bakondi György felhívta a figyelmet: az Európai Unióban vannak politikai nyilatkozatok, amelyek ettől eltérnek. Legutóbb a német kancellár, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Néppárt frakcióvezetője nyilatkozott arról, hogy a külső határt meg kell védeni, akár kerítést is kell építeni. Erre azonban sem pénzt, sem tényleges döntéseket nem kaptunk - mondta.

- fogalmazott. Beszélt arról is, hogy a Soros Györgyhöz köthető alapítványok által megfogalmazott ideológiai háttér a mai napig tapasztalható a migráció kezelésében. A napokban Magyarországon járt európai uniós ellenőrző bizottság azt mondta, hogy "ha nem fogadjuk el azt a politikai, ideológiai álláspontot, amelyet ők képviselnek, akkor nem adnak támogatást". Hangsúlyozta:

A 2015-ös migrációs válság óta Németországban egyre több, súlyos feszültséget okozó körülmény merült fel, például a szociális rendszer túlterheltsége, és súlyos, több száz fős áldozati tömeget követelő terrorcselekmények következtek be.

Ez a körülmény annál súlyosabb, minél nagyobb arányban vannak jelen migránsok a társadalomban. Németországban már 18 százalék felett van a migránsok aránya." - közölte Bakondi György.