Így akarja mindenáron elvenni Donáth Anna az uniós pénzeket Magyarországtól

Ukrán válság, 2022, Magyarország, Budapest, tüntetés az orosz nagykövetség épülete előtt, Andrássy út, tüntetés, Ukrajna, Donáth Anna
Vágólapra másolva!
Magyarország szuverenitását is szemrebbenés nélkül eljátszotta volna Donáth Anna, amikor a hazánknak járó uniós források felfüggesztéséért folytatott kampányában felvetette, hogy teljes egészében Brüsszel vegye kézbe a magyar gazdasági tervezést. A hazánknak járó EU-s források felfüggesztését célzó baloldali lobbitevékenységet bemutató sorozatunk következő részében azt vizsgáljuk meg, hogy a súlyos magánéleti botrányokkal terhelt momentumos EP-képviselő miként lobbizik évek óta az EU-s támogatások visszatartásáért, amelyekből a kormány egyebek mellett a pedagógusok béremelését rendezné.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány-párt mellett a Momentum a letevékenyebb abban a lobbiban, amelyet a dollárbaloldal a Magyarországnak folyósítandó uniós források felfüggesztéséért folytat. Míg ezeket a pénzeket az általuk „civilnek" nevezett szereplők között osztaná szét a baloldal, az aknamunkájuknak épp a valódi civil társadalom egyik tartóoszlopa, a pedagógusok a legnagyobb kárvallottjai, hiszen az EU-s támogatásokból az ő béremelésüket fedezné a kormány.

Donáth Anna és a Momentum - papíron - elnöke, Gelencsér Ferenc Forrás: Facebook

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője már a 2022-es választás kampányában is azzal próbálta zsarolni a szavazókat, hogy a Fidesz győzelme esetén az ország nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat. Ezért erősen lobbizott is. Így például 2021 végén – még a Momentum elnökeként – találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel is, több meghatározó baloldali politikus társaságában.

– mondta fellengzősen Donáth, hozzátéve, hogy szerinte csak kormányváltás után, Márki-Zay (!) vezetésével tudnának olyan „antikorrupciós garanciákat" kiépíteni, amelyek biztosítanák, hogy az EU-s pénzek oda érkezzenek meg, ahova szánták őket.

Macron, Gyurcsányé, Márki-Zay, Donáth Anna és Karácsony

Kérdéses, hogy a francia elnök is így látta-e mindezt, hiszen míg Orbán Viktor kormányfővel a szokásos protokolláris keretek között találkozott, addig a baloldali társasággal folytatott megbeszélést követően még közös sajtótájékoztatót sem tartottak. A diplomácia jelrendszerében pedig annak is komoly üzenetértéke van, hogy Macron egy előszobában huppant le Donáthék mellé, ahol még rendes asztal sem volt, székek helyett pedig kopottas kanapékon görnyedtek, s Gyurcsány felesége a táskáját is csak a földön tudta elhelyezni. A hevenyészett találkozóról készült képeken tolmács sem látható, így valószínűsíthető, hogy Karácsony – nyelvismereti sajátosságai folytán – egy szót sem tudott váltani a francia vezetővel.

Alig egy hónappal a bohózatba illő találkozót követően,

tavaly januárban Donáth – Gyurcsánynéval együtt – részt vett a magyar helyreállítási alap pénzeinek felfüggesztését sürgető Delbos-Corfield-jelentés elkészítésében.

Az Európai Parlament 2022 szeptemberében meg is szavazta a Sargentini-jelentés frissített változatát, amelyben ugyancsak a jogállamiság mondvacsinált ürügyén szorgalmazták Magyarország megbüntetését.

A Fidesz sorban a negyedik kétharmados győzelmét hozó tavaly áprilisi választás után a Momentum folytatta lobbiját, hogy ne érkezzenek meg a Magyarországnak járó uniós források. Teljesen semmibe véve hazánk szuverenitását

Donáth Anna nemrégiben még azt is felvetette, hogy Brüsszel vegye kézbe a magyar gazdasági tervezést és az uniós pénzek folyósítását,

amikor az előző évtized elején államcsőd közelébe került Görögország esetében alkalmazott eljárások bevezetését javasolta Magyarország megbüntetésére. – A megoldás a közvetlen folyósítás lenne. (...) Mi azon dolgozunk, hogy az Európai Bizottság végre vállalja fel, hogy ez megtörténhessen, mert ennek nincs logisztikai akadálya, hiszen erre láttunk már példát, amikor Görögország a csőd szélén állt, akkor Görögországnak a gazdasági tervezést, az EU-s pénzek folyósítását ideiglenesen a Bizottság átvette – fogalmazott Donáth a múlt hónapi nyilatkozatában.

Ehhez hasonló üzenetek az utóbbi időben szinte már hetente jelennek meg a momentumos EP-képviselő kommunikációjában. Május elején közzétett Facebook-bejegyzésében például „egyetlen igazi megoldásnak" nevezte, ha az EU a magyar kormány kikerülésével, közvetlenül, például a „civil szervezeteknek" utalná el az uniós forrásokat. Újabban a Momentum elnöke is beszállt ebbe a kampányba, s az elmúlt hetekben a leginkább a baloldal burleszkbe illő kordonbontó akciósorozatában serénykedő Gelencsér Ferenc egy minapi lapinterjúban arról beszélt, hogy a kormány megkerülésével, az általuk favorizált szereplőkhöz akarják eljuttatni az uniós pénzeket.

folytatjuk