Gyurcsány újbudai emberei megakadályozták a békepárti Fidesz-javaslat elfogadását

László Imre, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Elutasította a gyurcsányista többségű újbudai képviselő-testület az Országgyűlés békepárti határozatának megszavazását, a Fidesz által benyújtott szöveget a saját ízlésüknek megfelelően teljesen átírták - minderről Szabó László, a Fidesz XI. kerületi képviselője beszélt az Origónak. Az Országgyűlés márciusban az orosz-ukrán háborúval összefüggésben elfogadott békepárti határozatának támogatására hívta fel még április 26-án a magyarországi településeket Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Erről döntött Újbuda baloldali többségű képviselő-testülete csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki testületi ülésen napirendre vették a Fidesz-KDNP előterjesztését, az Országgyűlés által elfogadott békepárti határozatot, de a napirendi pont tárgyalása során a momentumos képviselők vezetésével módosítást nyújtottak be, ami teljesen átfogalmazta az Országgyűlési szöveget - mondta Szabó László az Origónak. A Fidesz XI. kerületi képviselője közölte:

az eredeti határozatról nem is szavaztak, tehát a baloldal elutasította az Országgyűlés békepárti határozatát.


Szabó László azt mondta, hogy a Fidesz értelemszerűen a teljesen módosított szöveget nem szavazta meg. 17-en, tehát a teljes baloldal támogatta ezt az átírt javaslatot, a Mi Hazánk tartózkodott.

László Imre, Gyurcsány Ferenc embere sem támogatta a Fidesz békepárti határozatát Forrás: MTI

"Mondjunk nemet a háborúra"

Az Országgyűlés márciusban az orosz-ukrán háborúval összefüggésben elfogadott békepárti határozatának támogatására hívta fel még április 26-án a magyarországi településeket Szita Károly (Fidesz-KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. A somogyi vármegyeszékhely polgármestereként is dolgozó politikus a témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta:

"Mondjunk határozott nemet a háborúra, szorgalmazzunk mi is a mielőbbi békét, hiszen ez minden magyar település érdeke, csak ezzel garantálható a biztonságos, nyugodt élet, a települések további fejlődése" - hangsúlyozta. Úgy vélte,

A baloldal Újbudán is a háború pártján áll Forrás: AFP/Genya Savilov

Brüsszelre nem lehet számítani

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének tavaly októberben írt és a magyarországi települések 80 százaléka által támogatott, a magas energiaárakat okozó szankciós politika megváltoztatását kérő levelére a közelmúltban az a válasz érkezett, hogy a szankciók jók, azokat fenn kívánják tartani, "a nehézségeket oldjuk meg magunk". Szita Károly rámutatott, Brüsszelre nem, de a magyar kormányra számíthatnak a magyarországi városok és falvak, amelyet az is bizonyít, hogy a kormánytól pénzügyi támogatást kaptak az energiaválság legnehezebb hónapjaiban.