Meghalt Suchman Tamás

Suchman Tamás
Kalocsa, 2009. június 18. Suchman Tamás, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője beszél a kalocsai zsidóság elhurcolásának 65. évfordulóján megtartott emlékműavatáson Kalocsán. A zsinagóga melletti téren felavatták az 1944-ben elhurcolt kalocsai zsidók emlékművét a Bács-Kiskun megyei városban. 320 helyi és környékbeli zsidó neve szerepel az emléktáblán, amelyet az 1948 szeptemberében felállított, jelenleg a fővárosban őrzött, rossz állapotban lévő eredeti mintájára készítettek. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
69 éves korában meghalt Suchman Tamás, az MSZP egyik alapítója, korábbi országgyűlési képviselője - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Az MSZP felidézte, hogy Suchman Tamás már 21 éves korában a Marcali Járás Hivatalánál dolgozott, tekintélyes életpályája során pedig sosem feledkezett meg szülővárosáról. 1983-tól a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja, majd 1989-ben a megalakuló Magyar Szocialista Párt egyik alapító tagja volt.

1990-től képviselője és tanácsnoka volt Marcali város önkormányzatának. 1990 és 2010 között országgyűlési képviselőként dolgozott a parlamentben. Úgy emlékeztek rá, hogy élete folyamán számtalan tiszteletre méltó és emlékezetes programot vitt véghez, melyeket szívén viselt. 1990-ben Antall József miniszterelnökkel való találkozón indítványozta, hogy Magyarország tárgyaljon Németországgal a magyar zsidóságot megillető kárpótlásról.

1993-ban Schiffer Andrással benyújtottak egy nyilatkozattervezetet, amely az idegengyűlöletet, a rasszizmust és az antiszemitizmust ítélte el. Később pedig önálló indítványban kezdeményezte a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény módosítását, javaslata a héber nyelv kisebbségek által használt nyelvnek minősítéséről, valamint államilag támogatott tanításáról szólt. 1996. szeptember 15-én átvette az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium vezetését a Horn-kormányban.

2016-ban egy interjúban arról beszélt, szív- és veseelégtelenségben szenved.

– nyilatkozta akkoriban a politikus.