Most minden kiderült a legnagyobb felvidéki magyar politikusról

Esterházy János, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetőjének mellszobra Kassán
Vágólapra másolva!
Történelmi kiadványt jelentette meg az Országház Könyvkiadó azzal, hogy kiadták a felvidéki politikus, Esterházy János életrajzának újabb szempontú feldolgozását.
Vágólapra másolva!

Arkadiusz Adamczyk lengyel történész és politológus kötete jelentős előrelépést jelent az eddigi Esterházy János gróffal kapcsolatos publikációk sorában. A szerző ugyanis a politológia eszköztárát felhasználva térképezi fel és elemezni a mártír gróf teljes politikai pályafutását és karrierjét. Miközben elénk tárja egy hiteles és keresztyén politikus portréjét, megismerhetjük az annak hátterét adó csehszlovákiai, illetve szlovák köztársasági politika mozgatórugóit, Esterházynak a felvidéki magyarság érdekei védelmében kifejtett tevékenységét is. S mindeközben a grófot igazi humánus embernek, két lábbal a földön járó, tájékozott, a korabeli európai elittel és a közemberrel egyaránt remekül kommunikáló, gyakorlatias politikusnak mutatja be, aki vállalását egy szinte lehetetlenül nehéz történelmi helyzetben próbálja teljesíteni.

A könyvhöz előszót írt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának az elnöke. Kifejti, hogy a kép, amelyet Arkadiusz Adamczyk fest Esterházyról,

egy két lábbal a földön járó, tájékozott, a korabeli európai elittel és a közemberrel egyaránt remekül kommunikáló, gyakorlatias, sőt dörzsölt politikus portréja egy szinte lehetetlenül nehéz történelmi kutyaszorító közepette.

Esterházy János, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetőjének mellszobra Kassán Forrás: MTI/Komka Péter

A kiadványt a szerző jelenlétében a Rákóczi Szövetség által szervezett március 12-i Esterházy János Emlékünnepségen mutatták be az Országházban. A munkát Pelyach István történész méltatta. Pelyach István kifejtette, az Országház Könyvkiadó küldetésének tekinti, hogy megemlékezzen azokról a parlamenti képviselőkről, akik a magyar történelem során kiemelkedő szerepet töltöttek be.

szögezte le Pelyach István. Kifejtette, hogy Esterházy tevékenysége során nagyon izgalmas kihívásokkal nézett szembe: Trianon tragédiájával, a felvidéki magyarság széttagoltságával, illetve Csehszlovákia magyarsággal szembeni méltatlan politikájával. A szerző új nézőpontot helyezett a történeti kutatásba, hogy mennyire volt taktikus és az adott helyzethez igazodó politikus Esterházy János 1938-ban. A Felvidéken maradt, lemondva a budapesti parlament székéről, mártíromságát tudatosan vállalva.

Felszólalt és köszönetet mondott a könyv megjelenéséért maga a szerző, Arkadiusz Adamczyk lengyel professzor is, akinek a szavait Molnár Imre történész, Esterházy-kutató fordította magyarra. A szerző az első példányok egyikét a frissen díjazott Majnek Antal püspöknek ajándékozta, s a fogadáson és az ünnepséget követő Hazatérés c. előadás után is folyamatosan dedikálta az érdeklődőknek. Hangsúlyozta, hogy Esterházy anyai ágról lengyel származású volt, így a lengyelek is büszkék rá. Esterházy János odaadó magyarsága nem születhetett volna meg az édesanyja odaadó lengyelsége nélkül. Alzbeta Tarnowska hasonló áldozatot hozott, amikor férje halála után hűséges maradt a magyar földhöz, ő tanította meg imádkozni, hinni a legnehezebb időszakokban is. Esterházy ugyanúgy fordult Istenhez magyarul, mint lengyelül. Fontos volt számára a lengyel származás is, akiknek a szabadság ugyanúgy szent.

szögezte le Arkadiusz Adamczyk. A könyv azért született meg, hogy minél többen megismerjék Esterházy János életáldozatát és mártíriumát. „S annak ellenére, hogy Szlovákiában vannak olyan politikusok, akik nyíltan támadják, úgy gondolom, példa lehet bárki számára. S hiszem, hogy Esterházy János, aki lengyel édesanyától és magyar édesapától született, akinek az állampolgársága csehszlovák volt, majd szlovák, és soha nem mondott arról le, megérdemli azt, hogy Közép-Európa védőszentje legyen" – szögezte le Arkadiusz Adamczyk.