Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Karácsony Gergely 500 milliós botránya: a főpolgármester retteg a vizsgálóbizottságtól

Gyurcsány Ferenc, DK, Demokratikus Koalíció, Karácsony Gergely, főpolgármester
Vágólapra másolva!
Az 500 milliós kampányfinanszírozási botrányba keveredő Karácsony Gergely főpolgármester nem hajlandó vizsgálóbizottságot felállítani a meglehetősen zavaros ügy tisztázására. Miután kiderült, hogy Karácsony Gergely mozgalma több mint 500 millió forintot kapott eddig ismeretlen szereplőtől, vagy szereplőktől, a főpolgármester a korábbaikhoz képest is elképesztőbb magyarázattal állt elő. Karácsony szerint egy dobozban gyűjtötték össze azt az 500 millió forintot, amit később Perjés Gábor, II, kerületi baloldali képviselő fizetett be a mozgalom számlájára. A magyarázat nem csak azért elképesztő, mert idáig dobozról szó sem volt, hanem azért is, mert Karácsony tavaly még azt is tagadta, hogy bármilyen pénzt kaptak volna. Az elmúlt 33 év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botrányának továbbra sem látni a végét, mivel a legfrissebb információk csak a kérdéseket növelik azzal kapcsolatban, hogy mégis milyen mechanizmius mentén fizették le külföldről a dollárbaloldal politikusait. 
Vágólapra másolva!

- szólította fel a főpolgármestert Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben. A politikus azt mondta Karácsony Gergelynek, ha nincsen takargatnivaló, akkor javasolja egy vizsgálóbizottság felállítását, amely tisztházhatja a magyarázatát.

Karácsony retteg a kérdésektől az 500 milliós kampányfinanszírozási botrányában, ezért vizsgálóbizottság sem lesz Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Minderre Karácsony azt közölte nem lesz ilyen vizsgálóbizottság. A főpolgármester tehát ezzel a kijelentésével is bizonyította, hogy retteg a kérdésektől ebben az ügyben.

Több mint félmilliárdos támogatás Karácsonyéknak

Mint arról korábban beszámoltunk, a baloldal a tavalyi országgyűlési választásokra külföldről 4,634 milliárd forintot kapott, Karácsony Gergely főpolgármestert pedig az általa alapított 99 Mozgalom Egyesületen keresztül az előválasztás kampányában félmilliárd forinttal támogatták. A pénzt a mozgalom hivatalos képviselője, a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz közelálló személyként aposztrofálható párbeszédes Perjés Gábor fizette be a 99 Mozgalom számlájára, de azt továbbra sem tudni, hogy Perjés hogyan tett szert ekkora összegre.

A 99 Mozgalom önmagát pártokon átívelő politikai mozgalomként definiálta magát, amelynek megalakulását 2021. május 15-én jelentette be a főpolgármester. Azt, hogy a finanszírozása körül nem volt tisztázott a helyzet, csak sejteni lehetett a 2022-es országgyűlési választások után közzétett 2021-es évről szóló elszámolás alapján, hiszen a bevételi oldalon 263 millió, a kiadásin pedig 283 millió szerepelt. Facebook-költésekre például több mint 140 millió forint ment el.

Karácsony Gergely elképesztő botrányba keveredett, de ennél már csak a magyarázata volt szánalmasabb Forrás: Origo

A most nyilvánosságra hozott nemzetbiztonsági jelentés szerint a DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatai alapján a mozgalom 616 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől.

A megrendelések több mint 90 százaléka Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott. A megrendelések fedezetét a mozgalom papíron saját forrásból biztosította, de számlájára egyedül Perjés Gábor fizetett be.

Karácsony korábban tagadott, most zárt ládában lévő mikroadományokról beszélt

Az egész ügy nyilvánosságra kerülése azért volt döbbenetes, mert Márki-Zay Péter még tavaly szólta el magát, hogy 500 millióba került Karácsony Gergely kampánya, amelyet a 99 Mozgalmon keresztül finanszíroztak.

A főpolgármester mindezt végig tagadta, ahogyan azt is, hogy jutott volna hozzá külföldi pénz, mikroadományokról beszélt.

A jelentés alapján tehát semmiféle mikroadomány nem érkezett, egy párbeszédes politikus fizette be a vélhetően külföldről kapott pénzeket több tételben a 99 Mozgalom számlájára.

Az új információk napvilágra kerülését követően Karácsony Gergely azzal a szánalmas magyarázattal szolgált a közösségi oldalán, hogy ezek a pénzek mikroadományok voltak, és "a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat." Minderre Hollik István arra kérte főpolgármester úrat, hogy

Menjen inkább vissza Gyurcsány Ferenchez egy újabb, hihetőbb válaszért, a legegyszerűbb persze az lenne, ha elárulnák végre, honnan jött az a több száz millió forint valójában - tette hozzá a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Politikai és morális értelmében is megbukott Karácsony Gergely főpolgármester, sorsa pedig minden eddiginél jobban függ Gyurcsány Ferenctől, mint ahogy vélhetőleg az ügy több érintettjének is az adott képviselő-testület esetleges baloldali többségétől - minderről már ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt az Origónak A Századvég jogi szakértője szerint mivel azonban az állami számvevőszéki jelentés alapján a teljes baloldal részesülhetett a guruló dollárokból, a hatósági vizsgálatok eredményén túl a politikai következmények súlyosak is lehetnek a baloldalra nézve a jövő júniusi EP és önkormányzati választásokon.

Kedden Perjés Gábor beismerte, hogy valóban ő kezelte a 99 Mozgalom pénzügyeit. Perjés arra már nem volt hajlandó válaszolni, hogy a több mint ötszázmillió forint honnan érkezett a Mozgalomhoz.

Ki az a Perjés Gábor, aki félmilliárdot húzott elő a zsebéből?

Perjés Gáborról egyébként az kell tudni, hogy vagyonnyilatkozata szerint egymillió forintnyi megtakarítással zárta az előző évet, aki 2021-ben és 2022-ben összesen több mint félmilliárd forintot fizetett be a Karácsony Gergely főpolgármester nevével fémjelzett 99 mozgalom számlájára. Perjés Gábor 2019 óta önkormányzati képviselő a II. kerületben párbeszédes színekben. Képviselői bemutatkozásában azt írja, bölcsész és külkereskedelmi végzettséggel rendelkezik, korábban pedig több gépjármű-kereskedelmi cégben is betöltött vezető tisztséget.

Idén januárban benyújtott vagyonnyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa egy 200 négyzetméteres törökbálinti háznak, valamint ugyanilyen arányban egy 43 négyzetméteres társasházi lakásnak a XII. kerületben. Utóbbihoz ajándékozás útján jutott hozzá tavaly. Emellett van egy 5400 négyzetméteres szántója Szőlősgyörökön.

Ezeken felül mindössze egymillió forintnyi takarékbetétben elhelyezett megtakarítást tüntetett fel a vagyonbevallásban, valamint a szintén Törökbálintra bejegyzett Uniclub Kft.-ben meglévő 42 százalékos tulajdoni hányadát.

Nagyobb megtakarításról a korábbi vagyonnyilatkozataiban sem számolt be. A leglényegesebb változás a dokumentumokban annyi, hogy néhány évvel ezelőtt megvált két olyan II. kerületi ingatlantól, amelyeket felerészben birtokolt. Közben viszont tulajdonos lett az említett törökbálinti házban. Portálunk 2021-es cikke szerint Karácsony Gergely 99 Mozgalma is ebbe a Törökbálint elit villanegyedében lévő ingatlanba volt bejelentve.

Perjés Gábor nem adott magyarázatot arra, honnan volt több mint 500 millió forintja Forrás: Origo

Ezekre a kérdésekre továbbra sincs válasz

Az elmúlt napokban elhangzott állítások kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy a zárt adománygyűjtő láda története azért is nehezen hihető, mert a 99 Mozgalomnak nem voltak igazán nagy tömeggyűlései, kevés tüntetésükön pedig nehezen elképzelhető, hogy össze tudtak volna szedni mintegy félmilliárd forintot. Ráadásul soha, sehol még csak említést sem tettek ezekről az adománygyűjtő ládákról.

Érdemes rögzíteni, hogy Karácsony Gergely 2021. október 8-án lépett vissza. Ha a Nemzeti Információs Központ jelentésében megnézzük az utalásokat, láthatjuk, hogy addig három részletben mindösszesen 44 403 381 forintot fizetett be Perjés Gábor. Augusztus 30-án 10 ezer forintot, majd október 4-én forintban 11 961 000 forintot, illetve valutában 32 432 381 forintot. Az összesen befizetett 506 millió forint fennmaradó része, tehát nagyságrendileg 462 millió forint Karácsony Gergely bukását követően került befizetésre, így például 2022. szeptember 15. délelőttjén 24 643 000 forint, illetve valutában 56 809 868 forint.

TÖBB KÉRDÉS IS ADÓDIK. VAJON MI TÖRTÉNHETETT A KARÁCSONY VISSZALÉPÉSE UTÁNI BŐ 11 HÓNAPOS IDŐSZAKBAN?


Miért kaphattak hirtelen százmilliós adományokat? Ha pedig korábban kapták ezeket az összegeket, miért nem fizették be korábban az egyesületi számlára? Hogyan történhetett, hogy az átutalások több, mint 90 százaléka abban az időszakban történt, amikor a 99 Mozgalom szinte teljesen eltűnt a nyilvánosságból, és Karácsony Gergely miniszterelnöki reményei már elszálltak?

Megannyi kérdés, amire nincs válasz. Miként arra sincs, hogy kitől érkeztek az említett összegek, pontosan hányan és mekkora összegben adományoztak Karácsonyéknak. Végül, de nem utolsósorban, azért is furcsa Karácsony ironizálása a dollárokon, mert a beérkezett pénz nagyjából négyötöde euróban és fontban került befizetésre, ami megint csak nehezen hihetővé teszi, hogy ne külföldről érkezett volna a pénz. Különösen úgy, hogy a jelentésből ismét világossá vált az is, hogy a külföldről, az Egyesült Államokból érkezett dollárok a Márki-Zay-féle mozgalmon keresztül a teljes baloldal, így a Karácsony-párt kampányát is segítették.

NEM ÁRT FELIDÉZNI AZT SEM, HOGY A BALOLDAL KAMPÁNYÁT MILLIÁRDOKKAL SEGÍTŐ KARÁCSONY GERGELY KORÁBBI TANÁCSADÓJA, KORÁNYI DÁVID ÁLTAL VEZETETT ACTION FOR DEMOCRACY (AD) MÁR KORÁBBAN LEBUKOTT, ÉS EGYÉRTELMŰEN KIDERÜLT, HOGY NEM MIKROADOMÁNYOKKAL SEGÍTETTE AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁST A MÁRKI-ZAY PÉTER NEVÉVEL FÉMJELZETT MMM-EN, A BAJNAI GORDON-FÉLE DATADAT-CSOPORTON, ILLETVE A PÁVA ZOLTÁN ÉRDEKELTSÉGÉBE TARTOZÓ ORACULUM 2020 KFT.-N KERESZTÜL.

Mint köztudott egy internetes mentésnek köszönhetően nyilvánvalóvá vált, hogy az AD hivatalos oldalán, amelynek arculatát azóta megváltoztatták, még fellelhető, hogy összesen tizenegy személy adta össze az amerikai szervezet által magyar számlákra utalt hárommilliárd forintot. Az is megerősítést nyert, hogy az adakozóknak nem kellett megadni az útlevélszámot a felajánlások befizetéséhez, és már az sem vitás, hogy a pénz nem valamiféle kultúraváltáshoz, hanem a választásokhoz, vagyis a pártok kampányához kellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről