Magyar gyerekdalt a magyar gyerekeknek!

Vágólapra másolva!
A mai felgyorsult világban elképesztő mennyiségű elvárásnak kell folyamatosan megfelelnünk. Aki egyszer felnőtt, szülővé vált, könnyen abban a bizonyos mókuskerékben találhatja magát, amiben hátradőlni, megpihenni ritkán van alkalom. Napról napra változik körülöttünk a világ, és azzal együtt az életünk. Ami stabil, biztos és állandó, amire építkezhetünk, amire utolsó percünkig támaszkodhatunk, azok a gyökereink, amelyeket gyermekkorunkban sikerült jó eséllyel, szüleink segítségével megacélosítanunk.
Vágólapra másolva!

A mostani, gyökereiket épp csak növesztő, megalapozó gyerekeknek nagyobb támogatásra van szükségük ebben, mint a korábbi generációknak bármikor. Ma, amikor elképesztő mennyiségű zenés és videós tartalom áll rendelkezésre a kicsik figyelmének lekötésére, roppant nehéz kiszűrni azokat, amelyekkel nem csak az idő telik, de fejlődik is a gyermekek személyisége.

Sajnos a magyarságtudat ápolása sem feltétlenül divat manapság, pedig egy ember életének, egyéniségének az egyik legerőteljesebb meghatározója az, hogy hova születik, milyen kulturális közegben cseperedik fel, milyen nemzeti értékeket, örökséget kap és ad majd tovább ő is az utódainak. Azt tapasztaljuk, hogy a mai óvodások, kisiskolások egyre kevésbé ismerik a magyar népi örökséget, a csodálatos népi gyerekdalokat”, avatott be Osztás Mária, projektvezető, a Szív-Hang Kulturális és Egészségnevelő Egyesület alelnöke.

A szervezet elnöke, Mészáros Gábor három évtizede zenél gyerekeknek, szívügye neki és nekünk is, hogy a saját eszközeinkkel változtassunk ezen az irányon. Modern köntösbe öltöztettük a legismertebb magyar népi gyerekdalokat, amelyek a honlapunkon is meghallgathatók a Tücsök zenekar előadásában”, tette hozzá a szakember.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően a dalok hamarosan új életre kelnek, neves hazai énekesek közreműködésével egy album készül, amely a tervek szerint már a karácsonyfa alatt gazdagíthatja majd az ajándékokat.

Forrás: Origo

A zene nemcsak kellemes, de hasznos is!

Talán nem is gondolnánk, de a minőségi zene számos módon segítheti gyermekeink fejlődését. A zeneművek tanulása, valamint a dallamok és a ritmusok megjegyzése fejleszti a gyermek rövid és hosszú távú memóriáját. Azok a gyerekek, akik hangszeren játszanak, jelentős fejlődést mutatnak a kéz és ujj koordinációban, ami segít a finommotorikus készségek fejlődésében, amelyek az íráshoz, a rajzoláshoz és egyéb precíziót igénylő tevékenységekhez szükségesek.

A közös éneklés, zenélés megtanítja a gyerekeket arra, hogyan kell együttműködni másokkal, meghallgatni és támogatni egymást. És kiemelten fontosnak tartom azt is, hogy a muzsika jelentős mértékben gazdagítja a gyerekek érzelmi világát. Segíti őket abban, hogy kifejezzék és feldolgozzák az érzelmeiket, mindemellett rendkívül szórakoztató is, ezáltal hozzájárul az örömteli és pozitív élmények szerzéséhez”, fejtette ki Osztás Mária.

Ha erősek a gyökereink, életünk végéig támaszkodhatunk rájuk

Ha a gyerekek tisztában vannak a nemzeti kulturális hagyományaikkal és értékeikkel, könnyebben megértik, hogy kik ők és honnan jönnek. Ez megerősíti az önértékelésüket, az önbecsülésüket, és segíti őket abban, hogy pozitív személyes identitást alakítsanak ki.

A nemzeti gyökerek megismerése által fejlődik a kulturális érzékenység és az empátia is, ami nagyon fontos a mai globalizált világban. Azok a gyerekek, akik tisztában vannak a saját nemzeti hagyományaikkal, jobban képesek lesznek értékelni és tiszteletben tartani más kultúrákat is.

A nemzeti gyökerek megismerése és értékelése hozzájárulhat a gyerekek önbizalmának és büszkeségének növeléséhez. Amikor a gyerekek büszkék a saját kultúrájukra és örökségükre, az pozitív hatással van az önképükre és arra, ahogyan másokkal kapcsolatba lépnek. Bárhova is sodorja majd őket az élet a világban, bármikor, bárhol vissza tudnak nyúlni a gyökereikhez. A szülők kezében van mindennek a megalapozása. Ők indítják el csemetéiket egy olyan irányban, ami az életminőségüket meghatározza majd az életük folyamán”, hívta fel a figyelmet a Szív-Hang Kulturális és Egészségnevelő Egyesület alelnöke.

Forrás: Origo

Kell a rugalmasság!

A hagyományok megőrzése mellett éppen olyan fontos az is, hogy a gyerekek számára készülő tartalmak a modern kor kívánalmainak is megfeleljenek. A tartalomgyártók és programszervezők részéről elengedhetetlen a rugalmasság, hogy ne ragaszkodjanak mereven olyan dolgokhoz, amelyek 20-30 vagy akár 50-100 évvel ezelőtt élték virágkorukat.

Ezért is hangszereltük újra a régi ismert vagy éppen kevésbé ismert gyerekdalokat, hogy ma is frissen és üdén szólaljanak meg, elérve a gyermekeink igencsak megemelkedett ingerküszöbét. És ezért is kértünk fel népszerű hazai előadókat, például Szolnoki Pétert és Bebét, hogy énekeljék fel ezeket a szerzeményeket a készülő lemezre. A rendezvényeinken is igyekszünk úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály számára izgalmas legyen. Legközelebb június 10-én, a XVI. kerületi Sashalmi piacon szervezünk egy családi napot, főzőversennyel, népi játszóházzal és sok-sok gyerekdallal, amelyekkel a Tücsök zenekar szórakoztatja majd a közönséget”, ismertette a projektvezető.