Mit tudunk Karácsony Gergely 500 milliós pénzmosási botrányáról?

KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszélget ellenzék Foglalkozás FOTÓ FOTÓTÉMA főpolgármester-jelölt HÉTKÖZNAPI kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ü
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Írásbeli kérdéssel fordul a legfőbb ügyészhez, illetve a pénzügyminiszterhez a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy kiderüljön, érkezett-e bejelentés a hatósághoz pénzmosás gyanújának ügyében? Hollik István úgy fogalmazott, számtalan kérdés merül fel Karácsony Gergely mozgalmát illetően. Időközben már a baloldalon is egyre kínosabb Karácsony Gergely főpolgármester 500 millió forintos pénzmosási botránya. A 24 nevezetű baloldali propagandaoldal egy friss cikkében is azt a kérdést teszi fel, hogy az ügyben vajon Karácsony igazat mond-e vagy sem. Az elmúlt 33 év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botrányának továbbra sem látni a végét, mivel a legfrissebb információk csak a kérdéseket növelik azzal kapcsolatban, hogy mégis milyen mechanizmus mentén fizették le külföldről a dollárbaloldal politikusait.
Vágólapra másolva!

Írásbeli kérdéssel fordul a legfőbb ügyészhez, illetve a pénzügyminiszterhez a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy kiderüljön, érkezett-e bejelentés a hatósághoz pénzmosás gyanújának ügyében? Hollik István már csütörtöki Facebook-bejegyzésében közölte, hatóságokhoz fordulnak Karácsony Gergely ötszázmilliója miatt.

Mint fogalmazott, ismeretlen eredetű több tíz milliós készpénzes befizetések mentek Karácsony Gergely 99 Mozgalom elnevezésű egyesületéhez, ennek ellenére ő mélyen hallgat.

Pénzmosás gyanúja miatt is nyomozhatnak majd Karácsony ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azt tudjuk, hogy durván beavatkoztak a magyar választásokba és a dollárbaloldal törvénytelenül külföldi támogatást fogadott el. Azt viszont még mindig nem tudjuk, honnan jöttek ezek a pénzek – hangsúlyozta Hollik István, aki szerint ugyanez a kérdés merül fel Karácsony Gergely ötszázmilliójával kapcsolatban is, amit gyanús módon fizetett be egy baloldali megbízott készpénzben, méghozzá nagyrészt külföldi – euró és angol font – valutában. – Kinek a pénze ez? Külföldről érkezett, ahogy a többi, dollárbaloldalhoz érkező támogatás? – tette fel a kérdést a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik István a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, számtalan kérdés merül fel Karácsony Gergely mozgalmát illetően.

Hogyan lehet az, hogy létrehoznak egy mozgalmat, hogy Karácsony Gergelyből miniszterelnök-jelöltet fabrikáljanak, és 506 millió forintból 450 millió forint azután érkezik a mozgalom számlájára, hogy Karácsony visszalépett? Sőt, még 100 millió forint érkezik azután, hogy lezajlott a választás, és a baloldal kikapott – mondta a politikus, aki szerint az is felvet kéréseket, hogy a főpolgármester azt állítja, hogy magyar adományozóktól gyűjtöttek, de akkor hogy lehet, hogy az összeg nagy része euróban volt?

Ráadásul, hogy lehetett adományozni, ha a mozgalom honlapján semmilyen jelzés nem volt arról, hogy hova várják az adományokat?

A sokadik gyanút keltő elem pedig az, hogy a mozgalomnak nem volt irodája, mindössze Perjés Gábor törökbálinti villája volt feltüntetve. Így az adománygyűjtő láda csak a székhelyen lehetett. Mennyire életszerű az, hogy a baloldali adományozók elmennek Törökbálintra, becsöngetnek Perjés Gáborhoz, hogy betennék a pénzt az adománygyűjtő ládába – sorolta az aggályokat Hollik István.

A baloldalon is nagyon kínos

A baloldalon is már nagyon kínos Karácsony Gergely főpolgármester 500 millió forintos kampánypénzbotránya. A 24 nevezetű baloldali propagandaoldal egy friss cikkében is azt a kérdést teszi fel, hogy az ügyben vajon Karácsony igazat mond-e, vagy sem. A portál szerint nehezen nevezhető életszerűek, hogy a nem is működő 99 Mozgalom kétszer annyi adományt gyűjtött össze, mint a Fidesz. Rámutattak arra is, hogy az sem érthető, hogy Perjés Gábor miért fizetett be százmilliókat egy inaktív szervezet számlájára. Gyanúra ad okot a 24 szerint, hogy nekik sem válaszol sem Karácsony, sem Perjés.

Több mint félmilliárdos támogatás Karácsonyéknak

Mint arról korábban beszámoltunk, a baloldal a tavalyi országgyűlési választásokra külföldről 4,634 milliárd forintot kapott, Karácsony Gergely főpolgármestert pedig az általa alapított 99 Mozgalom Egyesületen keresztül az előválasztás kampányában félmilliárd forinttal támogatták. A pénzt a mozgalom hivatalos képviselője, a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz közelálló személyként aposztrofálható párbeszédes Perjés Gábor fizette be a 99 Mozgalom számlájára, de azt továbbra sem tudni, hogy Perjés hogyan tett szert ekkora összegre.

A 99 Mozgalom pártokon átívelő politikai mozgalomként definiálta magát, amelynek megalakulását 2021. május 15-én jelentette be a főpolgármester. Azt, hogy a finanszírozása körül nem volt tisztázott a helyzet, csak sejteni lehetett a 2022-es országgyűlési választások után közzétett 2021-es évről szóló elszámolás alapján, hiszen a bevételi oldalon 263 millió, a kiadásin pedig 283 millió szerepelt. Facebook-költésekre például több mint 140 millió forint ment el.

Karácsony Gergely elképesztő botrányba keveredett, de ennél már csak a magyarázata volt szánalmasabb Forrás: Origo

A most nyilvánosságra hozott nemzetbiztonsági jelentés szerint a DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatai alapján a mozgalom 616 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől.

A megrendelések több mint 90 százaléka Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott. A megrendelések fedezetét a mozgalom papíron saját forrásból biztosította, de számlájára egyedül Perjés Gábor fizetett be.

Ki az a Perjés Gábor, aki félmilliárdot húzott elő a zsebéből?

Perjés Gáborról egyébként az kell tudni, hogy vagyonnyilatkozata szerint egymillió forintnyi megtakarítással zárta az előző évet; ő, aki 2021-ben és 2022-ben összesen több mint félmilliárd forintot fizetett be a Karácsony Gergely főpolgármester nevével fémjelzett 99 Mozgalom számlájára. Perjés 2019 óta önkormányzati képviselő a II. kerületben párbeszédes színekben. Képviselői bemutatkozásában azt írja, bölcsész és külkereskedelmi végzettséggel rendelkezik, korábban pedig több gépjármű-kereskedelmi cégben is betöltött vezető tisztséget.

Idén januárban benyújtott vagyonnyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa egy 200 négyzetméteres törökbálinti háznak, valamint ugyanilyen arányban egy 43 négyzetméteres társasházi lakásnak a XII. kerületben. Utóbbihoz ajándékozás útján jutott hozzá tavaly. Emellett van egy 5400 négyzetméteres szántója Szőlősgyörökön.

Ezeken felül mindössze egymillió forintnyi takarékbetétben elhelyezett megtakarítást tüntetett fel a vagyonbevallásban, valamint a szintén Törökbálintra bejegyzett Uniclub Kft.-ben meglévő 42 százalékos tulajdoni hányadát.

Nagyobb megtakarításról a korábbi vagyonnyilatkozataiban sem számolt be. A leglényegesebb változás a dokumentumokban annyi, hogy néhány évvel ezelőtt megvált két olyan II. kerületi ingatlantól, amelyeket felerészben birtokolt. Közben viszont tulajdonos lett az említett törökbálinti házban. Portálunk 2021-es cikke szerint Karácsony Gergely 99 Mozgalma is ebbe a Törökbálint elit villanegyedében lévő ingatlanba volt bejelentve.

Perjés Gábor nem adott magyarázatot arra, honnan volt több mint 500 millió forintja Forrás: Origo

Ezekre a kérdésekre továbbra sincs válasz

Az elmúlt napokban elhangzott állítások kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy a zárt adománygyűjtő láda története azért is nehezen hihető, mert a 99 Mozgalomnak nem voltak igazán nagy tömeggyűlései, kevés tüntetésükön pedig nehezen elképzelhető, hogy össze tudtak volna szedni mintegy félmilliárd forintot. Ráadásul soha, sehol még csak említést sem tettek ezekről az adománygyűjtő ládákról.

Érdemes rögzíteni, hogy Karácsony Gergely 2021. október 8-án lépett vissza. Ha a Nemzeti Információs Központ jelentésében megnézzük az utalásokat, láthatjuk, hogy addig három részletben mindösszesen 44 403 381 forintot fizetett be Perjés Gábor. Augusztus 30-án 10 ezer forintot, majd október 4-én forintban 11 961 000 forintot, illetve valutában 32 432 381 forintot. Az összesen befizetett 506 millió forint fennmaradó része, tehát nagyságrendileg 462 millió forint Karácsony Gergely bukását követően került befizetésre, így például 2022. szeptember 15. délelőttjén 24 643 000 forint, illetve valutában 56 809 868 forint.

TÖBB KÉRDÉS IS ADÓDIK. VAJON MI TÖRTÉNHETETT A KARÁCSONY VISSZALÉPÉSE UTÁNI BŐ 11 HÓNAPOS IDŐSZAKBAN?


Miért kaphattak hirtelen százmilliós adományokat? Ha pedig korábban kapták ezeket az összegeket, miért nem fizették be korábban az egyesületi számlára? Hogyan történhetett, hogy az átutalások több mint 90 százaléka abban az időszakban történt, amikor a 99 Mozgalom szinte teljesen eltűnt a nyilvánosságból, és Karácsony Gergely miniszterelnöki reményei már elszálltak?

Megannyi kérdés, amire nincs válasz. Miként arra sincs, hogy kitől érkeztek az említett összegek, pontosan hányan és mekkora összegben adományoztak Karácsonyéknak. Végül, de nem utolsósorban, azért is furcsa Karácsony ironizálása a dollárokon, mert a beérkezett pénz nagyjából négyötöde euróban és fontban került befizetésre, ami megint csak nehezen hihetővé teszi, hogy ne külföldről érkezett volna a pénz. Különösen úgy, hogy a jelentésből ismét világossá vált az is, hogy a külföldről, az Egyesült Államokból érkezett dollárok a Márki-Zay-féle mozgalmon keresztül a teljes baloldal, így a Karácsony-párt kampányát is segítették.

NEM ÁRT FELIDÉZNI AZT SEM, HOGY A BALOLDAL KAMPÁNYÁT MILLIÁRDOKKAL SEGÍTŐ KARÁCSONY GERGELY KORÁBBI TANÁCSADÓJA, KORÁNYI DÁVID ÁLTAL VEZETETT ACTION FOR DEMOCRACY (AD) MÁR KORÁBBAN LEBUKOTT, ÉS EGYÉRTELMŰEN KIDERÜLT, HOGY NEM MIKROADOMÁNYOKKAL SEGÍTETTE AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁST A MÁRKI-ZAY PÉTER NEVÉVEL FÉMJELZETT MMM-EN, A BAJNAI GORDON-FÉLE DATADAT-CSOPORTON, ILLETVE A PÁVA ZOLTÁN ÉRDEKELTSÉGÉBE TARTOZÓ ORACULUM 2020 KFT.-N KERESZTÜL.

Mint köztudott, egy internetes mentésnek köszönhetően nyilvánvalóvá vált, hogy az AD hivatalos oldalán - amelynek arculatát azóta megváltoztatták - még fellelhető, hogy összesen tizenegy személy adta össze az amerikai szervezet által magyar számlákra utalt hárommilliárd forintot. Az is megerősítést nyert, hogy az adakozóknak nem kellett megadni az útlevélszámot a felajánlások befizetéséhez, és már az sem vitás, hogy a pénz nem valamiféle kultúraváltáshoz, hanem a választásokhoz, vagyis a pártok kampányához kellett.