Fülöp Attila: Korszak és struktúraváltás indult el

Vágólapra másolva!
Korszak és struktúraváltás indult el azzal, hogy július 15.-én az országban hat helyszínen Oroszlányban, Pincehelyen, Celldömölkön, Vásárosnaményban, Kunhegyesen és Budapest XII. kerületében az egészségügytől az ápolási ágyak átkerültek a szociális ágazathoz. Első ütemben összesen ez 334 ágyat jelent - írta Fülöő Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hivatalos Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Azoknak az ellátottaknak jelent változást, akik folyamatos orvosi felügyeletet nem igényelnek, viszont igényelnek szakszerű ápolást és gondozást.

A nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve, célunk az, hogy innentől kezdve a korábban kórházi ágyakon végzett szakápolási tevékenység átkerüljön a szociális intézményekbe,

úgynevezett szakápolási központokba.

Korszakváltás, ugyanis az egészségügy intézményei medikális szolgáltatást nyújtanak, ezzel szemben a szociális intézmény teljes ellátást – fizikai, mentális és egészségügyi gondoskodást – nyújt lakóinak, emellett a bentlakó igényeinek megfelelően lehetőség van egy otthonosabb légkör kialakítására.

Javítva az ellátott hangulatát és életminőségét.

Másrészt, szeretnénk, hogy az ápolási tevékenység elvégzésén túl egy aktív közösségi élet is kialakuljon, ezért közösségi tereket alakítottunk ki, valamint az egyén állapotát, igényeit figyelembe vevő egyéni és/vagy csoportos foglalkozásokra, programokra is van lehetőség.