Nagy jobboldali győzelem a spanyol választáson

Vágólapra másolva!
Hatalmas győzelmet aratott a jobboldal az exit pollok szerint a spanyol választáson. A Néppártnak és a nemzeti jobboldali Voxnak közösen az exit pollok abszolút többség közeli eredményt jósoltak. Ez végül nem lett meg, a Néppárt elmaradt ugyanis a várakozásoktól. Így is ők végeztek az első helyen, a Vox pedig megelőzte a szélsőbaloldali koalíciót.
Vágólapra másolva!

Frissítés, 23.59: A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál a Néppártnak 136, a szocialistáknak 122, a Voxnak 33, a szélsőbaloldali SUMAR-nak 31 mandátuma van. A két jobboldali párt két potenciális szövetséges kispárttal együtt 171 mandátumon áll, ami az abszolút többséghez nem elég, de így is egyértelmű győzelmet arattak.

Összességében az utóbbi időben a baloldalnak többször udvarló Néppárt az előrejelzéseknél valamivel rosszabbul szerepelt, a nemzeti jobboldali Vox viszont egyértelműen jobban.

Korábban írtuk:

A GAD3 nevű közvélemény-kutató szerint a jobboldali Néppárt (Partido Popular, PP) 150, míg a nemzeti jobboldali VOX 31 mandátumot szerez majd, ami abszolút többséget jelentene.

Egy másik közvéleménykutatás szerint 145-150 képviselői helyet szerez a PP és 24-27-et a Vox, vagyis a két párt együtt 169-177 helyhez juthat.

Kérdés, hogy a Néppártban lesz-e elég bátorság koalícióra lépni a Vox-szal, vagy engednek a baloldal terrorjának és nagykoalícióval próbálkoznak.