Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ötvenezer homokzsákkal erősítették meg az árvízveszélyes területeket

Éjszakai vihar, zápor, időjárás, felhőszakadás, zivatar a fővárosban, 2023.08.05., Budapest
Budapest, 2023. augusztus 5. Víz borít egy utcát a főváros teljes területét érintő éjszakai vihar után a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban országszerte okoztak kisebb-nagyobb károkat a viharok, heves esőzések és áradások. Az átlagosnál kétszer több segélyhívás érkezett a 112-es számra, a szakemberek folyamatosan dolgoztak, egyes helyeken a mentés még mindig folyik. Az önkormányzatok számára 2,6 milliárd forintos keret áll a rendelkezésre, hogy a vihar okozta károkat helyreállítsák. Az áradások is számos helyen okoztak problémát, de az elmúlt évek fejlesztései sok helyen megakadályozták a katasztrófát. Kedden tartottak sajtótájékoztatót a Belügyminisztériumban a szélsőséges időjárásról.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy szinte minden embert érintettek az elmúlt napok viharai. Egy hétvége alatt egy havi csapadék mennyiség hullott le. Megköszönte mindazoknak a munkáját, akik közreműködtek a károk elhárításában és a helyreállításban.

– mondta, majd kiemelte, látható, hogy a szomszédos országokban milyen hatalmas károk keletkeztek. Úgy látja, ez is azt bizonyítja, hogy a magyar fejlesztések sikeresek. Leginkább a Rába mentén lehetett azt tapasztalni, hogy a fejlesztések mennyi mindenben segítettek.

Víz borít egy utcát a főváros teljes területét érintő éjszakai vihar után a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az áramszolgáltatókkal is gördülékeny volt az együttműködése a katasztrófa elhárításával megbízott szakembereknek. Körülbelül 80 ezer háztartás maradt áram nélkül, de az illetékeseknek köszönhetően rövid időn belül sikerült megoldani a problémákat. Az államtitkár azt is elmondta, hogy

2,6 milliárd forintot vis major keret áll az önkormányzatok rendelkezésre és 7 napjuk van beadni a kárigényüket.


György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára arról beszélt, nem volt szükség arra, hogy a védelmi bizottság összeüljön, mivel a károk ugyan súlyosak voltak, de nem voltak annyira súlyosak, hogy erre sor kerüljön.

7595 segélykérés érkezett a katasztrófavédelemhez, amelyből 5491 alkalommal kellett a szakembereknek beavatkozniuk, 374 esetben pedig még zajlik a mentés.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának elmondása szerint ezek a mai napon megoldódnak.

az egyik kidőlt fa Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A legtöbb riasztás Budapestről érkezett és három család otthona vált lakhatatlanná. Az emberek elhelyezéséről gondoskodtak.

- mondta el Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Egy férfi a Velence-tavon ragadt a vihar miatt, őt sikeresen kimentették az illetékes vizimentők.

A Rábán is rekordméretű ár vonult le a napokban, a Murán pedig nagyon közel volt az ár a rekordhoz.

ezt a növényt gyökerestől tépte ki a szél Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója is kiemelte, hogy a fejlesztések nagyon sokat segítettek abban, hogy ne történjen nagyon nagy baj, de több helyen még csak most várható a víz tetőzése, ezért

több mint 50 ezer homokzsákkal erősítették meg azokat a szakaszokat, amelyek kritikusnak tekinthetők.

Azt is kiemelte, hogy a legveszélyesebb időszak általában a tetőzés utáni, ezért valószínűleg a hétvégéig sok munkája lesz a szakembereknek. Igyekeznek majd minimalizálni a károkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről