Évente százmilliókkal tömik ki Soros György egyik hazai kedvenc szervezetét, az Amnestyt

Amnesty International
Vágólapra másolva!
Évente több százmilliónyi adományt kap külföldről Soros György egyik legfontosabb hazai szervezete, az Amnesty International.
Vágólapra másolva!

Az egyik legellentmondásosabb magyarországi NGO pénzügyi hátterének az elemzése segítségével mutatja be a Tuzfalcsoport.blogstar.hu, hogy valójában miképp néz ki a magyarországi „civil" szervezetek külföldi finanszírozása. Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb politikai eseménye az volt, hogy kiderült, nemcsak a baloldali médiát, hanem a baloldali pártokat is külföldről, sok esetben a tengerentúlról fizetik.

Százmilliókkal tömik a dollárcivilek egyik hazai zászlóshajóját, az Amnesty Internationalt Forrás: Shutterstock

Az Amnesty International alapvetően egy londoni alapítású nemzetközi civil szervezet, mely már a megalapítása pillanatában ködös célokkal és gyanús forrásokkal kezdte meg működését. Állítólag összesen több mint 3 millió tagot számlál. A nemzetközi emberjogi szervezetek területén az Amnesty rendelkezik a legrégebbi múlttal és legnagyobb elismertséggel is. Kezdetben a munkások jogsérelmeivel, egyes politikai fogjok jogtalan fogvatartásával foglalkoztak,

de a 2010-es évekre már a menekültek, a globalizáció és Amerika számára nem baráti országok belügyei kerültek az Amnesty fókuszába.

A szervezet egyfajta baloldali „soft power"-é vált. Eredeti céljait megtartotta, de most már egyre inkább olyan a baloldali-liberális politikai narratívákkal foglalkozik, mint például az identitáspolitika, a migráció, az abortusz, a jogállamisági zsarolás vagy éppen a feketék jogai.

Így alakult a pénzügyi helyzete az AI-nak

A 2022-es évben az identitáspolitika, a nemek közti bérszakadék, az ukrajnai menekültek és a diákoknak szóló „elfogadást segítő" tananyagok voltak a szervezet fókuszában. A saját propagandaanyaguk szerint is „az év legfelemelőbb pillanata volt, amikor szabadlábra helyezték az Egyiptomban jogtalanul fogvatartott CEU-s diákot, Ahmed Samirt, akiért hosszú ideig kampányoltunk."

Tehát jól látható már ebből is, hogy a szervezet rég nem azokért a célokért küzd, amire eredetileg létrehozták, hanem sokkal inkább Egyiptomban tüntető CEU-s diákokért.

Azonban, ha a bevételeiket nézzük, akkor igen érdekes képet kapunk.

Forrás: Origo

Nemzetközi Mozgalomtól kapott támogatás címszó alatt összesen 158 762 436 forint érkezett a szervezethez, míg magyar adófizetőktől ennek csak a töredéke, összesen 5,5 millió forint. Tehát az Amnesty saját bevallása szerint is tüntetéseket szervez a kormány ellen, miközben nagymértékű támogatást fogad el külföldről - írta a portál.

A 2021-es év sem volt pénzügyileg szűkös az AI számára. Szintén identitáspolitikai témákkal és tüntetések szervezésével foglalkoztak.

Forrás: Origo

A koronavírus évében szinte pontosan ugyanannyi külföldi támogatást kaptak, mint a 2021-es és 2022-es évben.

Forrás: Origo

2019-ben aktivisták toborzásával, az oktatás ügyével és a jogállamisággal foglalkoztak. Ebben a pénzügyi évben nemzetközi mozgalmon keresztül 70 millió forintot, a Holland Nagykövetségtől pedig 2,5 millió forintot kaptak. Az 1 százalékos bevételük 2,1 millió forint volt és 305 darab ember támogatta ebben a formában a szervezetet.

Forrás: Origo

2018-ban 281 ember támogatta adója egy százalékával az Amnestyt, ellenben külföldről 56 millió forintot kaptak.

Forrás: Origo

Az adatokból jól kiolvasható több tendencia is:

  • folyamatosan nőtt a nemzetközi mozgalmon keresztül érkező támogatás összege, míg 2015-ben 33 millió forintot, addig 2022-ben már 150 millió forintot kaptak,
  • a külföldi nagykövetségek támogatása rendszeresen visszatérő tétel,
  • magyar adófizetők – bár enyhén növekvő mértékben – de nem számottevően támogatják az Amnesty International munkáját.

A teljes írást itt olvashatják.