Alulértékelt fizetési rendszerek Magyarországon, amelyeket érdemes kipróbálni

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Business people shaking hands, finishing up a meeting
Vágólapra másolva!
 Az online fizetés megkönnyítette az életét mind a vásárlók, mind a vállalkozók számára. 
Vágólapra másolva!

Mai napokban az online fizetés már egyáltalán nem csoda és egyre több magyar használja különböző fizetési rendszereket az online fizetések lebonyolításához és online vásárláshoz. Az online fizetés megkönnyítette az életét mind a vásárlók, mind a vállalkozók számára. Hiszen a termékeket ilyen módon lehet bárhol és bármikor vásárolni és árulni. A szokásos készpénzes és bankkártyás fizetések mellett megjelentek az olyan lehetőségek, mint az elektronikus pénztárcák. A COVID-19 világjárvány következtében az online kereskedelem sokkal megnagyobbodott, mivel az emberek kényszerből otthon maradtak és ezért rengetegen áttértek az online vásárlásra és azóta ez a szám csak növekszik. Egyre több cégnél és webáruháznál bevezették különböző opciókat a vásárlás végrehajtásához. A cikkünkben arról beszélünk, hogy milyen fizetési opciók vannak, mely fizetési rendszerek a legbiztonságosabbak, mely fizetési rendszereket feltétlenül érdemes kipróbálni és használni. Ezen kívül megbeszéljük, hogy miképpen kell kiválasztani az Önnek megfelelő fizetési rendszert.

Forrás: Origo

Világszerte használt általános módok a fizetések lebonyolításához

Az első két nagy kategória, amelyekre osztjuk a fizetési opciókat: fizikai és online. Vannak fizetési lehetőségek, amelyeket egyformán végezhetjük online és fizikailag, vannak viszont azok is, amelyek csak egy konkrét csoporthoz tartoznak. Nézzük meg, hogy milyen fizetési lehetőségek léteznek és miképpen tudunk befizetni valamilyen szolgáltatásért vagy megvásárolni valamilyen árut:

1.Készpénz. A lerégibb fizetési lehetőség. A készpénzes fizetés nem végezhető online csak fizikailag. Ez a leghagyományosabb fizetési lehetőség, amikor készpénzben kifizetjük az árukat vagy szolgáltatásokat. Ennek hátránya, hogy időhöz és helyhez kötött. És ha külföldön vásárolunk valamit, akkor szükségünk van átváltani a pénzünket a helyi pénznemre.

2.Bankkártyás fizetés. A bankkártyás fizetés egyformán elérhető mind az online fizetéshez, mind fizikailag. Hátrány, hogy nem minden bankkártya mindenhol egyformán elfogadott. Például lehet, hogy valamilyen webhelyen csak Visa és MasterCard kártyával lehet fizetni, közben az övé kártya egy Maestro.

3.Apple Pay és Google Pay. Mind a két fizetési opció elérhető online és fizikailag. Ez a módszer nagyon kényelmes és hasznos, mivel a mobiltelefontól függ. Lényegében a bankkártyát összekötjük a rendszer egyikével és használhatjuk mindenhol, ahol ez a rendszer elfogadott.

4.Digitális pénztárcák. A különböző digitális pénztárcák csak az online fizetésekhez használhatók. Ez a módszer még nem mindenki számára ismert. Inkább azok ismerik és használják, akik már régebben vásárolnak online vagy dolgoznak online. A piacon már rengeteg digitális pénztárca elérhető és mindegyiknek megvannak bizonyos előnyei.

5.Banki átutalás. Szintén egyformán használható mind az online fizetésekhez, mind fizikailag. Legnagyobb hátránya, hogy több időt vehet igénybe.

6.Utánvétes fizetés készpénzzel. Az utánvétes fizetés azt jelenti, hogy megvásároljuk az árut online viszont a kifizetés csak akkor történik, amikor megkapjuk az árut. Hátrány, hogy az ilyen opciót nem mindegyik webhelyen kínálják.

Nem kevésbé fontos emlékezni arra, hogy különböző webhelyeken különböző fizetési eszközöket fogadnak. Egy modern embernek érdemes többfajta eszközt használni, hogy mindig tudjon megvásárolni a szükséges árut vagy kifizetni egy szükséges szolgáltatást.

Biztonságos fizetési rendszerek és módok az online fizetésekhez

Manapság különböző fizetési rendszerek és módok léteznek az online fizetések lebonyolításához. Megtekintjük azokat, amelyek biztonságosak és jó hírnévvel rendelkeznek és egyre több felhasználóval rendelkeznek világszerte.

1.Bankkártyás fizetés. A leghagyományosabb fizetés online az a kártyás fizetés, amely szinte mindenhol kínált és nemcsak Magyarországon vásárolhatunk vele, de külföldön is rendelhetünk különböző árukat kiszállítással. Egyformán használható a betéti és hitelkártya, Visa, Mastercard vagy Maestro. A bankkártyás fizetés többféleképpen elérhető:

-közvetlenül megadjuk a bankkártyánk adatait;

-Apple Pay vagy Google Pay szolgáltatásokon keresztül. Mind a két szolgáltatás úgy működik, hogy a bankkártyánkat (egy vagy több) összekötjük a szolgáltatással. Az Apple Pay vagy Google Pay szolgáltatáson keresztül megerősítjük a tranzakciót és nem kell külön megadni a bankkártyánk adatait.

2.Banki átutalás. Szintén népszerű és az egyik legrégibb fizetési lehetőség. A legtöbb online fizetési szolgáltatás biztosítja a banki átutalás lehetőségét, amikor a webáruházunkból vásárolnak egy terméket, és előre átutalják a vételi árat az általunk megadott bankszámlára. Banki átutalással az ügyfél átutalja a szükséges pénzösszeget saját bankszámlájáról vagy akár készpénzt is befizethet a megadott számlaszámra egy bankban. Figyelemhez kell venni, hogy a banki átutalás általában több munkanapot (3-10) vesz igénybe és ezért a pénzeszközök nem azonnal kerülnek a számlára. Így lehet, hogy amíg a pénzeszközök nem jelennek meg a célzott egyenlegen, addig a webhely nem erősíti meg a tranzakciót.

3.Digitális pénztárca. Az elektronikus pénztárcák már egyre népszerűbbé válnak Magyarországon és az utóbbi években egyre több felhasználót vonzzanak. Hiszen világszerte ez már régen használt eszköz az online fizetések lebonyolításához. Ide tartoznak a híres PayPal, Neteller, Skrill, Barion és mások. Az e-pénztárcák hasonlóan működnek az Apple Pay vagy Googel Pay szolgáltatásokhoz, mivel itt szintén össze kell kötnünk a bankkártyánkat a szolgáltatással. Csak itt a bankkártyával feltöltjük az e-pénztárca egyenlegünket. És bár a digitális pénztárcák hasonlóképpen működnek, mégis eltérnek egymástól és mindegyik szolgáltatás saját előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkezik. Ami biztos és mindegyikükre egyformán vonatkozik az a biztonság. Akár PayPalt használunk vagy Netellert nem kell aggódni a pénzünkért vagy az adataink biztonságáért. Az elektronikus pénztárca egy közvetítőként lép fel a várásló és az eladó között. Egyes e-pénztárcák megengedik, hogy egyszere különböző pénznemben nyitjuk egy számlát, mások lehetőséget adnak a kriptovalutával fizetni stb. A PayPal szolgáltatás felkínálja a felhasználóit az úgynevezett vásárlóvédelemmel, melynek értelmében a vásárlók jogosultak a tétel teljes vételárának, valamint a szállítási költségek visszatérítésére, amennyiben egy tétel nem érkezik meg az eladótól vagy amikor a kiszállított tétel nem egyezik a megrendelésével. A fiók regisztrálása a többség szolgáltatásnál ingyenes. Egyes szolgáltatásoknál szükség lesz feltölteni az egyenleget, viszont ez a pénz az egyenlegén fog maradni.

4.Kriptopénzes befizetés. A kriptovaluta használata még nagyon új, viszont egyre több helyen kínált. A kritovaluta használata nagyon népszerű az online kaszinó terén. Az ilyen befizetéshez szükséges a kriptopénztárca és maga a kriptovaluta.

5.Voucherek vagy más néven előrefizetett kártyák. Az előrefizetett kártyák úgy működnek, hogy készpénzért megvásároljuk a kártyát, amelyen egy bizonyos pénzösszeg van és online vásárláskor megadjuk a voucher PIN-kódját. A népszerű itt a Paysafecard. Nagyon sok online casino paysafecard fizetést fogad és ezért ez a módszer nagyon elterjedt a szerencsejátékosoknál.

Hogyan kell kiválasztani az Önnek megfelelő fizetési módot

Mivel mindegyik fizetési rendszer rendelkezik valamilyen előnyökkel, hátrányokkal és egyedi sajátoságokkal, a lényeg előszőr is az, hogy a szolgáltatást az igényeinkhez megfelelően választjuk. Például, ha Ön gyakran vásárol árukat Amerikából, akkor érdemes regisztrálni PayPal fiókot, mivel USA-ban a PayPal szinte minden webhelyen elfogadott. Egyes fizetési opcióknál például a tranzakció azonnal lebonyolításra kerül, viszont a tranzakciós díj magasabb lehet, míg más rendszer alacsonyabb díjjal jár, de a tranzakció több időt vehet igénybe. Bármilyen fizetési rendszert is választ, mindig emlékezzen arra, hogy mindegyik külön-külön szabályokkal rendelkezik, ezért feltétlenül tanulmányozza azokat mielőtt kiválasztana valamelyik szolgáltatást. Ide tartoznak a tranzakciós díjak, a tranzakció időtartama, valutaváltási díjak, szolgáltatási díjak és még más sajátosságok.

Alulértékelt fizetési rendszerek Magyarországon, amelyeket érdemes kipróbálni

Hogy melyik fizetési rendszert érdemes választani az teljes mértékben az igényeitől és tetszésétől függ. Itt figyelembe kell venni a fennemlített jellegzetességeket, díjakat stb. Nem az összes fizetési rendszer elérhető egyformán és mindenhol, ezért érdemes több különböző rendszert kipróbálni. Míg Magyarországon már egyre népszerűvé válik a PayPal használata, az olyan szolgáltatásokról, mint a Neteller, Skrill vagy Paysafecard még mindig kevesen tudnak. Manapság érdemes több rendszert is használni, mivel ezeket különböző célokra lehet használni. Például egyes szolgáltatással lehet kriptovalutát vásárolni, mással árukat külföldön. A lényeg az, hogy az ember nincs hozzákötve egyetlen választáshoz, hiszen annyi fizetési rendszert használhat egyszerre, amennyit akar.

Összefoglalás

Az online vásárlás és a készpénzmentes fizetés egyre népszerűvé válik és egyre többen használják. Rengeteg cég és online áruház aktívan használja a modern fizetési szolgáltatásokat. Akár kriptopénzzel is lehet vásárolni vagy befizetni valamilyen szolgáltatásokért. Az interneten keresztül perceken belül vásárolhatunk a világ bármelyik részében egy kattintással.

Mindegyik fizetési rendszer egyedi sajátosságokkal rendelkezik, ezért mindig figyelmesen olvassa el a felhasználási feltételeket. Az egyes fizetési módokkal a pénzeszközök azonnal a célzott egyenlegre kerülnek, míg másoknál az átutalás akár több munkanapot is vehet igénybe. Érdemes több fizetési rendszert is használni és különböző pénznemben, mert ebben az esetben nem fog valutaváltási díjakat fizetni. Egyes fizetési rendszerek cashback programmal kínálják fel a felhasználókat és visszatérítik az elköltött pénzeszközök valamelyik részét, amikor bizonyos árukat, szolgáltatásokat vagy bizonyos áruházakban vásárolunk. Az olyan szolgáltatásokat, mint a Neteller, Skrill és paysafecard aktívan használják a szerencsejáték létesítmények és maga a játékosok. Viszont itt érdemes elolvasni az általános szerződési feltételeket, mivel gyakran ezekkel a fizetési eszközökkel nem kapunk kaszinóbónuszokat vagy nem vehetjük ki a nyereményeket velük. Például a 7signs Сasino nem fizet ki a nyereményeket a paysafecard segítségével.