A Magyar Ügyvédi Kamara is megszólalt a Tordai Csaba ügyvédi irodájában tartott házkutatásról a Gyurcsány-Karácsony-féle baloldal ügyvédjénél

Tordai Csaba
Vágólapra másolva!
A Magyar Ügyvédi Kamara is megszólalt a Tordai Csaba ügyvédi irodájában tartott házkutatásról. Az adóhatóság a 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt, költségvetési csalás és pénzmosás gyanújával indult eljárás keretében szállt ki néhány napja Karácsony Gergely jogi főtanácsadójához, ahol fontos bizonyítékokat foglaltak le. A kamara elnöke, Havasi Dezső a Magyar Nemzetnek azt írta, Tordai esetében a fegyelmi eljárás megindítása, valamint ügyvédi tevékenységének felfüggesztése egyelőre nem történt meg. Ezekre csak azután kerülhetne sor, ha meggyanúsítják, illetve később vádat emelnek ellene.
Vágólapra másolva!

Ügyvédi karrierjét tekintve is kínos helyzetbe kerülhet Tordai Csaba, amennyiben a 99 Mozgalom ügyében zajló nyomozásban gyanúsítottként is „előveszi" őt a nyomozó hatóság. Egyelőre annyi tudható Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárával, a baloldal egyik legfontosabb háttéremberével kapcsolatban, hogy az adóhatóság a közelmúltban házkutatást tartott az ügyvédi irodájában.

Mivel Karácsony Gergely jogi főtanácsadója jelenleg is ügyvédként praktizál, a házkutatással összefüggésben a Magyar Nemzet kérdéseket intézett a Magyar Ügyvédi Kamarához.

Összességében arra voltak kíváncsiak, hogyan érinti Tordai ügyvédi tevékenységét az ellenzék félmilliárdos „mikroadománya" miatt indult eljárás vele kapcsolatos fejleménye.

Tordai Csaba Fotó: Havran Zoltán

Ebben az esetben indulhat fegyelmi eljárás Tordai ellen

Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a Magyar Nemzetnek küldött tájékoztatását változtatás nélkül közöljük:

– A házkutatásról a kamaráknak nem volt tudomása. A házkutatás elrendeléséről és foganatosításáról a hatóságoknak nem kell értesíteniük sem a területi, sem az Országos Ügyvédi Kamarát. Az eljárás alá vont ügyvéd sem tett bejelentést.

– Az ügyvédi irodában történő házkutatás esetén azonban ügyész részvétele kötelező. Ez, ismereteink szerint, megtörtént.

– A Kamarának a házkutatással kapcsolatban, illetve az eljárás jelenlegi szakaszában tennivalója nincs.

– Arról a tényről, hogy az ügyvédet bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, mind a kihallgatott ügyvéd, mind a nyomozó hatóság köteles bejelentést tenni a területi kamarának.

– Fegyelmi eljárásra, ügyvédi tevékenység gyakorlásának felfüggesztésére értelemszerűen még nem került sor.

– A gyanúsítás után elrendelt fegyelmi eljárást a fegyelmi tanács általában felfüggeszti a büntető eljárás befejezéséig, kivéve ha a tényállás teljesen bizonyított. A fegyelmi apparátus ugyanis nem rendelkezik nyomozati jogkörrel.

– A felfüggesztés ezzel egyidejűleg – hat + hat hónapra - elrendelhető, ha a gyanúsítás olyan szándékos bűncselekményre vonatkozik, amely ezt indokolja.

– Amennyiben az ügyben később vádemelés történik, és a vád olyan bűncselekmény elkövetése, amelyet a törvény öt évet meghaladó szabadságvesztéssel szankcionál, a Kamara elnöke – igazgatási eljárás keretében – köteles az ügyvédi tevékenység gyakorlását felfüggeszteni a büntető eljárás jogerős befejezéséig.

A Kamara elnökének válaszából tehát kiderült, hogy ők is nyomon követik az eseményeket, ám egyelőre nincs dolguk Tordai ügyével, hiszen fegyelmi eljárás a gyanúsítás, míg az ügyvédi tevékenység felfüggesztése a vádemelés után történhet meg.

Házkutatás a baloldal ügyvédjénél

November 9-én fordulat történt a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom homályos finanszírozása ügyében folyamatban lévő nyomozásban, ugyanis a NAV kiszállt a főpolgármester jogi főtanácsadójának, illetve Gyurcsány Ferenc bizalmasának belvárosi ügyvédi irodájába, ahol okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglalt le egy ügyész jelenlétében.

Mint ismert, Karácsonyék bűncselekménygyanús adománygyűjtése egy tavaly nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentéssel lepleződött le.

A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be több mint 500 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. A pénzek több mint négyötöde euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.

Adócsalás, pénzmosás és okirat-hamisítás a gyanú

Az ügyben Tényi István és a mozgalom számlavezetője, az OTP feljelentése alapján költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt van eljárás. Fontos körülmény, hogy a bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.

A Magyar Nemzet a botrány kirobbanása óta keresi az érintetteket, akik teljes hallgatásba burkolóztak a házkutatás nyilvánosságra kerülése óta, és számukra elérhetetlenek. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor, Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan, nem válaszolt a megkeresésre.