A szuverenitásvédelmi törvényjavaslatokat tárgyalja a parlament

Országgyűlés, őszi, plenáris, ülés
Budapest, 2023. szeptember 25. Egyperces néma felállással emlékeznek meg a képviselők a közelmúltban elhunyt volt képviselőtársaikról az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos törvényjavaslatokat tárgyalja kedden az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési honlapon olvasható napirend szerint az ülés 8 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Együttes általános vitát tartanak a kormányoldal által benyújtott három, a nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos javaslatról.

A kormány kezdeményezte az alaptörvény tizenkettedik módosítását, amelynek értelmében

az alkotmányos önazonosság védelme érdekében egy független szerv jön létre.

Az alaptörvény módosításával lehetővé válik, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak alapvető jogait és kötelezettségeit a kormány törvény helyett kormányrendeletben szabályozza.
A digitális állampolgársággal kapcsolatban az alkotmánymódosítás rögzíti, hogy az ügyek digitális intézéséhez az állam mindenki számára egy egyedi, tartós azonosítót biztosít, amely általánosan használható, és mindenki önként döntheti el, hogy használja-e.

A fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslat

elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként hozná létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

A szervezet feladata lesz, hogy feltárja és vizsgálja a más állam, külföldi szerv, szervezet érdekében végzett érdekképviseleti, dezinformációs, valamint az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységeket - ha azok Magyarország szuverenitását sérthetik vagy veszélyeztethetik -, valamint azon szervezeteket, amelyek külföldről támogatott tevékenysége a választások, illetve a választói akarat befolyásolására, vagy ilyen tevékenységek támogatására irányul.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal új fejezetet fog alkotni a központi költségvetésben, ezért tárgyalja az Országgyűlés a központi költségvetés címrendjének a Szuverenitásvédelmi Hivatallal összefüggő módosítását.