A momentumos polgármesterek is bejelentkeztek a budapesti Gyurcsány-listára

Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, DK, Demokratikus Koalíció, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.
Vágólapra másolva!
Bár Donáth Anna pár napja kategorikusan kizárta a Gyurcsány-párttal való együttműködés lehetőségét, de a lilák egyik polgármestere már arról beszél, hogy nehezen lehetne a közös lista ellen érvelni a fővárosban - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Soproni Tamást, Terézváros polgármesterét kérdezte az ATV a Demokratikus Koalíció budapesti közös listás javaslatáról. Soproni szerint még nyitott kérdésnek számít, hogy átmegy-e a parlamentben a Mi Hazánk törvényjavaslata a tisztán listás fővárosi választásról, mely azt mondja ki, hogy

az a párt állíthat listát, amelyiknek van saját főpolgármester-jelöltje, vagy három polgármesterjelöltje.

Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, DK, Demokratikus Koalíció Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Nem akarják „összezavarni a választókat"

A momentumos politikus felvetette, el lehet gondolkodni azon, hogy a polgármesterek részvételével vagy arányos választással jöjjön létre a Fővárosi Közgyűlés. De ha a parlament megszavazza a Mi Hazánk javaslatát, a tisztán listás fővárosi választást; akkor

nehezen lehetne a közös ellenzéki lista ellen érvelni,

hogy egy közös listát, és egy közös főpolgármester-jelöltet állítson az ellenzék Budapesten jövő júniusban az önkormányzati választáson, annak érdekében „hogy ne zavarják össze a választóikat" – jelentette ki Soproni Tamás.

Fekete-Győr András, Soproni Tamás és Orosz Anna Forrás: Facebook

Mindez azért is érdekes, mert a VI. kerületi polgármester pártjának vezető politikusa, Donáth Anna egy hónapja szállt bele a Gyurcsány-pártba egy vitriolos publicisztikában, amelyben hazugnak nevezte a korábbi kormányfőt. Donáth pár nappal ezelőtt még egyértelműbben zárta ki a közös lista lehetőségét Gyurcsányékkal, mondván:

Kérdés, hogy ezek után van-e még visszaút a 2022-ben összefogó pártoknak, de tekintve, hogy Gyurcsányék pár napja bejelentették, hogy mégis támogatják Karácsony Gergelyt a jövő júniusi választáson, a Momentumnak nem sok mozgástere maradt az általa is támogatott főpolgármester tekintetében.