Egy baloldali képviselő védi Tordai Csaba irodáját?

Tordai Csaba
Vágólapra másolva!
Érdekes egybeesés, hogy amikor a Magyar Fejlesztési Bank székházának eladási ügye nyilvánosságra került, pont akkor hangzatos kampányolásával a társasház ingatlanjait vette célba Kovács Alex Gábor V. kerületi baloldali önkormányzati képviselő. Az ügy hátterében állhat, hogy Tordai Csaba ügyvédi irodáját is érinti a nagy értékű ingatlan értékesítése - írta a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

A hét elején jelent meg a hír, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverésre bocsátja az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) székhelyét. A Vécsey utca 4. szám alatti társasház többségi tulajdonosának ingatlanértékesítése iránt az V. kerületben baloldalon politizáló Kovács Alex Gábor feltűnően nagy érdeklődést mutat közösségi oldalának tanúsága szerint; kritizálva, kifogásolva a lehetséges tranzakciót. Ez annak a tükrében figyelemre méltó, hogy a Vécsey utca 4. szám alatt található annak a Tordai Csabának az ügyvédi irodája, ahol a napokban a lakók jelzése alapján házkutatást is tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Tordai Csaba Fotó: Havran Zoltán

Tordai Csaba Gyurcsány Ferenc egykori kormányának államtitkára, Bajnai Gordon bizalmasa, Karácsony Gergely ügyvédje és főtanácsadója. A Vécsey utca 4. szám alatti ingatlanokért aggódó Kovács Alex Gábor nemrég még az MSZP színeiben politizált, jelenleg azonban párttámogatás nélkül vált az önkormányzati kampányban Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes ellenfelévé, aki viszont a Momentum propagandagépezetének teljes körű támogatását élvezi. Mindezek fényében felmerül a kérdés: csupán véletlen egybeesés, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester mozgalmának állítólag mikroadományokból összegyűjtött félmilliárdos kampánytámogatását kezelő Tordai Csaba irodájának épületét „védelmezi" Kovács Alex Gábor? Vagy esetleg így próbál Kovács a saját kampányához támogatást szerezni a mikroadományokból?

Annak ellenére, hogy Kovács Alex Gábor gyakorta szót emel önkormányzati ingatlanértékesítések ellen, maga is rendelkezik egy V. kerületi ingatlannal, amit a Belváros önkormányzatától kedvezményes áron, részletfizetéssel vásárolt meg, azonban a szomszédok elmondása szerint nem él ott, hanem irodahelyiségként másnak adta használatba.

A Magyar Fejlesztési Bank székházának lehetséges eladása már jó ideje téma. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium azzal indokolta az eladást, hogy a bank a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, olcsón fenntartható székházba költözhessen. Ezzel egybeesnek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai, amelyek szerint nem helyes, ha állami hivatalok és cégek drága és értékesíthető belvárosi ingatlanokban működnek. A miniszter egy nyári Kormányinfón ismertette, hogy a kormány vizsgálja, miként lehet ezeket a szerveket bérleményből saját tulajdonba költöztetni és a Belvárost elhagyni. A Portfólió gazdasági lap úgy tudja: az MFB székházát több mint 7,5 milliárd forintos kikiáltási áron kínálják, és az érdeklődőknek már a licitáláshoz is kétmilliárd forintot kell befizetniük. A licit novemberben zajlik majd, mindössze három nap alatt. Úgy tudni, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már korábban feladatul kapta, hogy értékesítsen állami ingatlanokat, amelyek részben fedezni fogják a Budapest Airport megvásárlását.

A Nádor utca és Vécsey utca által határolt sarokházban lévő MFB-székhely olyan épületben van, ahol a 75 százalékos állami tulajdon mellett közel 12 százaléknyi önkormányzati tulajdon és 13 százalék magántulajdon teszi ki a tulajdonosok körét. Az épületben lakóingatlanok és irodák is találhatók.