Elutasítja a magyarok többsége Ukrajna csatlakozását az Európai Unióba

European Commission President Ursula Von Der Leyen Visits Kyiv, Amid Russian Invasion Of Ukraine. NurPhoto General news Ukraine Crisis Unrest Conflict and war May 9 2023 9th May 2023 Ukraine War 2023 Horizontal WAR
European Commission President Ursula von der Leyen and Ukrainian President Volodymyr Zelensky shake hands after a joint a press-conference, during their meeting at National Sanctuary Complex Sophia of Kyiv in Kyiv, Ukraine 9 May 2023, amid Russian invasion of Ukraine. European Commission President Ursula von der Leyen has arrived in Kyiv to celebrate Europe Day together with Ukrainians and stated that Ukraine is part of a single European family, according to local media. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem támogatja a magyarok többsége Ukrajna EU-csatlakozását a Nézőpont Intézet friss, a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása szerint. A lap közölte, még a baloldaliak 44 százaléka és a kormány álláspontjával általában szemben álló fővárosiak 54 százaléka sem ért egyet az ukrán csatlakozással.
Vágólapra másolva!

A magyarok 62 százalékos többsége nem ért egyet azzal, hogy Ukrajnának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, s kevesebb mint feleannyian (26 százalék) értenek egyet vele – derül ki a Nézőpont Intézet friss, a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából.

A kormánypárti szavazók többsége egységes állásponton van, csaknem négyötödük (78 százalék) ellenzi Ukrajna csatlakozását.

Nehéz feladat elé állítja azonban a baloldali pártokat a baloldali szavazók megosztottsága, miután ugyanakkora arányban tartják elfogadhatatlannak (44 százalék) Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, mint amekkora arányban támogatnák azt (44 százalék). Ráadásul a radikális jobboldali ellenzék, a Mi Hazánk szavazótábora is egyértelmű véleményen van a kérdésben, 81 százalékuk ellenzi az ukránok belépését.

A Magyar Nemzet hozzátette,

még a kormány álláspontjával általában szemben álló fővárosiak 54 százaléka sem ért egyet az ukrán csatlakozással,

szemben a budapestiek kevesebb mint harmadával (harminc százalék), akik egyetértenek. Kiemelik, hogy nincs olyan egyéb társadalmi csoport (nem, életkor, településtípus alapján), amely támogatná a szomszédos ország belépését.

Forrás: Magyar Nemzet

Kérdés a nemzeti konzultációban
A Nézőpont Intézet a felméréshez készített elemzésében rámutatott, hogy a magyar kormány most kezdődő nemzeti konzultációjának tizenegy kérdése közül az egyik a háborúban álló Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozására vonatkozik.

Míg az unió brüsszeli vezetése egyre sürgeti az ukránok csatlakozási tárgyalását, a magyar kormány nem támogatja azt, amíg a kárpátaljai magyar kisebbség jogai sérülnek.

Az elemzés szerint nagy változtatásokra lenne szükség ahhoz az ukrán vezetés részéről, hogy ez az álláspont megváltozzon.