Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást adta ki ónos eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye 14 járására - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtök este.
Vágólapra másolva!

Az Északi-középhegységben és tágabb térségében az esti órákban egyre nagyobb területen vált intenzív ónos esőbe a csapadék.

Pest vármegye északkeleti területein, Nógrádban, a Mátra és a Bükk térségében 5 millimétert meghaladó ónos eső valószínű, de tágabb térségükben is számottevő mennyiségre lehet számítani.

Az ónos csapadék intenzitása a késő esti óráktól kezd csökkenni, ezzel együtt fokozatosan mérséklődik a területi kiterjedése is - írták.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazásán keresztül is lehet tájékozódni.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait.

Az érintett területeken fokozott odafigyelést kérnek mindenkitől. Azt tanácsolják az embereknek:

ha tehetik, ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval. Ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében.

Célszerű készülni arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram, ezért azt javasolják az embereknek, hogy készítsenek be elemlámpát vagy gyertyát.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot - tanácsolja a OKF.

A fővárosban egyre inkább az eső lesz a jellemző

A főváros térségében egyre inkább az eső lesz a jellemző az ónos eső helyett - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon a csütörtök késő délutáni adatok alapján.

Késő délutáni extra szonda adatai szerint bár továbbra is alacsonyabb a hőmérséklet az előre jelzettnél, már a légkör alsó szintjeinek hidegebb részein is fagypont környékén van, és további enyhülés várható.

A címlapi kép illusztráció!