Újabb sarc Karácsonyéktól

VII. kerület, Erzsébetváros, parkolás, parkoló, zóna, parkoló zóna, parkolási zóna, fizető parkolás, őr, parkolóőr
VII. kerületi fizetős parkolás 2020 július 22-én
Vágólapra másolva!
Döntés születik több kerület fizetős parkolási zónájának a bővítéséről a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén. A főváros két budai és két pesti kerületben is hozzányúl a fizetős zónahatárokhoz és parkolási díjakhoz; van olyan utca, ahol a drágább kategóriába sorolják a díjszabást. Mindezt a főpolgármester más ügyekkel együttesen bocsátja szavazásra. Az ellenzéki többség várhatóan hozzájárul majd az újabb sarchoz - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén döntenek a napirend szerint több kerület fizetős parkolási zónájának a bővítéséről. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztésben a IX. kerületben a C várakozási övezetet bővítik a Vágóhíd utca–Üllői út–Könyves Kálmán körút–Soroksári út által határolt területtel. A XI. kerületben az őrmezői térség D várakozási övezetből C övezetbe kerül, a várakozási idő három órában történő maximálása érdekében.

Továbbá a Hegyalja út–Budaörsi út–Zólyom köz–Zólyomi út–Radvány utca–Breznó köz által határolt terület, beleértve a határoló utakat is, továbbá a Nedecvár utca, a Breznó köz és a Muskotály utca teljes hossza bekerül a C várakozási övezetbe. A XII. kerületi 9814/9 helyrajzi számú ingatlan (az Istenhegyi út és a Németvölgyi út találkozásánál) átkerül B várakozási övezetből A övezetbe. A XIV. kerületben a C várakozási övezetet bővítik a Csömöri út–Rákospatak utca–Vezér utca–Egressy út–Lőcsei út–Szugló utca–Fűrész utca–Bosnyák utca–Lőcsei út–Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11–20. mögötti terület is fizetős lesz.

A főváros két budai és két pesti kerületben is hozzányúl a fizetős zónahatárokhoz és parkolási díjakhoz; van olyan utca, ahol a drágább kategóriába sorolják a díjszabást Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az előterjesztésről ma szavaznak a képviselők, és amennyiben átmegy a javaslat, a város újabb részein kell majd fizetni a parkolásért. Karácsony Gergely főpolgármester az előterjesztésében a kerületi önkormányzatokra hivatkozott, és úgy fogalmazott, hogy az ő kezdeményezésükre tervezi bevezetni az újabb szigorításokat.

A parkolási rendelet módosítása nem önálló előterjesztésként kerül a Fővárosi Közgyűlés elé, hanem a taxiszolgáltatásokat érintő feladatok ellátásával kapcsolatos ügyekkel vették egy kalap alá, azaz Karácsony az autósok elleni újabb sarcot elbújtatta más ügyek közé.

„Az elmúlt időszakban az egyes kerületi önkormányzatoktól érkezett, a parkolási övezetekkel kapcsolatos javaslatok átvezetése érdekében a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló parkolási rendelet módosítására is javaslatot tesz az előterjesztés, az alábbiakban részletezett indokok okán" – írta meglehetősen magyartalan megfogalmazásban Karácsony Gergely az előterjesztésben.

Hozzáteszi: az övezetek bővítését érintő kérelmeket alátámasztották telítettségi vizsgálattal, indokolt tehát ezeket átvezetni a parkolásra vonatkozó rendeletbe. A zónák közti átsorolásokat a kerületek által a parkolásüzemeltetés során szerzett tapasztalatok indokolják.