A magyar szuverenitás megőrzése a legfontosabb feladat

ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt, ORBÁN Viktor,  Országgyűlés, Orbán Viktor,  Orbán Viktor miniszterelnök, Parlament, 2022.09.26.
Budapest, 2022. szeptember 26. A képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján 2022. szeptember 26-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányfő mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b). MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Évek óta vannak kísérletek arra, hogy külföldi személyek és szervezetek befolyást szerezzenek Magyarországon, és a most benyújtott szuverenitásvédelmi törvényjavaslat ezzel szemben nyújt védelmet - mondta Tuzson Bence Igazságügyi Miniszter az Országgyűlésben a törvényjavaslat expozéjában. A dollárbaloldalnak nem tetszik, hogy a szuverenitási törvény büntethetővé tenné a külföldi kampánypénzek elfogadását – képviselőik mind a törvény ellen szólaltak fel.
Vágólapra másolva!

Szuverenitásunk megőrzése a legfontosabb feladattá vált - mondta Tuzson Bence a szuverenitásvédelmi törvény keddi vitájában.Az Igazságügyi miniszter szerint a 2022-es választásokon bebizonyosodott, hogy nemzetközi erők be akarnak avatkozni a választásokba. A szuverenitás védelme napi szintű feladattá vált - tette hozzá. Tuzson arról is beszélt, hogy egy európai birodalmat akarnak létrehozni, ami veszélybe sodorja az alkotmányos önazonosságunkat, és mindezt nem hagyhatjuk.

Tuzson Bence: A Szuverenitásvédelmi Hivatal célja a külföldi befolyásszerzés megakadályozása lesz Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tuzson rámutatott arra is, hogy nemzetbiztonsági vizsgálatok támasztják alá a külföldi beavatkozási kísérleteket.

A szuverenitás védelme a mostani javaslattal alaptörvényi védelmet kap – mondta Tuzson.

Tuzson szerint figyelemmel kell lenni a magyar emberek véleményére is, ezért indított a kormány nemzeti konzultációt.

Hamarosan megismerhető lesz a magyar emberek véleménye minden olyan kérdésben, amely Magyarország szuverenitása szempontjából kiemelten fontos.

Varga Judit: Kétfrontos harc folyik

A szuverenitás lényege, hogy az adott állam főhatalmat gyakorol a saját területe fölött, és képes nemzetközi kapcsolatokat kiépíteni a többi országgal – mondta Varga Judit. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a szuverenitásért mindennap meg kell harcolni.

Varga Judit: Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek Forrás: MTI/Kovács Attila

Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek – mondta Varga Judit.

A nyilvánosság előtt is a befolyásszerzési kísérletek Magyarországon; ismert tény, hogy a 2022-es kampányban külföldről akarták befolyásolni az országgyűlési választásokat, ezt igazolta az egységes baloldal támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is.

Maga az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje is úgy nyilatkozott, hogy a kampány során több millió amerikai dollár érkezett hozzájuk az Egyesült Államokból - tette hozzá.

Úgy összegzett, a baloldali politikusok a törvényeket kijátszva külföldi szervezetektől pénzt fogadtak el és ezeket a forrásokat felhasználva akartak hatalomra kerülni, ki tudja, milyen ígéretekért cserébe. A képviselő emlékeztetett: a magyar szabályozás jelenleg is tiltja, hogy pártok külföldi támogatást fogadjanak el, de 2022 tavaszán ezt az egységes ellenzék azzal kerülte meg, hogy politikai tevékenységet végző civil szervezetein és gazdasági társaságokon keresztül használta fel a külföldről érkező összegeket.

Sérül azzal az ország szuverenitása - folytatta -, ha a hatalom olyan szervezetek kezébe kerül, amelyek függőségi viszonyban állnak valamely külföldi hatalommal, szervezettel, ezért szükséges a jelenlegi szabályozás szigorítása. Varga Judit elmondta,

Közölte, a büntető törvénykönyvben új tényállás lesz a választói akarat tiltott befolyásolása, valamint tiltani fogják a választói akarat befolyásolása érdekében külföldről érkezett támogatás felhasználását.
Az előterjesztés becsukja a kiskaput a trükközés előtt, és következménye lesz annak, ha valaki külföldi pénzt használ fel a kampányban - mondta.

Ismertette azt is, hogy az alkotmányos önazonosság védelme érdekében független szervként létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Varga Judit szerint onnan is lehet tudni, hogy a téma rendkívül fontos, mert úgy látszik, "Brüsszelben és Washingtonban megint sikerült eltalálni egy ideget". Az Európai Parlamenttől, a progresszív, liberális médián át egészen az Európa Tanács emberi jogi biztosáig már "áll a bál", és tiltakoznak a törvényjavaslat ellen - közölte.

Mit kértek a baloldaltól?

Zsigó Róbert, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat célja a demokratikus elszámoltathatóság biztosítása, és a külföldi befolyástól mentes választások biztosítása. 1990 óta konszenzus volt abban, hogy külföldi forrást nem vontak be a pártok, de a 2022-es választáson a baloldal amerikai és más forrásból származó dollárokból kampányolt - tette hozzá. Ez a rendkívül súlyos cselekedet mutatta, hogy a hatályos szabályozás nem biztosítja az ország szuverenitását - közölte Zsigó.

Zsigó Róbert: A mai napig nem tudjuk a baloldal Forrás: MTI/Bús Csaba

A Fidesz képviselője elmondta, mintegy 4 milliárd forintnyi dollárt kapott a baloldal a tavalyi kampányra, és ezt Márki-Zay Péter is elismerte. A titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy Karácsony Gergely mozgalma is 506 millió forintnyi valutát kapott. Az ügyekben hatóságok is vizsgálódnak - tette hozzá. Szólt arról is, hogy kemény büntetésre számíthatnak azok, akik külföldi pénzért cserébe árulják az ország szuverenitását. A jövőben a civil szervezetekre, ha választáson indulnak, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a pártokra - tette hozzá.

Nehéz visszaszerezni a szuverenitást

A magyar szuverenitást nagyon könnyű elveszíteni, de sokkal nehezebb visszaszerezni - mondta Simicskó István, a KDNP vezérszónoka. A rendszerváltás hozta el, hogy Magyarország ismét szuverén állam lehet - tette hozzá.

Simicskó rámutatott arra is, hogy továbbra is szuverén államként kell, hogy tekintsenek Magyarországra a nemzetközi színtéren.

Simicskó István: A KDNP támogatja a szuverenitás megvédését Forrás: MTI/Kovács Tamás

A KDNP képviselője szerint míg Németországban templomokat zárnak be, addig nálunk befogadják az onnan érkező harangokat.

Lehetetlenné kell tenni, hogy külföldi finanszírozók befolyásolják a választásokat, és a mostani törvénymódosítás ezt a célt szolgálja - hangsúlyozta a képviselő. Fokozott állami figyelem kell, és fel kell térképezni a beavatkozási kísérleteket - tette hozzá.

A dollárbaloldal nem tetszik, hogy a szuverenitási törvény büntethetővé tenné a külföldi kampánypénzek elfogadását – képviselőik mind a törvény ellen szólaltak fel.

Honnan jött a 4 milliárd forint?

Nacsa Lőrinc, KDNP-s képviselő a baloldali felszólalásokra azt reagálta, hogy teljesen szürreális dolgok hangzottak el.

erre az egy kérdésre nem adtak választ - tette hozzá.

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője a Gyurcsány-kormány által százmilliókkal kitömött Political Capital javaslatait vezetné be Magyarországon. A Momentumos képviselő ismét bebizonyította, hogy nem ismeri a házszabályt, mivel a kétperces felszólalása után egy újabb kétperces hozzászólást szeretett volna, de erre az érvényben lévő házszabály szerint nincs lehetősége.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) szerint szükséges a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása.

Az előterjesztőként felszólaló Nacsa Lőrinc (KDNP) tanulságosnak nevezte a vitát, amelyben "a baloldaliak megint tereltek, megint hazudtak, másról beszéltek, mint ami a törvényben le van írva", és csak a lényegről nem ejtettek szót. Önök négymilliárd forintnyi dollárt fogadtak el a választási kampányukba, ezt eltagadták - mondta, hozzátéve, miniszterelnökjelöltjük végül beismerte a tényt, majd pártelnökeik azt közölték, nem vették észre, hogy ennyi pénz érkezett a kampányra. Szerinte az ellenzők "azon aggódnak, hogy nem fog jönni több pénz" az önkormányzati és európai parlamenti választási kampányukba.

Önök elkövették az elmúlt 33 év legnagyobb korrupciós botrányát -

fogalmazott, megjegyezve, az érintetteknek arról kellene beszélniük, hogy ki és miért cserébe adta ezt a pénzt az ellenzéki összefogásnak. Önök a tavalyi évben Magyarországot elárulták és a magyar szuverenitást veszélybe sodorták - jegyezte meg. Hangsúlyozta, az érintettek ugyan nem nyilatkoznak e kérdésben, ám gyanítható, mit kérték tőlük a támogatók: azt, hogy küldjenek fegyvert Ukrajnába, töröljék el a gyermekvédelmi törvényt, a rezsicsökkentést és az extraprofitadót, amint kormányra kerülnek.

Nacsa Lőrinc azt vetette fel, az ellenzéki felszólalók miért nem emlegették a francia vagy az amerikai példát; előbbiben a jelölő egyesület a saját vagyonából sem adhat támogatást a választáson induló jelöltjének, ha pedig kiderül, hogy valaki külföldről kapott támogatást, akkor törlik választási eredményét.
Az európai ügyészséghez való csatlakozásról úgy nyilatkozott, "mi nem támogatjuk azt a javaslatot, hogy még több hatalmat adjunk Brüsszelnek". Mert az már úgyis túl nagy, ráadásul visszaélnek vele - tett hozzá. Önöknek a választási szempontjaik fontosak, nekünk pedig a hazánk - összegezte álláspontját Nacsa Lőrinc.

Miről szól a mostani módosítás?

A kormány korábban kezdeményezte az alaptörvény tizenkettedik módosítását, amelynek értelmében az alkotmányos önazonosság védelme érdekében egy független szerv jön létre. Az alaptörvény módosításával lehetővé válik, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak alapvető jogait és kötelezettségeit a kormány törvény helyett kormányrendeletben szabályozza. A digitális állampolgársággal kapcsolatban az alkotmánymódosítás rögzíti, hogy az ügyek digitális intézéséhez az állam mindenki számára egy egyedi, tartós azonosítót biztosít, amely általánosan használható, és mindenki önként döntheti el, hogy használja-e.

A fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslat elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként hozná létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. A szervezet feladata lesz, hogy feltárja és vizsgálja a más állam, külföldi szerv, szervezet érdekében végzett érdekképviseleti, dezinformációs, valamint az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységeket - ha azok Magyarország szuverenitását sérthetik vagy veszélyeztethetik -, valamint azon szervezeteket, amelyek külföldről támogatott tevékenysége a választások, illetve a választói akarat befolyásolására, vagy ilyen tevékenységek támogatására irányul. A Szuverenitásvédelmi Hivatal új fejezetet fog alkotni a központi költségvetésben, ezért tárgyalja az Országgyűlés a központi költségvetés címrendjének a Szuverenitásvédelmi Hivatallal összefüggő módosítását.