Szijjártó Péter: Az EU gazdaságát ma kudarc és sikertelenség jellemzi az ideológiai alapú szankciók miatt

Vágólapra másolva!
Ma kudarc és sikertelenség jellemzi az Európai Unió gazdaságát az ideológiai alapú és érzelemvezérelt politika következményeként, miközben mára egyértelmű, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók kudarcot vallottak - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy napirenden volt az Oroszországgal szembeni szankciók kijátszása, ami ugyancsak bizonyítja a büntetőintézkedések értelmetlenségét, az eredetileg kitűzött célok elérésének csődjét.

- fogalmazott.

Ebből pedig szavai szerint a józan ész talaján állva az következne, hogy ennek így nincs értelme, viszont a kérdést ideológiai alapon megközelítők úgy látják, hogy még tovább kell szigorítani.

Mint elmondta, most, hogy a tizenkettedik szankciós csomagról tárgyalnak, ismét fel kell vetniük az alapkérdést, hogy hol van az elemzés az első tizenegy csomagról. Hol van a hatásokról szóló jelentés? Ki az, aki meg tudja mondani, hogy az első tíz szankciós csomag milyen gazdasági károkat okozott Európának?

- tette hozzá.

Szijjártó Péter sérelmezte, hogy bizonyos tagállamok olyan javaslatokkal álltak elő, amelyek rendkívüli mértékben veszélyeztetnék mások, köztük hazánk energiabiztonságát. Példaként hozta fel a nukleáris szankciókat, és figyelmeztetett, hogy ilyen intézkedéseket a kormány soha nem fog támogatni, ugyanis ez sértené az ellátás biztonságát rövid, közép és hosszú távon egyaránt.

Vajon kinek az érdekét szolgálná egy ilyen szankció kivetése? Ugyanis nem Európáét, s az európai uniós tagországokét, az egészen biztos

- mondta.

Kiemelte, hogy egyesek az orosz kőolaj vásárlására vonatkozó kivételeket is megszüntetnék 2025-ben, ami ugyancsak élesen ellentétes lenne a magyar érdekekkel, ezzel ugyanis felszámolnák a biztonságos ellátás lehetőségét, a kormány ezért ehhez sem fog semmi szín alatt hozzájárulni.

Az újabb szankciós javaslatcsomagot hétfőn este vagy kedden bocsátja a tagállamok rendelkezésére az Európai Bizottság, és arról már szerdán újabb vita lesz nagyköveti szinten - tájékoztatott.

- jelentette ki.

A tárcavezető arra is kitért, hogy az EU versenyképessége több évtizedes távlatban ma van legrosszabb állapotban, s ezen gazdasági "kudarc és sikertelenség" oka az "ideológiai alapú, érzelmek által vezérelt gazdaságpolitika".

A miniszter elmondta, hogy vannak szerencsére ezzel ellentétes, jó példák is. Ha a gazdaságpolitikát az észszerűségre, józan észre, nemzeti érdekekre alapítják, mint például mi, Magyarországon, akkor az viszont sikeres tud lenni, ezért is dőlnek meg évről évre a nemzetgazdaság teljesítményét mutató rekordok.

Majd emlékeztetett rá, hogy idén sikerül megduplázni a tavalyi beruházási rekordot, ahogyan az export is 6-8 százalékkal bővül a számítások szerint.

Végezetül kifejtette, hogy napjainkban az egész világgazdaság működési problémákkal küzd, és ennek egyik fő oka, hogy olyan törekvések kaptak erőre, amelyek célja a kelet-nyugati együttműködés ellehetetlenítése, a világ ismételt blokkosodása.

- közölte.

Illetve rámutatott, hogy ennek előnyei Magyarországon is jól láthatók, amely fontos találkozási pontja a kelet és a nyugati beruházásoknak, különösen az autóipar területén.

Leszögezte: ezen kötelékek felszámolása kiütéssel érne fel az európai gazdaság számára, munkahelyek százezrei kerülhetnének veszélybe.

Ezért arra kérjük itt a brüsszelieket, arra kérjük az európai uniós kormányokat, hogy ne avatkozzanak bele a vállalatok természetes működési menetébe

- mondta.