Szijjártó Péter: Magyarország támogatja a globális gazdasági és ipari együttműködést

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. november 16. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Wasion Holdings Limited projektbejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. november 16-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány támogatja a globális gazdasági és ipari együttműködést, ugyanis Magyarország példáján is jól látszik, hogy ez milyen kölcsönös előnyökkel járhat a szereplők számára - hangsúlyozta a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bécsben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének (UNIDO) közgyűlésén mindenekelőtt arról számolt be, hogy a világgazdaság az utóbbi pár évben kétszer is a feje tetejére állt, először a koronavírus-járvány rámutatott az emberiség védtelenségére, majd pedig az ukrajnai háború nyomán az egekbe szöktek az árak.

Kiemelte: a kormány nemzeti válaszokat adott ezen kihívásokra, és ennek eredményeként hazánk nem pusztán túlélte a válságokat, de megerősödve került ki belőlük.

Szavai szerint ebben döntő fontosságú volt, hogy kitartottak a munkaalapú társadalom létrehozását, a munkahelyteremtést és az újraiparosítást célként kitűző gazdasági stratégia mellett, így nem fogadták el a tömeges munkanélküliség elkerülhetetlenségét, az állami forrásokat ehelyett annak megelőzésére fókuszálták.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ennek keretében a valaha volt legjelentősebb beruházásösztönzési programot hirdették meg, majd az ukrajnai háború kitörése után támogatni kezdték a vállalatok energiafüggetlenségének megerősítését - tájékoztatott.

Szijjártó Péter ezután kiemelte, hogy Magyarország gazdasági sikereinek alapja, hogy fontos találkozási pontjává vált a keleti és a nyugati beruházásoknak.

"Így napi szinten tapasztaljuk, hogy milyen erős kölcsönös függőség alakult ki ezen cégek között, milyen hatékonyan tudnak együttműködni a keleti és nyugati vállalatok, és milyen előnyökkel jár ez" - sorolta.

Ezzel szemben "riasztónak, aggasztónak" minősítette, hogy egyre erősödnek azok a hangok Nyugaton, amelyek az Európa és Kína közötti gazdasági együttműködés elvágását, de legalábbis korlátozását tűzik ki célként, ami óriási problémákat okozna.

Úgy vélekedett, hogy a valódi kockázatot éppen az úgynevezett kockázatmentesítés jelentené, ugyanis az a világ újbóli blokkosodásával járna, aminek terén Közép-Európának nagyon rosszak a tapasztalatai.

Magyarország ehelyett a konnektivitást, a tisztességes együttműködést támogatja a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján - jelentette ki.

A miniszter közölte, hogy hazánkban a keleti és a nyugati vállalatok egyenlő bánásmódban részesülnek, amit jól demonstrál, hogy mára mindhárom német prémium autómárka jelen van, és közben a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közül öt elkötelezte magát Magyarország mellett.

Végezetül pedig a magyar kormány támogatásáról biztosította az UNIDO-t a globális gazdasági és ipari együttműködés érdekében végzett tevékenységét illetően.

Illetve arra is kitért, hogy Magyarország keletről a háború, délről az illegális migráció nyomás jelentette kihívásokkal néz szembe, utóbbi kezeléséhez pedig a kiváltó okok megszüntetésére lenne szükség, így a kibocsátó országokba beruházásokat kellene vinni, fejleszteni kéne a helyi ipart.