Tömeges e-mailtörlések: Karácsony főtanácsadója takarított a szocialista kormányzat után 2010-ben

Tordai Csaba, Kontra
Vágólapra másolva!
Annak a Tordai Csabának az ügyvédi irodájában tartottak nemrég házkutatást Karácsony Gergelyék bűncselekménygyanús mikroadomány-gyűjtése miatt, aki a 2010-es kormányzati átadás-átvétel során minisztériumi e-mailek tömeges kitörlése felett bábáskodott. Tordai Csaba már tíz napja elérhetetlen telefonon, Karácsony főtanácsadója az írásban feltett kérdésekre sem válaszolt idáig, így egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepe volt a 99 Mozgalom botrányos adománygyűjtésében.
Vágólapra másolva!

Tordai Csabára kulcsszerep hárult 2010-ben, amikor a választásokat követően elérkezett az idő, hogy a szocialisták átadják a minisztériumokat a Fidesz-KDNP-nek. A Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként ő vezényelte le a váltást, ami végül botrányba fulladt.

Történt ugyanis, hogy az elektronikus levélfiókokért felelős Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) szakemberei kiürítették a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak és miniszteri titkárságvezetőinek e-mail-fiókjait. Erről Tordai Csaba tájékoztatta az érintetteket.

A Helyi Téma akkori cikke szerint Tordai egy olyan emailt küldött a kollégáinak, amelyben ez állt: Az átadás-átvételhez kapcsolódó biztonsági mentést a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2010. május 28-án 14 óra után kezdi meg. A miniszterek és államtitkárok utolsó munkában töltött munkanapján a munkaidő végén (13 óra 30 perckor) a miniszterek és az államtitkárok személyes fiókjait (levelezési fiók, dokumentumok mappa stb.) a KSZF törölni fogja, ezt követően a régi mailcímek nem fogadnak leveleket és azokról nem küldhető e-mail. Kérem, hogy a szükséges személyes archiválásokat eddig az időpontig végezzék el.

Az Index.hu ekkor úgy értékelte a kialakult helyzetet: „a fiókok péntek délutáni törlése jelentősen megnehezítette a hétfői átadások szervezését, és lebénította a kommunikációt az új és régi vezetők között."

Tordai Csaba Forrás: Kontra

Tordai politikai karrierjét megtörte a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése és választási sikerei, ám 2019 októberében visszatért. A Városháza-gate hangfelvételei alapján maga Bajnai Gordon ajánlotta be Tordait Karácsonynál.

A volt kormányfő régi harcostársa, Gansperger Gyula pedig arra hívta fel a figyelmet a hanganyagokon, hogy Tordai Csaba ugyan nem „pénzezik", vagyis a korrupciós összegekből nem részesül, de kulcsszerepet visz az ügyekben. – Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságba, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza – mondta Gansperger Gyula. Bajnai Gordon pedig egyenesen úgy fogalmazott, „gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik".

A Soros György által is finanszírozott Direkt36 nevű portál 2020 októberében jött ki egy hosszú anyaggal, amelyben számot vetettek Karácsony első főpolgármesteri évével. Ebben szintén a főpolgármester egyik erős emberének nevezik Tordait, aki nélkül fontos döntés nem születik meg. Mint fogalmaztak, tisztsége ugyan szerény hangzású, ám ő Karácsony legközelebbi bizalmasa.

– A Városháza működését ismerő források szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik olyan nagy horderejű projektekben is, mint amilyen például a fővárosi parkolás átalakítása – olvasható a cikkben.

Karácsony és Tordai között nem csupán a kollegiális kapcsolat erős: a Direkt36 szerint mindketten részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben. Később a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek. Mint a portál írja, pályájuk ezután szétvált, ám barátságuk megmaradt.

A főpolgármester 2019 augusztusában kereste meg Tordait a feladattal, hogy segítsen neki a majdani városházi struktúra kialakításában. A munka egy olyan szervezet felállítása volt, ami működhet egy sok párt által irányított rendszerben.

Tordai Csaba azt a tapasztalatot vitte a Városházára, amelyet a szocialista kormányok alatt szerzett. A portál szerint arra jött rá, hogy nem a csúcspozíciók számítanak, hanem a második és harmadik vonal, mert ott dől el, hogy tud-e hatékonyan működni egy szervezet. Ezért az önkormányzatnak ezt a zónáját akarta megerősíteni, de közben nemcsak a szervezet koncepciójának kialakításán dolgozott, hanem ő maga is hozott embereket pozíciókba.

– Olyan gócpontokat akar, ahol minden megvalósítás az ő embereinél van – mondta egy olyan városházi dolgozó, akit szintén Tordai vitt be a szervezetbe. Végül a kialakuló rendszerben Karácsony barátja és bizalmasa, Gyurcsány és Bajnai egykori főembere meghatározó szerepet tudott betölteni.

A Tordai Csaba ügyvédi irodájában tartott házkutatást követően a Magyar Nemzet kérdésekkel fordult Karácsony jogi főtanácsadójához, a főpolgármesterhez és a 99 Mozgalom pénzügyeit korábban intéző Perjés Gábor párbeszédes önkormányzati képviselőhöz. Megkereséseikre idáig egyik érintettől sem kaptak választ - írja a Magyar Nemzet.