A finanszírozási botrányról hallgat, a parkolásba beleszól Karácsony legfőbb bizalmasa

Tordai Csaba, OSI
Vágólapra másolva!
Budapest négy kerületében folytatódik Karácsony autós üldözése: eddig ingyenes zónákat változtatnak fizetőssé, néhány helyen pedig emelkedik a parkolási díj. A budapesti parkolási rendszer átalakításáért Tordai Csaba, Karácsony Gergely főjogásza és jobbkeze felel, aki nemrég súlyos botrányba keveredett. A gyanú szerint az ügyvédi irodájában hamisíthatták meg a főpolgármester félmilliárdos adománygyűjtésének dokumentációit - írta a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalta és fogadta el azt a Karácsony Gergely által aláírt javaslatot, amely alapján több közterületen drágul a parkolás, köztük olyan helyeken, ahol pedig eddig nem kellett díjat fizetni. Karácsony Gergely azzal magyarázza a történteket, hogy a szóban forgó javaslatok az egyes kerületi önkormányzatoktól érkeztek, vagyis a fővárosnak, vagyis neki, azokhoz semmi köze.

Csakhogy a főpolgármester kulcsemberének, Tordai Csabának éppen a parkolás az egyik legfontosabb témája. A balliberális Direkt 36 írt arról, hogy Tordai Csaba Karácsony aláírása előtt főjogászként mindent ellenőriz jogi szempontból, sőt! – A Városháza működését ismerő források szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik olyan nagy horderejű projektekben is, mint amilyen például a fővárosi parkolás átalakítása – tartalmazza cikk.

Az említett parkolási átalakítást pedig jól ismerheti a budapesti közönség: 2022 őszétől négy parkolási övezetet hoztak létre a fővárosban, ami komoly áremelést jelentett a korábbiakhoz képest. A Direkt 36 állításait, miszerint ez Tordai Csaba műve lett volna, sem a főpolgármester, sem pedig ő nem kérte ki magának azóta sem. Tordai Csaba kiemelt szerepéről egyébként Bajnai Gordon korábbi kormányfő is beszélt az elhíresült Városháza-gate hangfelvételein. Szerinte ketten üzemeltetik a Városházát, Kiss Ambrus és Tordai Csaba.

Tordai Csaba központi szereplő a Városházán Forrás: OSI

Botrányos befizetések

A főjogász akkor került a közérdeklődés fókuszába, amikor nemrég a NAV házkutatást tartott az ügyvédi irodájában. A hatóságnak erre jó indoka volt: a gyanú szerint a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésének jegyzőkönyveit Tordai Csaba ügyvédi irodájában hamisíthatták meg a tanúvallomások alapján.

Ismert: Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be készpénzben az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

A befizetések során a számlavezető OTP Banknak átadták az adománygyűjtés során keletkezett jegyzőkönyveket, amelyeket a pénzintézetnél gyanúsnak tartottak, ezért feljelentést tettek. Ebben többek között az szerepel, hogy az adománygyűjtő ládákba nem kerülhettek be úgy az összegek, ahogy a jegyzőkönyvekben szerepelnek.

Az adománygyűjtő ládák tíz iratán az MSZP két munkatársának neve állt. A párt egy dokumentum aláírását ismerte el, a többin így nem szerepelhetne munkatársaik neve, azaz a tíz jegyzőkönyvből kilencet meghamisíthattak.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt nyomoz.