Az Amnesty igazgatójának közös cége is érintett a testvére büntetőeljárásában

Vig Dávid, Amnesty International, Amnesty
Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója beszédet mond az Utcazene az utcán élőkért című ingyenes koncerten a Széll Kálmán téren 2018. december 10-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legújabb írásában feltárja azt, hogy Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója hogyan érintett a testvére, Vig Mór, a számlagyáros ügyvéd ügyében. Mint kiderült, a közös cégük is érintett a büntetőeljárásban.
Vágólapra másolva!

Ahogy korábban megírták, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (ÁJK) a Kriminológia Tanszék adjunktusa, még a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programvezetőjeként szerepelt az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által közzétett beszámolóban, miszerint 2021. március 25-én virtuális találkozón vett részt a nagykövetség ügyvivőjével, Marc Dillard diplomata kollégáival együtt.

A poszt szövegében leszögezik:

Vig egyébként a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatának régi bizalmi embere, aki korábban, az Amnesty International Magyarország igazgatói pozíciója előtt öt évig, 2011 és 2016 között az OSF emberi jogi programjának büntető igazságszolgáltatási csoportjában tevékenykedett – írja cikkében a Tűzfalcsoport.

Forrás: Tűzfalcsoport

Az Amnesty International jelenlegi vezetője azért került az utóbbi időben újra reflektorfénybe, mert múlt héten elfogták a praxisától eltiltott ügyvéd testvérét, akit egy több százmilliós számlagyár működtetésével hozott összefüggésbe az adóhatóság.

A NAV Vig Mórt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja.

Visszatérve Vig Dávidra, idén márciusban bejárta a balos sajtót is az a hír, hogy volt egy cikk az Open Democracy oldalán, amelyben az Amnesty International Hungary volt munkatársai azt írták, a szervezetben évek óta munkahelyi bántalmazás és egyenlőtlenség tapasztalható, a nagy aláíró "rendszerszintű munkahelyi bántalmazást és diszkriminációt tapasztaltak". Az ügyben megszólalt Vig Dávid, aki megúszhatta a dolgot, azt nyilatkozta, hogy "követett el hibákat vezetőként, és ma már egy sor dolgot máshogyan csinálna, de soha, senkit sem bántalmazott."

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója Forrás: Magyar Nemzet

Nos, a napokban kitört büntetőügy már komolyabb terhet is jelenthet számára, ugyanis részben testvérével, Vig Mórral közös cégük kapcsán is a Bisnode/Partnercontrol adatai szerint büntetőjogi intézkedés indult.

Forrás: Tűzfalcsoport

A Help-Me Bt.-ben, amely az elmúlt években összesen több mint százmilliós bevételt realizált, kültagként tulajdonos a konkrét büntetőjogi intézkedés alá vont Vig Mór és úgyszintén kültagként tulajdonos Vig Dávid is.

Forrás: Tűzfalcsoport

Vig Mór több üzleti érdekeltsége is prosperáló volt egyébként az elmúlt években, a GattobInc Zártkörűen Működő Részvénytársaság az elmúlt két évben például százmilliós bevételt hozott.