Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt, Orbán Viktor is jelen volt

ORBÁN Viktor; MILEI, Javier; ZELENSZKIJ, Volodimir
Buenos Aires, 2023. december 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Javier Milei új argentin elnök (j5) beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. A kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Beiktatták hivatalába vasárnap Javier Milei jobboldali argentin elnököt. Orbán Viktor találkozott Volodimir Zelenszkijjel.
Vágólapra másolva!

A Buenos Aires-i törvényhozásban megrendezett ünnepségen Alberto Fernández leköszönő államfő feltette utódjára az elnöki vállszalagot.

Beiktatási beszédében az 53 éves politikus drasztikus gazdasági átalakításról beszélt; úgy fogalmazott, nincs alternatívája egy "költségvetési sokkterápiának".

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. A kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Milei hangsúlyozta, hogy a megelőző kormány üres államkincstárt hagyott maga után, az ország pedig hiperinflációba süllyedt. Kiemelte, hogy a büdzsét ehhez kell igazítani.

- jelentette ki az új elnök. "Nincs alternatívájuk a megszorításoknak és a sokkterápiának. Újfent azt mondom: nincs pénzünk" - tette hozzá.

A ceremónián részt vett mások mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök, VI. Fülöp spanyol király, Gabriel Boric chilei, Luis Lacalle Pou uruguayi, Santiago Pena paraguayi és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A beiktatási ünnepségen készült fényképeken és televíziós felvételeken látszott, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkoztak, és néhány szót is váltottak egymással. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.