Demeter Szilárd lett az Országos Közgyűjtemények Szövetségének új elnöke

Demeter, Szilárd, A, valahol, szabadsága,  Rendhagyó, hazaszótár, könyv, bemutató, G, Fodor, Gábor, XXI, Század, Intézet, Békés, Márton, Ferkó, Dániel, 2023.09.27.,
Vágólapra másolva!
Cseri Miklós elnök megbízatásának lejártával Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója tölti be az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöki tisztét 2024 végéig.
Vágólapra másolva!

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartotta kedden az évzáró elnökségi ülését és közgyűlését a nemzeti közgyűjteményeket átfogó szakmai szervezet, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége. A szövetség alapszabályának megfelelően évente kerül sor az elnökség tagjai közül az elnök megválasztására – tájékoztatta az OKSZ szerdán az MTI-t.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A közlemény szerint Demeter Szilárd programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely révén a szakmai szervezetek közös és erőteljes jelenléte biztosítható a hazai kulturális életben.

– hangsúlyozta Demeter Szilárd.

A tájékoztatás szerint a szervezet jövő évi tervei között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósult Petőfi 200 Emlékév közgyűjteményi eredményeinek, módszertani hatásának mind szélesebb körű megismertetése filmekkel, interjúkkal, online kiállításokkal, eseményekkel és azokról szóló tudósításokkal. Kiemelik, az OKSZ 2024-ben is megrendezi az Országos Múzeumigazgatói konferenciát, valamint közreműködik a közgyűjteményi stratégia létrehozásában.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége 2005-ben jött létre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Tagjai a Magyarországon működő 13 országos múzeum, többek között a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és egy országos szakmúzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Az intézményi tagok képviselői a mindenkori főigazgatók, igazgatók. A szervezet közgyűlése ötévente választ elnökséget, amelynek tagjai egy-egy évre viselik az elnöki tisztséget – olvasható a közleményben.

Bővebb információk a szövetségről a www.oksz.eu.com weboldalon találhatók - áll az összegzésben.